Închide

FOTO: Ultima variantă pentru noul parc din Zorilor/Va avea teren multifuncțional de sport nu și fântână încorporată la sol/Parcul va fi racordat cu spațiul verde Iuliu Prodan și va avea o zonă specială pentru câini

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 23, 2023 0 1177

Ultima variantă a proiectului urbanistic pentru noul parc de 2,5 hectare din cartierul Zorilor a fost afișat de Primărie. Parcul va a avea un teren multifuncțional și o zonă pentru plimbat căței, în partea sudică a amplasamentului și legături cu parcul Iuliu Prodan, un parc unde, odată cu deschiderea au fost dispute serioase în ceea ce privește accesul animalelor de companie. În ceea ce privește vegetația, oficialii Direcției de Urbanism au arătat că 5 copaci de pe amplasament vor fi îndepărtați, 55 de arbori vor fi păstrați și se vor mai planta alți 33.

„Plan urbanistic de detaliu și idei de amenajare pentru zona de agrement adiacentă străzii Dima din cartierul Zorilor, în vecinătatea Parcului Iuliu Prodan și a Cimitirului Mansatur. Propunem spații noi pentru promenadă și petrecerea timpului liber, loc de joacă pentru copii,pavilion de odihnă, teren multifuncțional de sport, loc pentru fitness în aer liber și zona special amenajată pentru câini.PUD-ul a fost avizat favorabil de CTATU și urmează să începem detalierea soluțiilor pentru fiecare dintre zonele specificate, în pregătirea documentației pentru obținerea autorizației de construire”, au arătat proiectanții de la K&K Birou de Proiectare în vara acestui an.

Aceștia au postat mai multe imagini cu viitorul parc, simulate, potrivit propunerilor din PUD (Planul Urbanistic de Detaliu). Documentația de urbanism a mai fost supusă consultării o dată în primăvara lui 2023.

Luna trecută, Primăria a afișat public și ultima variantă a documentației de urbanism, după ce municipalitatea a primit mai multe obiecții și propuneri de la clujeni cu privire la viitorul parc (AICI – Plan Reglementări urbanistice, Propunerea preliminara PUD a fost supusă informării si consultării populatiei in perioada 20 martie – 4 aprilie 2023 – propuneri/observatii primite, răspuns la observatii).

„Amplasamentul studiat este bogat în vegetație înaltă matură, iar prin amenajări se propune suplimentarea acesteia cu arbori înalți,care vor asigura umbră și răcoarea necesară.O fântână încorporată la sol se justifică în situația în care prin amenajări se propun suprafețe întinse minerale sau asfaltate, ceea ce nu este cazul la amenajările propuse prin PUD,care în cea mai mare parte prevăd suprafețe înierbate și alei cu pardoseli permeabile.Deși un joc de apă poate fi un pol de atracție, s-a optat pe alt tip de amenajări care să aducă cel puțin la fel de multă bucurie tuturor categoriilor de utilizatori: loc de joacă, skatepark, terenuri multifuncționale de sport, zone de fitness, zone de promenadă ,pavilion multifuncțional, parc pentru câini. Prin proiect se propune tăierea a 5 arbori cu sănătate precară de pe amplasament,păstrarea a 52 de arbori maturi și suplimentarea acestora cu 34 de arbori , așa cum reiese inclusiv din Decizia Etapei de Încadrare nr.182 din 16.11.2022 emisă de Agenția Pentru Protecția Mediului Cluj pentru PUD. Raportul între vegetația matură tăiată , cea matură păstrată și vegetația nou plantată, reflectă preocuparea pentru protecția mediului, nicidecum o atitudine dăunătoare față de acesta”, au arătat oficialii Direcției de Urbanism a Primăriei (arhitectul șef al orașului, Daniel Pop și arhitecta Andreea Mureșan, șefa biroului de Strategii urbane).

„Având în vedere declivitatea terenului, nu considerăm că se obturează belvederea asupra orașului prin plantarea de arbori pe latura nordică și estică a amplasamentului, în vecinătatea cimitirului. În cadrul amenajării există puncte de belvedere. Prin PUD se propun legături functionale cu Parcul Iuliu Prodan, prin amenajarea unei alei pietonale noi care sa asigure accesul în colțul sudic al parcului, în apropierea aleii de legătură cu cartierul Manastur. Totodata, aleea pietonala prevazuta în lungul limitei nordice de proprietate asigura legătura intre zona amenajata și accesul principal în Parc. Cele celor 30 de locuri de parcare, prevazute initial in cadrul proiectului nu vor fi mentinute. Destinația constructiei mentionate este întocmai de spațiu de odihna , recreere și regrupare pentru cetateni, oferind comunității locale inclusiv posibilitatea desfasurarii unor mici evenimente în aer liber.Constructia va fi detaliata în fazele ulterioare de proiectare, imaginile prezentate la faza PUD fiind orientative. Materialele, estetica și solutiile functionale propuse pentru aceasta construcție vor fi supuse avizarii de către forurile abilitate în faza Studiu de Fezabilitate(SF) și ulterior cu ocazia intocmirii Documentatie Tehnice pentru obtinerea Autorizatiei de Construire(DTAC)”, au mai arătat oficialii Primăriei.

O singură propunere venite de la clujeni a fost receptată de Primăriei și anume amenajarea terenului de sport din cadrul parculului ca unul multifuncțional, unde să se practice mai multe tipuri de sporturi.

Parucl din Zorilor urmează să se amenajeze pe un teren de 2,4 hectare situat între Parcul Iuliu Prodan – Cimitirul Mănăștur, parcela pe care se propune parkingul colectiv Gheorghe Dima și imobilele colective din str. Gheorghe Dima.

 

Tot  K&K Studio de Proiectare a făcut proiectul și pentru parkingul de pe Dima, cu regim de înălţime 2S+P+2E și o capacitate de 221 de locuri de parcare. Durata de execuţie este de 18 luni, iar investiţia se ridică la suma de 28.3 milioane de lei, fonduri bugetare. Executia parkingului trebuia scoasa la licitatie inca de anul trecut.

foto: simulari K&K Birou de Proiectare/Facebook, www.primariaclujnapoca.ro

Nici un comentariu

Scrie un comentariu