Închide

Foto. Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa, în competiţie online. Cum arată centrul Clujului, în comparaţie cu mari oraşe europene?

ActualitateTop News by Kristina Reştea - dec. 02, 2018 0 1950

 

În decor de centru istoric, piaţa Unirii din Cluj s-a împodibit de iarnă: au apărut cortina de lumini, bradul cel mare, patinoarul, căsuţele albe (botezate cu nume pe care le înţelegi şi nu prea), unde se vând decoraţiuni şi vin fiert, produse inedite sau unele pe care le poţi încadra uşor în categoria kitsch-urilor. Există şi o scenă şi program de concerte şi evenimente. Locul e, fără îndoială, punct de atracţie pentru localnici şi turişti, dar poate nu e cazul să ne lăudăm că am fi cei mai buni. Tradiţia târgurilor de Crăciun e una veche, iar alte oraşe europene pregătesc astfel de amenajări de sezon de zeci sau sute de ani, în decoruri fermecătoare de centre istorice.

Vă redăm mai jos câteva imagini din Zagreb, oraşul care a fost votat trei ani la rând ca având cel mai frumos târg de Crăciun din Europa, în concursul European Best Christmas Market al European Best Destinations, o organizaţie de turism cu sediu în Bruxelles. Aşa că, în acest an, Zagrebul nu mai e în concurs. Competiţia e deschisă însă pentru alte 20 de oraşe europene, printre care şi Cluj-Napoca. Vă propunem un tur virtual printre competitori. Imaginile şi descrierile sunt preluate de pe site-ul oficial al concursului, iar AICI puteţi să vă exprimaţi opinia – câştigătorul se alege prin votul publicului.

Zagreb:

 

„Păduri fermecate”, un trenuleţ decorat cu luminiţe de sărbătoare, reni aurii decorând un castel vechi de secole, sculpturi de gheaţă, îngeri din beculeţe, câte un carusel împodobit, mici cabane din lemn în care se vând decoraţiuni de Crăciun şi bunătăţi de sezon, toate acestea având în background centre istorice ale unor mari oraşe europene. Şi multe altele, într-un scurt „periplu” de iarnă:

Printre competitorii din 2018

Undeva în estul Franţei, mai puţin cunoscutul Montbéliard se transformă în acest sezon într-o „pură încântare”, potrivit prezentării târgului de Crăciun de acolo. Acesta adună anual cam 500.000 de vizitatori printre standuri cu produse de vânzare specifice sezonului şi, desigur, în decor cu luminiţe. Organizatorii de aici gândesc şi un moment specific pentru actuala ediţie: oaspetele de onoare în 2018 e Andaluzia.

 

 

Târgul de Crăciun din Erfurt e pregătit în centrul istoric medieval al oraşului german. Decorul specific sărbătorilor de iarnă include o „pădure fermecată”, cu scene din poveşti celebre. Târgul e animat de muzicieni şi de piese de teatru care readuc la viaţă poveşti îndrăgite.

 

Târgul de Crăciun din Strasbourg, amenajat în sit istoric UNESCO, e unul dintre cele mai vechi din Europa. Are nu mai puţin de 300 de căbănuţe de lemn, în centrul istoric al oraşului. „Capitala Crăciunului” îi întâmpină pe vizitatori cu străzi iluminate de sărbătoare.

 

 

Bruxelles-ul te întâmpină în acest sezon cu „lumini magice” din Nord, activităţi culturale şi de divertisment şi idei originale de Crăciun, în luna cadourilor.

 

 

Organizatorii târgului de Crăciun din Poznan, din Polonia, promit să te transporte într-un tărâm al iernii – cu gheaţă, fulgi de zăpadă şi atracţii de sezon, în târgul amenajat în Old Market Square şi Plac Wolności (Piaţa Libertăţii).

 

În Spania, târgul de Crăciun din Sevilla, îi întâmpină pe localnici şi turişti cu o amenajare „formidabilă”, căsuţe de lemn şi expoziţii stradale.

 

Centrul capitalei maghiare, Budapesta, pune laolaltă tradiţii de sărbători specifice Europei Centrale cu manifestări contemporane, inclusiv flash-mob-uri, produse create de artizani contemporani locali şi show-uri de lumini realizate cu tehnologii moderne pe clădiri istorice.

 

 

Târgul de Crăciun din Leipzig se organizează de sute de ani: încă din 1458. E amenajat în şase zone, în centrul vechi al oraşului, în armonie cu decorul istoric. Nu e doar unul dintre cele mai vechi, ci şi unul dintre cele mai mari târguri din Germania.

 

În fiecare an în preajma Crăciunului, pieţele şi străzile din preajma Catedralei şi a primăriei din Aachen se transformă în „paradis de lumini şi culori, sunete festive şi mirosuri seducătoare”. Târgul din Oraşul Crăciunului îi fascinează pe cei mici şi mari, deopotrivă.

 

În Elveţia, Basel e considerat în mod tradiţional oraşul care pregăteşte cel mai frumos şi mai mare „Oraş al Crăciunului”. Bine conservatul oraş vechi se împodobeşte de sărbători şi la fel se întâmplă cu multe alte magazine şi faţade de clădiri.

 

Târgul de Crăciun din Chester, Marea Britanie, se recomandă a fi potrivit pentru cei care caută ceva mai degrabă o atmosferă nostalgică şi mai puţin comercială. Sunt amenajate 70 de cabane tradiţionale de lemn şi un brad de Crăciun în inima oraşului.

 

Praga e deja una dintre cele mai populare destinaţii de călătorie din Europa Centrală şi de Est, iar dacă adăugaţi la asta că în acest sezon are şi tradiţionala piaţă de Crăciun, lucrurile devin şi mai interesante. Centrul medieval se pregăteşte de sărbătoare cu o piaţă care ar aduce mai degrabă o atmosferă familiară.

 

În Tallin Estonia, bradul de Crăciun a fost deja amenajat în piaţa centrală, conform unei tradiţii care se pare că datează din 1441. În acest an, ornamentele au o formă specială: de inimi.

 

În Nürnberg, tradiţia târgului merge în urmă cu peste 300 de ani. Şi în acest oraş, cele 180 de căsuţe decorate cu roşu şi alb le oferă cumpărătorilor opţiuni de sezon: de la decoraţiuni handmade de Crăciun la bunătăţi culinare.

 

În Koln, cele mai mari târguri de Crăciun se organizează în centru, dar oraşul are şi alte târguri mai mici. Toate acestea atrag milioane de vizitatori în fiecare an.

 

În Amiens, Franţa, locuitorii şi vizitatorii pot să se bucure de târgul de Crăciun din 1997.  Sunt 130 de căsuţe amenajate pe un traseu de 2 km, iar acesta îţi oferă destule idei de cadouri. Pentru ediţia 21, organizatorii promit aranjamente florale speciale.

 

În capitala Austriei, Viena, încă de la jumătatea lunii noiembrie, cele mai frumoase pieţe se transformă în târguri de Crăciun. Una dintre cele mai cunoscute e „Vienna Magic of Advent”: se găsesc aici cadouri de Crăciun, decoraţiuni, workshop-uri pentru copii, dar şi un carusel.

 

În Dresda, Germania tradiţia Târgului de Crăciun a ajuns în al 584-lea an. Aici se vând produse tradiţionale şi specialităţi regionale, aşa că vizitatorii au destule opţiuni de cumpărături mai speciale.

 

În Metz, Franţa, localnicii şi vizitatorii au de ales între şase târguri, organizate în pieţele principale ale oraşului. Turta dulce şi vinul fiert sunt nelipsite din „mediu” şi există de asemenea şi un patinoar.

 

Acesta este „decorul” în care apare şi Cluj-Napoca. Târgul de Crăciun din capitala Transilvaniei e descris ca fiind gândit în jurul conceptului de „sărbătoare a familiei”. De asemenea, ţi se recomandă să vizitezi oraşul – centru cultural, istoric, universitar şi de afaceri.

 

Sursa fotografii: European Best Destinations

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare