Închide

FOTO Cum arată noul Chios. Restaurantul din Parcul Central, redeschis după renovare

EconomieTop News by Actual de Cluj - oct. 27, 2016 1 10212

După nouă luni de renovări, restaurantul Chios din Parcul Central, cu vedere spre lac, e redeschis. Restaurantul cu ferestre largi ce dau înspre parcul de toamnă, cu arcade de piatră, tavan din lemn de stejar, decor cu șemineu, bibliotecă și mini-sere s-a instalat în fostul (cândva) pavilion de patinaj, proiectat de Pakey Lajos, arhitect de numele căruia se leagă clădiri emblemă ale orașului istoric. Se pregătesc spectacole cu muzică Live și s-au stabilit, de aici, conexiuni cu ONG-uri care abordează probleme sociale.

Sursa foto: Chios

Sursa foto: Chios

“Fiecare clujean a fost probabil aici, măcar la un botez sau o nuntă. Nu vom mai avea botezuri și nunți, dar vom compensa, vom avea altfel de evenimente. Dăm o nouă identitate locului. Nu vrem să fie doar un loc în care vii, mănânci și pleci. Sau unul în care ne comportăm cum e obiceiul zilelor noastre – stăm la masă, dar mai trimitem un e-mail, mai dăm un telefon; trebuie să lăsăm stresul și agitația la o parte. Contează ce, cum și cât mănânci și despre asta e vorba în conceptul de mindful eating, pe care am vrea să îl aducem pe piață”, a spus Diana Ilea, PR & Events Manager al restaurantului Chios. Locul, administrat de familia Gadola, a fost redesenat după un concept semnat de designerul Cosmin Todor, cunoscut pentru proiectele sale de pe piața restaurentelor din Cluj și nu numai.

Sursa foto: Chios

Sursa foto: Chios

Sursa foto: Chios

Sursa foto: Chios

Locul

Clădirea împreună cu terasele și grădinile aferente au fost renovate în perioada octombrie 2015 – iunie 2016 în stilul neoclasic interpretat, având un design interior și exterior care ține cont de loc: Parcul Central, explică echipa de proiect. Împreună cu designerul Cosmin Todor s-a mers pe ideea de contrast cald-rece (lemn – marmură) și elemente naturale handmade, avându-se la baza inspirației restaurantele din Barcelona. Pe partea de finisaje, s-a făcut placarea pereților prin lipire și s-au folosit stâlpi de piatră din Croația. Arcadele au fost tăiate din bloc de piatră Kanfanar Blu. Același material a fost ales și pentru trepte și șemineu. Încă de la intrare se poate observa pe podea mozaicul și parchetul ceramic îmbinat cu bucăți de marmură, iar pentru tavan s-a optat pentru lemn natural cu paneluri de stejar. Ferestrele largi care separă bucătăria de local oferă vizibilitate spre locul unde se prepară meniul. „Este o clădire cu valoare deosebită – și în ceea ce privește arhitectura sa și dacă ne gândim la poziționarea sa în oraș, în Parcul Central. Totul a pornit de la ceea ce exista deja, a trebuit să îmbinăm arhitectura și peisajul cu tema noastră. Am vrut ca elementele să fie vizibile, dar nu să iasă în evidență. Am vrut să recreem elemente care au dispărut cu totul și despre care nu au rămas mari urme. Așa că a trebuit să ne imaginăm cum arătau. Tavanul din lemn e o replică a ceea ce a fost”, a exemplificat designerul.

Sursa foto: Chios

Sursa foto: Chios

Sursa foto: Chios

Sursa foto: Chios

Sursa foto: Chios

Sursa foto: Chios

„Am vrut să aducem în interior o sclipire de afară, o bucată de natură, să avem o mică oază. Așa au apărut niște mini-sere, acele elemente de sticlă în spatele cărora se află mici grădini verzi. Ideea a fost să realizăm o atmosferă caldă, asemănătoare cu cea de acasă. Așa am și împărțit spațiul – avem o zonă de lounge, una de bibliotecă, un șemineu. Am folosit elemente naturale, piatră, lemn, un sistem de iluminat multiplu”, a descris Todor conceptul. Arcada de sute de kilograme de piatră, scările tăiate dintr-o singură bucată de piatră, faianța lucrată manual sau corpurile de iluminat gândite pentru Chios se numără printre elementele la care a muncit echipa de proiect, menționează omul de afaceri Ștefan Gadola.

Evenimentele: muzică, artiști și ONG-uri, reuniți la Chios

S-a gândit de asemenea un program de evenimente, cu seri în care locul se transformă în lounge și punct de întâlnire, cu muzică live, în mai multe seri din săptămână. Responsabilii de evenimente spun că se va miza pe vocile „proaspete” din domeniu – artiști mai puțin cunoscuți sau chiar necunoscuți, invitați să urce pe noua scenă. „Așteptăm artiști, IT-iști, avocați, corporatiști, pe toată lumea”, spune managerul de evenimente al restaurantului, despre publicul-țintă. „Restaurantul nu e un business din care să te aștepți să recuperezi repede banii. Avem răbdare”, a spus Gadola despre investiție. Dincolo de decorul cu oglinzi și candelabre, cu instrumente pregătite pentru muzică, cărți din bibliotecă sau vitrina în care vor putea expune lucrări ale unor artiști locali, administratorii și-au asumat și o alt fel de misiune. Aceștia s-au implicat în diverse proiecte sociale: au sprijinit asociația care îi susține pe copiii cu autism și pe părinții lor, o alta care se ocupă de ajutarea femeilor abuzate sau un ONG care luptă cu abandonul școlar într-o localitate vecină. Restaurantul cumpără mentă de la o seră care e de fapt proiectul unei astfel de asociații ce lucrează în Aghireșu. „La nici 35 de kilometri de Cluj există o mare problemă, se înregistrează o rată foarte mare de abandon școlar, iar această asociație pe care o sprijinim lucrează pentru a îmbunătăți lucrurile. Sunt azi copii care știu să scrie și care știu cât face 2+2 și care acum un an nu știau. Există acolo grupuri de voluntari care lucrează pentru asta și au creat și proiectul acestei sere unde se cultivă mentă”, spune Ștefan Gadola.

Mâncarea

Cât despre oferta din meniu, conceptul a fost dezvoltat alături de consultantul în gastronomie István Deák, care a realizat un meniu cu ingrediente naturale și proaspete, achiziționate de la producători și furnizori locali. Mai pe scurt: ceea ce ar fi, spun administratorii locului, „bucătăria onestă”. Sebastian Groza a venit cu informațiile din bucătăria restaurantului. La propriu. „Bucătăria onestă înseamnă să aducem produse de calitate și produse făcute aici – avem paste de casă, sosuri, pâine făcută în casă”, a completat Groza. 

Istoria

Istoria CHIOS este strâns legată de cea a Parcului Mare din inima Clujului său, după cum a fost denumit după 1989, Parcul Central „Simion Bărnuțiu”. Acesta este unul din primele parcuri orășenești din Europa Centrală, având o vechime de peste 180 de ani. Parcul este unul dintre principalele spații verzi din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, reprezentând un loc ideal pentru relaxare și refugiu din aglomerația și agitația orașului. Clădirile din parc au fost construite la sfârșitul secolului, în anul 1897, după proiectul arhitectului clujean Pákey Lajos. Acesta a proiectat Pavilionul de Patinaj, în prezent CHIOS Social Lounge, Chioșcul (sau Cazinoul) și Fântâna Arteziană din spatele Chioșcului (spre Pavilionul de Patinaj). Întreg ansamblul este construit în stil eclectic, stil care reprezenta un trend spre sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, perioadă în care s-a realizat o mare parte din arhitectura Clujului. Ansamblul este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

 

Foto-Turul noului Chios

 Afară:

dsc_3841

 

Și înăuntru, cu piatră, lemn și sticlă:

dsc_3843

 

Pereți „verzi” și mini-sere

dsc_3844

 

Prânzul cu vedere spre lac

dsc_3846

 

Sau prânzul cu „Joy”:

dsc_3848

Mini -sere și pahare de vin

dsc_3849

Locul e pregătit pentru muzică:

dsc_3850

Rafturi de cărți și, din nou, ferestre cu vedere spre Parcul Central:

dsc_3851

dsc_3852

 

Anul trecut a fost re-amenajată și terasa din spatele restaurantului – noul Carrousel.

Mai multe aici:

FOTO S-a deschis Carrousel-ul nou din parc, pe mal de apă

Un comentariu

Scrie un comentariu