FOTO Alți 6 tei au fost mutați în pepiniera USAMV, pentru a fi pregătiți să facă parte din noua grădină urbană de 5,2 hectare din cadrul RIVUS
ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - dec. 11, 2024 0 139
Pentru protejarea arborilor de pe vechea platformă Carbochim, constructorii noului centru comercial RIVUS au demarat, încă de la început acestui an, un amplu proces de relocare a lor în pepiniera Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca (USAMV). Arborii vor fi păstrați în pepinieră pe parcursul derulării lucrărilor, urmând ca ulterior să fie readuși în viitoarea grădina urbană de 5,2 hectare a complexului RIVUS.
Reprezentanții RIVUS informează că la începutul lunii decembrie au fost mutați alți 6 tei de dimensiuni mari, și că aceștia vor rămâne în pepiniera USAMV până la finalizarea proiectului.
Relocarea celor 6 tei face parte dintr-un proces mai amplu, similar celui din luna ianuarie 2024, când 72 de arbori au fost mutați în același loc pentru a fi protejați pe durata lucrărilor de construcție.
Arborii de pe platforma Carbochim au fost analizați, în 2023, de Conf. Dr. Horia Dan Vlasin, expert în arboricultură la USAMV Cluj, pentru a se stabili starea lor și posibilitatea de a fi păstrați. În baza acestui studiu s-a luat decizia de relocare a două treimi dintre arbori în pepinieră, unde s-au aclimatizat rapid și au intrat în vegetație după doar trei luni.
Reprezentanții RIVUS au explicat că procesul mutării temporare a arborilor a fost esențial pentru a le asigura protecție pe perioada construcțiilor, oferindu-le totodată șansa de a se dezvolta într-un mediu sigur.
„Tehnologia utilizată pentru transplantarea celor 6 tei maturi de pe fosta platformă Carbochim a fost adaptată nevoilor specifice fiecărui exemplar, asigurându-se astfel o aclimatizare rapidă în pepiniera USAMV. Studiul arboricol a permis evaluarea stării de sănătate a arborilor și selecția celor care puteau fi mutați cu succes. Acest proces tehnic detaliat garantează protejarea copacilor pe durata lucrărilor de construcție și oferă condițiile necesare pentru o dezvoltare armonioasă în viitor. Acești arbori, împreună cu cei 72 mutați la începutul anului vor fi reintroduși în peisajul urban atunci când lucrările de construcție vor fi finalizate”, a transmis Călin Revnic, inginer horticol în cadrul Iulius Group.
În afara arborilor existenți, au mai fost aduși și alții din afara țării, pentru a fi pregătiți să facă parte din grădina urbană de 5,2 hectare din cadrul RIVUS. Încă din 2023, Stațiunea de Cercetare Horticolă a USAMV Cluj găzduiește peste 600 de arbori maturi, aduși de la pepinierele specializate din Italia și Spania. Platani, tei, gingko biloba, castani, stejari, arbori de cauciuc, carpeni, arțari, duzi, arborele lui Iuda, liriodendron și metasequoia, o specie străveche de conifere, se aclimatizează acum în acest sanctuar verde.
Împreună cu arborii aflați în procesul de aclimatizare, în proiectul RIVUS vor fi incluse peste 100.000 de plante decorative, variind în forme și dimensiuni, pentru a adăuga culoare și a sprijini biodiversitatea zonei. Conform proiectului, RIVUS Gardens va fi conectat cu Parcul Armătura și Parcul Feroviarilor, extinzând rețeaua de spații verzi din zonă și oferind oportunități variate pentru activități recreative.
Până în prezent, IULIUS Group a dezvoltat grădini urbane de amploare în proiectele mixte pe care le-a dezvoltat în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, cu mențiunea că spațiile verzi și copacii sunt prezenți inclusiv în proiectele de dimensiuni mai mici.
În total, proiectele IULIUS însumează 13 hectare de grădini urbane, amenajate cu peste 80.000 de copaci și arbuști, investiții inițiale ce depășesc 18 milioane de euro. Sunt spații care aduc natura printre oameni și care au devenit zone de atractivitate pentru toate categoriile de public. Conceptul implementat în proiectele IULIUS îmbină relaxarea cu activitățile generate de numeroasele evenimente organizate în aer liber: concerte, festivaluri, competiții sportive, proiecții cinematografice, spectacole de teatru, târguri și multe altele.
La Cluj, proiectul RIVUS va integra
- -Cea mai mare suprafață de retail din România – 145.000 mp (intcluzând atât centrul comercial de 120.000 mp, cât și facilitățile de retail complementare), într-un concept mixed-use care completează experiența de shopping cu servicii și facilități publice și de timp liber
- -Peste 400 de magazine, inclusiv premiere regionale și naționale
- -Peste 30 de restaurante-concept și cafenele cu orientare spre râul Someș
- -Fresh Market pentru producătorii autohtoni
- -Un nou parc și spații verzi amenajate de peste 52.000 mp
- -Grădină japoneză pe acoperiș
- -Două clădiri industriale reconvertite în spații culturale și office
- -Centru de live arts și sală de spectacole
- -Concepte de entertainment în premieră regională, pentru toate vârstele
- -Cele mai noi tehnologii cinematografice, pentru prima dată în Transilvania, și open air cinema
- -Spații de birouri premium și green – 15.000 mp GLA
- -Investiții în conectivitate și mobilitate alternativă