Închide

Fostul prim-dirijor al Operei Naționale Române din Cluj, și cel mai longeviv director al acesteia, Petre Sbârcea, condus ieri pe ultimul drum

Cultură by Actual de Cluj - nov. 03, 2021 0 380

Fostul prim-dirijor al Operei Naționale Române din Cluj, Petre Sbârcea, care a condus instituția timp de aproape un deceniu, a fost condus ieri pe ultimul drum.

O ceremonie cu onoruri militare și o slujbă religioasă a avut loc ieri pe scena Operei Naționale din Cluj-Napoca. ”Azi a fost ziua despărțirii de Maestrul Petre Sbârcea. Momentul solemn a reunit la căpătâiul său colegi muzicieni, discipoli, prieteni și familia greu încercată. Apropiații au oferit ultimele aplauze, acompaniate de onoruri militare și rugăciuni sincere. Ceremonia a fost cât se poate de emoționantă și de plină de însemnătate”, a transmis Opera Națională din Cluj.

Petre Sbârcea a fost prim-dirijor al Operei Naționale Române din Cluj pentru aproape 20 de ani, din 1957 până în 1976, și a condus instituția ca director între anii 1991 și 2000, cel mai longeviv mandat în istoria instituției. În 14 ianuarie acesta urma să împlinească 90 de ani. Discipol al lui Sergiu Celibidache și Antonin Ciolan, Petre Sbârcea a fost cel mai longeviv director al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, timp de 9 ani, dirijor titular al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, invitat permanent al unor orchestre din Germania, Ungaria, Italia, Austria, Franța, Belgia, Olanda, Rusia și altele, și profesor universitar la Academia de Muzică Cluj. A primit titlul de Cetățean de Onoare al Municipiilor Cluj-Napoca și Sibiu și a fost decorat de către Președintele României în grad de cavaler al Ordinului Național „Serviciul credincios”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu