Închide

FOTO. Cum arată noile clădiri de birouri Liberty, reconstruite pe „scheletul” fostei fabrici de mobilă și piane Libertatea

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - oct. 08, 2015 0 601

Dezvoltatorii de la Fribourg au finalizat a doua fază din centrul de birouri și servicii realizat pe fosta platformă și din fostele clădiri ale fabricii de mobilă Libertatea.  În prezent, spațiile reconvertite sunt ocupate în proporție de 40%, iar până la sfârșitul anului gradul de ocupare va ajunge la 60%, potrivit estimărilor companiei.

Ultimii rezidenți sosiți în Liberty Technology Park Cluj ocupă faza II a proiectului sunt Makronetz (care oferă soluții software personalizate pentru companii internaționale), Luminos Software (o companie de dezvoltare software, aplicații enterprise pentru mobile și desktop pentru companii), Cremer, Nordstar Logistik, Voquz, GtsTelekom, Impact Hub și Regal Beloit. Clădirile D și E au 13.412 mp destinați amenajării de birouri.

Potrivit reprezentanților Liberty, cea de-a treia și ultima etapă a proiectului constă în construirea unor clădiri noi în cadrul parcului tehnologic. „Pavilioanele noi vor răspunde creșterii afacerilor dar și numărului de angajați ai rezidenților crescuți în parcul tehnologic. Lucrarea este planificată pentru 2017 și va fi demarată la cerere”, spun dezvoltatorii.

 

 

 

Bilanț pentru acceleratorul de afaceri, episodul 1

„Acceleratorul” de afaceri Spherik, gândit și găzduit la Liberty, a lansat un open call de proiecte pentru noul lor program de susținere și accelerare al start-up-urilor. Programul lor începe cu un „Product BootCamp” – 2 săptămâni intense de rafinare a produsului ce include tot de la planificare până la dezvoltare și se vor termina cu o sesiune de prezentare a proiectelor la munte. „Echipele admise vor avea oportunitatea să lucreze 1 la 1 cu specialiști din domeniu, dar și să învețe direct de la mentori internaționali și naționali. Deadline-ul de trimitere a aplicațiilor este 15 octombrie”, precizează reprezentanții Spherik.

Primul program inițiat de Spherik a ajutat 13 echipe să își lanseze proiectele. „Fotocolaj” este unul din proiectele deja lansate ce beneficiază de ajutorul echipei Spherik pentru îmbunătățirea serviciilor oferite iar aplicația „Primul doctor” a fost lansată la începutul lunii martie, fiind primul startup inițiat crescut și dezvoltat prin intermediul platformei Spherik. Printre aplicațiile dezvoltate se numără și „Tiny Shroomz”, „ChallengeXP”, „Apunto”, „AppRod”, „Phone Alias”, „Smart Store”, „Fingerdrum Master”, „Buy&Help”, „City365”, și „Dictamed”.

Cine s-a mutat la Liberty

Liberty Technology Park este un parc tehnologic construit pe fosta platformă a fabricii de mobilă din zona gării, cu spații de birouri destinate companiilor din domeniile IT&C și R&D. În spațiile din faza 1 și faza 2 de proiect, parcul tehnologic găzduiește mai multe companii: Siemens, Halcyon Mobile, Recall Information Services, Control Data Systems, KPMG, La Casa, Ecuson Studio, Spherik Accelerator, Tulemod, Liberty Fitness, Makronetz, Luminos Software, Cremer, Voquz, Omifa, Regal Beloit, Gts Telekom, Impact Hub și Nordstar Logistik. Proiectul reconstruit pe fostul activ al fabricii Libertatea este o inițiativă a Fribourg Capital, companie controlată de omului de afaceri Ion Sturza, fost director adjunct al Rompetrol și fost premier al Republicii Moldova. Investiția până în momentul actual a fost de peste 13 milioane de euro.

Piața de la Cluj, populară printre dezvoltatorii de birouri

O treime dintre birourile aflate în curs de execuție la nivel național sunt în Cluj, orașul din Transilvania având cea mai populară piață din afara Capitalei pentru dezvoltatorii de pe acest segment, arată cea mai recentă analiză semestrială a evaluatorilor de la Darian. Bucureștiul contabilizează peste jumătate din spațiile de birouri din proiectele aflate în curs de execuție. La nivelul întregii ţări sunt în construcţie mai multe proiecte de birouri, care totalizează peste 190.000 mp. 54% dintre acestea urmează a se livra în București și 33% în Cluj-Napoca.

  • author photo two

    Kristina Reştea

    Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu