Închide

FOTO Proiect vs Realitate. La șase ani de la competiția care a deschis practica concursurilor de arhitectură la Cluj, Turnul Pompierilor e pregătit de inaugurare. Arhitect: „Proiectul și șantierul au urmărit cu consecvență implementarea soluției”

Actualitate by Kristina Reştea - mart. 17, 2023 1 926

Lucrările pentru reamenajarea Turnului Pompierilor s-au finalizat, urmând ca acesta să fie dat în curând în folosință. Este vorba despre obiectivul public care a deschis seria de concursuri de soluții pentru proiectele administrației locale din anii recenți. Proiectul și șantierul au urmărit „cu consecvență” implementarea soluției declarate câștigătoare, spune arhitectul care a coordonat echipa ce a câștigat competiția organizată în 2016.

„Competiția internațională pentru revitalizarea Turnului pompierilor a deschis o nouă etapă în ceea ce privește concursul de arhitectură la Cluj și acest lucru reprezintă o mare șansă pentru breasla arhitecților, dar și pentru oraș”, a subliniat arhitectul Vlad Sebastian Rusu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Selectată dintre cele 25 propuneri participante la concurs, soluția implementată a urmărit restaurarea celor două vârste patrimoniale ale turnului (medievală și de sec. XIX) și propunerea unei a treia vârste contemporane și mai ales reversibile.
„Dincolo de provocarea proiectului în sine, miza întregului proces a fost câștigarea încrederii administrației publice în această procedură a selecției valorice prin concursuri de soluții pentru toate investițiile sale importante, în detrimentul licitației bazate pe criteriul celui mai mic preț. Din acest punct de vedere proiectul și șantierul au urmărit cu consecvență implementarea soluției declarate câștigătoare”, a menționat Rusu.
Viziunea proiectului câștigător și primele randări pot fi găsite AICI
Câteva imagini Randări de proiect vs Fotografii 2023
Perspective din stradă:

Fotografii realizate de arh. Cosmin Dragomir, arh. Vlad Sebastian Rusu/ Facebook:

În interior:
Vedere de noapte:
Arhitectul Vlad Rusu a menționat că turnul va fi deschis publicului în curând pentru vizitare, ocazie cu care se va putea parcurge și expoziția legată de memoriile turnului, realizată de studenții și o parte din profesorii Departamentului de Grafică din cadrul UAD.

Cum arată turnul reabilitat:

Fotografii realizate de arh. Cosmin Dragomir, arh. Vlad Sebastian Rusu/ Facebook:

 

Concurs în 2016
Primăria Cluj-Napoca și Ordinul Arhitecților din România – Filiala Transilvania au organizat în 2016 un concurs internațional de soluții, în vederea reabilitării Turnului Pompierilor. Câștigător a fost Vlad Sebastian Rusu – Birou Individual de Arhitectură, avându-i drept coautori și colaboratori pe Anamaria Olănescu, Anda Gheorghe, Octav Olănescu, Ovidiu Rusu, Ludovic Kopenetz.
Lucrările de reabilitare au fost demarate în iulie 2018 și trebuiau terminate in 18 iulie 2020, însă s-a realizat doar o parte din lucrări (circa 70%).
Primăria Cluj-Napoca a inițiat, în toamna lui 2021, rezilierea contractului pentru modernizarea Turnului Pompierilor cu asocierea Research Consorzio Stabile Societate Consortiale, un contract de aproape 8 milioane de lei fără TVA.
După rezilierea contractului, Primăria a contractat un nou executant, compania Decorint. Noul contract a fost semnat în 21 decembrie 2021 cu firma Decorint pentru 4.020.208 lei. Durata lui era de circa 8 luni.

Implementarea proiectului câștigător a fost realizată cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Valoarea declarată a fostde 10,2 milioane lei, cu taxa pe valoarea adăugată (9,3 milioane fonduri nerambursabile, 0,9 milioane contribuția municipalității).

Din seria recentă de concursuri organizate de administraţia locală, acest obiectiv a fost primul care a și intrat în şantier. Înainte de Turn, „arhiva” primăriei mai include concursul pentru Centrul Cultural Transilvania (concurs din 2010), cu un proiect care nu a mai fost nicicând pus în aplicare și o primă tentativă de competiție: Bulevardul Eroilor – Piața Unirii.

Fotografii realizate de arh. Cosmin Dragomir, arh. Vlad Sebastian Rusu/ Facebook:

Turnul, fără piramidă, din arhive:
Istoria Fotografiei clujene.
Turnul Pompierilor de pe str.Tipografiei, la inceputul sec.XX , fotografiat de Cholnoky Jenő.
sursa:cholnoky.ro

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.