Închide

FOTO. Când PET-ul e pus în scenă. Cum arată teatrul plutitor care își așteaptă pavilionul „S.F.”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - mai 29, 2015 0 937

PET lângă PET lângă PET – formează un strat peste care se adaugă o platformă de lemn. Structura-scenă e pusă pe apă, pe lac și e legată de mal. Urcați? Da, urcăm! Și structura ne primește și ne susține. Proiectul „Scena Verde” a ajuns la jumătate: adică s-a construit scena (vineri e pe final de șantier), iar aceasta urmează să se inaugureze mâine, cu spectactol pe apă, pe lacul din Gheorgheni.

Pe aceasta ar trebui să se adauge, când se adună fondurile necesare, și un pavilion gândit din 200 de celule, fiecare cu formă unică. Deocamdată scena plutitoare e prinsă la mal, putem să ghicim în ea profilul reciclatorului (consumă, mai mult, apă plată și Cola – acestea par să fie cele mai multe pet-uri), dar mâine seară, pentru spectacolul de inaugurare, structura va fi de cealaltă parte a lacului din Gheorgheni, prinsă cu ancore de 2 tone.

Proiectul lansat de Asociația Filarmonia, cu șantier găzduit de mall, sprijinit cu bani inclusiv de la primărie, e deocamdată doar la jumătate. A fost lansat anul trecut un concurs de idei pentru pavilionul parametric, cu implicarea celor de la Facultatea de Arhitectură din Cluj, a urmat un workshop pentru rafinarea ideii și o campanie de strângere de pet-uri, fiindcă scena trebuia să fie „verde”. Între timp, scena s-a construit, dar inițiatorii proiectului sunt acum cu „buzunarele(conturile de proiect) goale. Conform estimărilor actuale ale organizatorilor, mai e nevoie de aproximativ 10.000 de euro pentru concretizarea pavilionului, care va fi pus pe scenă și va găzdui (și va adăposti) orchestra și performerii de pe lac.

„Am avut doi mari dușmani în acest proiect: vremea (cu vânt de 60 km/h, pe lac) și neîncrederea. Lumea și sponsorii nu au crezut că putem într-adevăr să avem o scenă care să plutească pe lac”, concluzionează, la jumătate de proiect, Sabin Rus, președintele Filarmonia. Pentru scenă au fost procesate peste 100.000 de pet-uri, pentru ca în final în scenă să fie puse 70.000. Voluntarii (mulți liceeni) au lucrat la ea zile și, uneori, bucăți de nopți. Și treaba nu e gata.

“Această structură nu se bazează pe o fundație. Și inclusiv această placă din lemn care stă pe partea flotantă din PET-ui trebuie adusă la rigiditatea corespunzătoare; ea nu trebuie să sufere deformări. Așa că structura va fi probabil suplimentată când ne vom apuca să construim pavilionul”, precizează arhitectul Andrei Nejur, cel care a coordonat echipa care lucrează la proiectul pavilionului. Proiectul este pregătit, a ajuns la formă finală, iar celulele de lemn (generate matematic) se vor așeza, asemeni unor cărămizi unice (fiecare dintre cele 200 de celule are formă proprie), pentru a se închide în boltă. Ne explică, de pe scenă, arhitectul.

Dar scena și pavilionul au și țintă în piață – nu e doar proiect-test: „teatrul plutitor” va trebui să fie folosit pentru evenimente. „Dacă reușim să ducem un sezon bun, putem arăta două lucruri: că e nevoie de spectacole în aer liber și că putem să degrevăm zona centrală, locul unde acum se cam întâmplă toate evenimentele”, spune Rus. Potrivit acestuia, există deja solicitări din partea organizatorilor de evenimente, incluisv ONG-uri, pentru spectacole pe apă. Va fi stabilită și o chirie pentru a utiliza spațiul: în jur de 2000-2500 de lei/eveniment, adică „ieftin” pe piața de spectacole, susțin reprezentanții Filarmonia, care ar vrea să își vadă recuperată investiția pusă la bătaie din fondurile organizației.

Concertul inaugural are loc sâmbătă, de la 20.30, fiind susținut de Orchestra Simfonică Philarmonia Napocensis.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare