Închide

Fostul director al Agenției pentru Protecția Mediului din Cluj Marian Proorocu vrea liber la vânătoarea de urs, ”urgent trebuie să se permită”, supraîncărcarea în România e ”uriașă”

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iul. 11, 2024 1 118

Fostul director al Agenției pentru Protecția mediului din Cluj Marian Proorocu spune, în tragicul caz al tinerei de 19 ani ucisă de un urs în munții Bucegi în urmă cu câteva zile, că în România e vorba de o ”supraîncărcare” cu urși, ”uriașă” – de zece ori mai mult față de populația optimă.

”În România avem 6.5 milioane de ha de pădure și aproximativ 6.000 de urși , respectiv 60% din populația totală de urși din Europa”, arată Proorocu pe Facebook. ”Uniunea Europeană are 159 milioane ha pădure și diferența de 4000 de urși. Așadar noi avem 1 urs/ 1000 ha , iar în UE 1 urs/39000 ha. După carte , un urs dominant are nevoie de un habitat în suprafața de 10.000 ha pe care le apără cu ferocitate. Statisticile cu numărul de urși este din texte oficiale. Chiar dacă ar fi să luăm cu aproximație supraîncărarea în țara noastră este uriașă!!! De 10 ori mai mult față de populația optimă”.

Proorocu adaugă că suprapopularea este ”evidentă”. Un urs dominant atacă ,dacă i se încalcă teritoriul de aproximativ 10.000 hectare!”, avertizează acesta. ”Omul nu știe când intră pe acest teritoriu și este atacat . Lucrurile sunt evidente și urgent trebuie să se permită vânătoarea la urs. Conducătorii și politicienii care nu iau măsuri și nu au luat măsuri trebuie dați în judecată, să plătească pentru viețile pierdute și pagubele aduse comunității”.
Marian Proorocu e profesor universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, iar între 2010 și 2012 a fost subsecretar de stat la Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
Din 2004 până în 2009 a fost directorul APM Cluj.

Amintim, o tânără în vârstă de 19 ani a fost ucisă, marţi, de un urs pe traseul Jepii Mici din munții Bucegi, salvatorii montani afirmând că fata atacată a fost târâtă şi sfâşiată de animal. Recuperarea trupului acesteia a fost extrem de dificilă din cauza prezenţei în zonă a animalului, care ulterior a fost împuşcat.

Un comentariu

  1. Proorocu adaugă că suprapopularea este ”evidentă”. Un urs dominant atacă ,dacă i se încalcă teritoriul de aproximativ 10.000 hectare!”, avertizează acesta. ”Omul nu știe când intră pe acest teritoriu și este atacat . Lucrurile sunt evidente și urgent trebuie să se permită vânătoarea la urs.

    ce imbecilitate. vanatorii zic de ani de zile ca e suprapopulata tara cu ursi dar nu ofera nici o dovada, vor doar sa aiba ce impusca. e plin de oameni pe munte si in padure, dupa logica cretina spusa de acest ”domn” ar trebuie sa fie atacuri ale ursilor zilnice. ataca ursii infometati si speriati care si-au pierdut habitatul din cauza drujbistilor si celor care culeg fiecare strop de mancare din padure, si cei care au fost hraniti de cretinii de oameni. Si in cazul de fata, legistii au spus clar ca fata a murit dupa ce a cazut de la inaltime. o sa demolati fiecare stanca sa nu mai cada oameni de la inaltime?

Scrie un comentariu

Articole similare