Fostul ministru clujean Miclea despre trecerea la „sistemul Bologna”: A făcut o ordonanță de urgență peste noapte, ”ca să nu am reacții”, a semnat contractul instituțional doar cu cei care se conformau
Educaţie by Actual de Cluj - sept. 04, 2024 0 136
Fostul ministru al Educației, clujeanul Mircea Miclea, explică trecerea sistemului de educație superioară național la ”sistemul Bologna”, cu trei ani la nivel de licență și doi la masterat: a fost nevoie să facă o ordonanță de urgență pe subiect peste noapte, ”ca să nu am reacții”, și a semnat, ca ministru, contractul instituțional doar cu universitățile care s-au conformat la acest sistem.
Miclea a fost ministru al Educației în urmă cu două decenii, dar a demisionat după ce sistemul de educație nu a primit suficienți bani de la buget. În cadrul discuției din emisiunea ”Avangarda” Mircea Miclea vorbește despre trecerea la sistemul Bologna în România, subliniind că acesta a fost implementat fără o analiză adecvată a specificului local și fără o pregătire corespunzătoare a instituțiilor.
Sistemul Bologna a introdus structura cu trei cicluri – licență, masterat, doctorat, dar Miclea critică superficialitatea cu care a fost adoptat, menționând că nu a fost adaptat nevoilor și realităților educaționale din România.
”Trecerea la sistemul Biologna a sistemului de învățământ am făcut-o eu”, a spus Miclea în podcast. ”Înainte nu era așa. Știți ce a însemnat acest lucru? Să convingi rectorii să renunțe la un an de studiu, să înțeleagă că trebuie să fie un sistem de licență doar de trei ani, ca după aceea să poată înființa masterate, ca să compatibilizeze structura de învățământ universitar din România cu cea din străinătate. Știți câtă opoziție a fost din partea rectorilor? Ei au venit și au spus ”ce faci, ne iei un an sau doi de norme, de bani, de asistenți ca să ne dai un masterat – când? Și va funționa sau nu masteratul ăla, că noi suntem sătui de tot felul de promisiuni”.
Știți ce am făcut? Am făcut o ordonanță de urgență. Noaptea la 11 seara. A fost anunțat că se trece la sistemul Bologna printr-o hotărâre de guvern.
Moderator: De ce noaptea?
Pentru ca să nu am reacție. OK? Pentru că era opoziția atât de mare, încât nu puteam să controlez lucrurile. Nu puteam. Erau prea multe influențe, OK? Prin urmare a fost hotărârea aceea de Guvern, ”se trece din 1 octombrie”, am dat-o cred că prin martie, ”la sistemul Bologna”. Și am mai scris acolo: ”nu voi semna contractul instituțional – adică banii pe care-i primesc universitățile de la stat – decât pentru cei care trec la sistemul Bologna”.
Și așa s-a făcut trecerea la sistemul Bologna, din martie până în 1 octombrie 2005.
Sistemul Bologna a fost adoptat oficial în România în anul 2005. Acest sistem a introdus structura de învățământ superior pe trei cicluri: licență, masterat și doctorat, în conformitate cu directivele europene care vizează armonizarea și creșterea compatibilității între sistemele de educație din țările semnatare ale Procesului Bologna.
Mai jos declarația: