Închide

FOTO. Fabrici noi în Cluj. De ce au ales nemţii să vină într-un parc industrial în Dej

EconomieTop News by Kristina Reştea - apr. 01, 2015 0 3579

Germanii de la Sauter, o companie de familie a cărei piaţă principală este industria auto, deschid o unitate de producţie în parcul industrial privat de la Dej, Arc Parc, au anunţat azi oficial reprezentanţii investitorilor. Societatea începe activitatea cu un număr mic de angajaţi, dar susţine că are planuri de extindere în locaţia pe care a ales-o după ce reprezentanţii companiei germane au analizat şi alte oferte din ţară, precum şi pe cea a administratorilor parcurilor publice ale judeţului, Tetarom. O altă companie, IMM Hydro Est, parte a unui grup italian, se va instala pe o parcelă învecinată, unde se vor fabrica produse din cauciuc (furtunuri de presiune), producția urmând să înceapă înainte de finalul anului. Aceştia sunt primii investitori noi cu producţie din parcul industrial după o pauză de aproape doi ani.

arc

Germanii de la Sauter sunt activi în industria de automotive și au ca obiect de activitate fabricarea pieselor frezate, de înaltă precizie. Delegaţia germană a ajuns la „soluţia Dej” după o „lungă căutare prin România”, spun reprezentanţii companiei. „Am hotărât să ne extindem în România. Viitorul nostru va fi aici în Dej”, susţine Wolfgang Hafen, proprietar şi director general, aflat la a treia generaţie în conducerea afacerii şi venit în noul loc de business cu fiul său.

DSC_0075

„Ne-am hotărât să ne stabilim la Dej, pentru că am găsit o ofertă care se plia pe nevoile noastre şi pentru că aici ne putem dezvolta în continuare. Am vizitat mai multe locuri şi am analizat mai multe oferte. Am fost în Tetarom (parcurile industriale publice controlate de Consiliul Judeţean, n.red.), dar şi în Ploieşti, Braşov, Sibiu, Bacău, lângă Bucureşti, am tatonat şi Timişoara. Aici am primit o ofertă completă, un pachet complet, care s-a mulat pe nevoile noastre (administratorii parcului vor construi clădirile, n.red.). A fost o ofertă interesantă şi în Tetarom, ca infrastructură, Bosch şi De’Longhi sunt deja în Cluj, cred că această investiţie va fi benefică şi pentru piaţa muncii. Dorim să ne extindem”, au precizat reprezentanţii companiei.

 Galerie FOTO (Mihai Hendea):

Noul investitor nu e un mare holding german: o companie condusă în familie de trei generaţii, cu 240 de angajaţi, şi o cifră de afaceri de 39 de milioane de euro, aflată acum la o primă „ieşire” în afara Germaniei, cu noua aripă de afaceri de la Dej. Compania are însă printre clienţi giganţi din industria mondială, ca Bosch, TRW sau Siemens, spun reprezentanţii Sauter, iar produsele companiei sunt utilizate de producători din domeniu, pentru cunoscute branduri auto. În jur de 49% din veniturile companiei sunt generate prin afaceri în Germania, iar 90% din business e în industria auto (alte activităţi sunt în industria articolelor de sport şi în Construcţii).

Compania are rezervat un teren de 1,5 ha în parcul industrial din Dej, iar investiţia totală estimată pentru centrul de aici este de aproximativ 10 milioane de euro. Prima fază a proiectului are un buget de investiţii de 3 milioane de euro şi include doar utilarea facilităţii de producţie, deoarece clădirile sunt construite de reprezentanţii parcului. Prima etapă presupune o clădire de 2.500- 3000 mp şi începerea producţiei cu 25 de muncitori. „Vom avea nevoie de muncitori calificaţi în primă fază. Afacerea noastră e extrem de tehnicizată”, spun reprezentanţii delegaţiei germane. Primele piese vor fi produse la final de an, iar targetul de investiţie de 10 milioane de euro ar trebui atins în termen de 3 ani.

parc santier

Următorii paşi vizează facilităţi de logistică şi centrală de producere de energie. „Ţelul nostru nu este să ne mărim suprafaţa de producţie (altundeva) în România, ci să continuăm în Dej. Dacă firma evoluează ca în Germania şi creşte necesarul de energie, vom produce ca în Germania. Obiectivul ar fi să avem o oglindire a firmei din Germania, aici, la Dej”, spun reprezentanţii Sauter.

 

Vin nemţii la Dej. Alţi nemţi

„Până acum în România s-au făcut subansamble, cred că această investiţie e un semnal important. Se vor angaja ingineri”, a adăugat directorul general al Arc Parc, Ştefan Cristea, precizând că procesul de analiză s-a întins pe mai bine de un an, înainte de a se decide locaţia Dej. Cu toate că parcul privat are titlu oficial de „parc industrial” încă din 2005, administratorii mai au încă 20 ha de teren liber, dintr-un total de 40. Există însă perspectiva ca, după recenta schimbare în top managementul companiei, o parte din teren să fie „populată” cu alte unităţi de producţie, spun administratorii Arc Parc. Astfel, o companie germană din aceeaşi industrie automotive ar fi interesată de o investiţie, spune, fără să dea deocamdată nume, preşedintele parcului, Adriana Cristea. Investiţia în centrala de producere de energie, plănuită de câţiva ani, a fost amânată după modificările legislative din domeniu privind certificatele verzi, modificări care de altfel au blocat mai multe investiţii în România în acest sector. Proiectul va fi însă reluat, spun cei de la Arc Parc. Între timp, a apărut şi o companie de construcţii în familie, care ar urma să lucreze pentru ridicarea imobilelor pentru clienţii din parc.

Japonezii de la Fujikura, companie care funcţionează în parcul industrial privat din 2013, şi grupul Trelleborg, activ din 2007, sunt clienţii deja instalaţi aici. Arc Parc a dezvoltat recent un proiect finanţat şi din fonduri europene,care include două componente: hală (ocupată de Fujikura) şi birouri.

 

DSC_0130

 Dej, parcul şi problemele sociale din zonă

„Nu urmărim să dăm salarii mici”, au mai precizat, fără să ofere cifre, reprezentanţii companiei Sauter, la întrebarea privind salarizare muncitorilor. Asta în contextul în care anul trecut angajaţii unei alte companii din parc au protestat, fiind nemulţumiţi de nivelul salariilor. Peste 100 de angajați ai companiei Fujikura din Dej au boicotat în aprilie interviurile programate pentru selectarea a încă 800 de noi muncitori. Angajaţii au oprit atunci lucrul și au ieșit în fața fabricii, în semn de protest față de salariile mici și de promisiunile neonorate, după cum au relatat televiziunile şi presa locală. Menţionăm că Fujikura, cu fabrici în Dej, în parc şi în afara parcului, dar şi în Cluj-Napoca este unul dintre cei mai mari angajatori din judeţ.

Cu autorizaţia de construire în parc

Cu toate că cifrele noului investitor Sauter anunţă 25 de angajaţi şi o suprafaţă de 2.500-3000 mp pentru producţie, ceva mai optimiste sunt cifrele primarului din Dej, care ştie despre planuri de 60 de angajaţi. Edilul a venit de altfel la evenimentul de azi pentru lansarea noii investiţii cu tot cu autorizaţia de construire necesară pentru noua facilitate de producţie. „Azi semnez”, spune primarul Morar Costan, dând asigurări că investitorii sunt bine-veniţi în zonă. Asta în contextul în care, spun reprezentanţii administraţiei, e greu de găsit o companie cu peste 300 de angajaţi în zonă, în afara parcului industrial şi a grupului MG Tec. „Ajută la rezolvarea unei probleme sociale din municipiul nostru, acest parc e o zonă în care investiţiile au continuat”, spune primarul.

 Fotografii realizate de MIHAI HENDEA

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare