Închide

FOTO Câini în putrefacție la Pata Rât. Asociațiile pentru protecția animalelor fac apel la ajutorul Primăriei: „Trebuie să fim ajutați de Centrul public de câini/Nu putem singuri și nu trebuie să fim singuri (Imagini cu impact emoțional)

ActualitateAdministrație by Actual de Cluj - apr. 07, 2023 0 312

O asociație din Cluj atrage atenția asupra situației câinilor care trăiesc la Pata Rât, fosta groapă de gunoi a orașului și locul unde trăiesc mai multe comunități de romi. Aceasta cere sprijinul Primăriei și al primarului Emil Boc pentru a rezolva problemele, mai ales că în zonă e plin de cadavre de căței. Recent, chiar primarul a fost cel care s-a arătat un militant pentru sterilizare și adoptarea cățeilor fără stăpân, aducând el însuși la Primăriei un patruped pentru a fi adoptat.
„Tocmai am venit de pe teren. De la Pata Rât, în Cluj-Napoca. Am fost iar să luăm câini. Pe unii, doi, i-am luat. Pe alții, trei, i-am lăsat acolo, cum erau. Morți, în șanț. Unul era chiar mai mort decât ceilalți doi, mai rămăsese o pulpă din el, de care trăgeau doi puiandri, ce știu ei. Uzi, transparenți de frig, leșinați de foame. Singurul zâmbet al zilei a fost ceata de voluntari care ne-a însoțit, categoric cei mai inimoși oameni din câți ni s-au alăturat până acum. Viitori medici veterinari. Îi luăm de jos, cu începutul. Domnule Emil Boc, trebuie să ne-auziți, trebuie să citiți invitațiile la parteneriat pe care vi le-am trimis, solicitările, adresele. Trebuie să ne răspundeți, trebuie să fim împreună în treaba asta oribilă, dar bună. Trebuie să fim ajutați de Centrul public de câini. Fiind un serviciu public, e al nostru. Nu putem singuri și nu trebuie să fim singuri. Domnule #Emil Boc, știm că ne auziți, trebuie să ne ascultați. Avem nevoie să vorbim. Avem nevoie de ajutor”, au scris reprezentanții Asociației Tac.social pe pagina de Facebook, după o vizită cu studenți la medicină veterinară, pe teren, la Pata Rât.
Aceștia au postat și imagini dezolante cu bucăți de cadavre și căței morți (imagini cu imapac emoțional).

Tac.social este, potrivit datelor făcute publice de asociație, prima organizație neguvernamentală de medicină veterinară socială din România care operează un cabinet veterinar social și militează  împotriva comerțului online cu câini.

Potrivit unor date făcute publice la începutul lunii februarie 2023, după cazul femeii din București care a murit după ce a fost sfâșiată de câini, la Pata Rât Cluj-Napoca trâiesc aproape 500 de câini. O parte dintre patrupede sunt sterilizate și microcipate, însă cea mai mare parte nu se află în evidența autorităților.
Reprezentanți din cadrul Biroului Poliției Animalelor din IPJ Cluj, ai Direcției Sanitar Veterinare, Consiliului Județean, Primăriei Cluj-Napoca și ai organizațiilor nonguvernamentale care activează în zona protecției animalelor au evaluat în cadrul unei vizite pe teren (luna februarie) situația din Pata Rât.
Mai mult, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică din cadrul CJ Cluj a derulat o acțiune în interiorul comunităților de romi prin care i-a informat asupra obligației de a steriliza și microcipa cățeii. Speciștii implicați au declarat atunci că  nu se pune problema capturării acestor animale de pe domeniul public deoarece printr-o astfel de măsură s-ar supraaglomera adăposturile. De asemenea, s-a subliniat că sterilizarea e necesară și pentru a evita rigorile legii, care impune inclusiv amenzi de până la 10.000 de lei. Locuitorii de la Pata Rât au avertizat, însă că o parte dintre câini sunt agresivi și că există riscul să atace oameni iar autoritățile au promis că vor încerca să identifice câinii agresivi pentru a fi ridicați și plasați în adăposturi.

„Potrivit statisticilor, de la o pereche nesterilizată de câini pot rezulta 16 pui în primul an și nu mai puțin de 67.000 în anul șase, necesitatea sterilizării fiind apreciată la nivel global drept singura soluție viabilă, reprezentând mai mult decât o responsabilitate morală, una socială. Anul trecut, aproape 70 de animale domestice au fost ridicate de pe căi de circulație publică sau de pe domeniul public din județul Cluj și plasate în adăpost prin ordinele emise de către Biroul pentru Protecția Animalelor din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Cluj. Dintre acestea, 69 au fost câini iar într-un caz a fost vorba de o cabalină. Din totalul de ordine de plasare în adăpost, 12 au fost emise în Cluj-Napoca, 10 în comuna Baciu, iar două în comuna Vultureni. Au mai fost șapte cazuri în localitatea Nicula iar două în comuna Luna. Potrivit O.U.G. 175/2020, polițistul poate emite ordinul de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile, pentru una din următoarele situații: a) animal care a fost rănit sau schingiuit; animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale; animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul; animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale; e) animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute; f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publicăȚ, informa ziarulfaclia.ro.

Recent și primarul Emil Boc s-a arătat interesat de soarta cățeilor fără stăpân din Cluj-Napoca, încurajând adopțiile, după ce o altă asociație din Cluj s-a plâns că nu a fost primită la Târgul de Crăciun din oraș. Boc a adus el însuși, după cum a anunțat pe Facebook, un cățel de pe o stradă din Cluj la Primărie și a făcut apel la clujeni, fie să îi găsească stăpânul, fie să il adopte.

Vezi și: Primarul Emil Boc caută stăpân pentru un cățel pe care l-a găsit în cel mai scump sens giratoriu din Cluj, după incidentul de acum câteva zile cu Asociația pentru Protecția Animalelor Nuca, exclusă de la Târgul de Crăciun si, ulterior, reprimită

sursă fotografii: Facebook/Tac.social

Nici un comentariu

Scrie un comentariu