Închide

Fost jucător al CFR-ului, acuzat că și-a schimbat numele și vârsta înainte de a sosi în Europa. „E o situație care se întâmplă des în Africa, nu se mai poate!”

Sinteză știri naționaleSport by Catalin Suciu - apr. 03, 2018 0 342

Atacantul ivorian Lacina Traore, fost la CFR Cluj, a fost acuzat de preşedintele clubului de fotbal Etoile Sportive d’Abobo, din ţara sa natală, că şi-ar fi schimbat identitatea, relatează presa franceză citată de agerpres.ro.

Traore, campion al Africii în 2015, la ediţia din Guineea Ecuatorială, Lacina Traore s-ar numi de fapt Traore Menene şi nu s-ar fi născut în 1990, ci în 1988, susţine preşedintele clubului ivorian Etoile Sportive d’Abobo, Ibrahim Kone, care cere ca gruparea pe care a fondat-o să fie recunoscută drept club formator, potrivit RFI.

Lacina Traore ar fi început fotbalul sub numele de Traore Menene, la Etoile Sportive d’Abobo (ESA), după care a plecat la Stade d’Abidjan, club care ar fi schimbat identitatea jucătorului înainte de a-l transfera la CFR Cluj.

Kone afirmă că după cer a încercat multă vreme să regleze problema pe cale amiabilă, a decis să înainteze plângere la federaţia ivoriană de fotbal.

Lacina Traore şi Stade d’Abidjan ar fi păcălit clubul Etoile Sportive d’Abobo, făcând să dispară paşaportul sportiv al jucătorului care aparţine acum de AS Monaco, club care l-a împrumutat la altă formaţie din prima ligă franceză, Amiens. Clubul din Abobo nu a primit procente din diferitele transferuri din cariera de până acum a lui Lacina Traore în calitate de club formator. Regulamentul FIFA prevede o taxă de 5% din fiecare transfer între două ţări să fie redistribuită între cluburile formatoare pe la care jucătorul a trecut de la 12 la 23 de ani.

”În 2005, l-am transferat pe Lacina Traore, care se numea atunci Traore Menene. Apoi el a fost recrutat de Stade d’Abidjan. Şi, spre marea mea surpriză, el şi-a schimbat vârsta şi prenumele, povesteşte Ibrahim Kone. iar 13 ani după aceea problema persistă. (…) Nu e tocmai sportiv şi din acest motiv am depus plângere”.

În decurs de mai bine de un deceniu, Traore Menene sau Lacina Traore a trecut pe la Kuban Krasnodar (Rusia), apoi pe la Anji Mahacikala, iar în 2014 a sosit la Monaco, echipă care l-a împrumutat de multe ori, la Everton, ŢSKA Moscova, Sporting Gijon şi, în cele din urmă, la Amiens.

”Nu ştiu câte persoane au contribuit la schimbarea numelui său. Noi l-am format şi nu muncim degeaba. Neexistând în paşaportul său sportiv ne aduce mari pierderi în termeni de imagine, a indicat Ibrahim Kone. De fiecare dată când am pus problema, mi s-a spus că se va aranja. Nu mai vreau ca lucrurile să rămână în această stare. El evoluează în Europa şi noi nu am primit nimic. E o situaţie care se întâmplă des în Africa. Când povestea va fi mediatizată, multe lucruri vor fi recunoscute pe continentul nostru”.

Lacina Traore a evoluat între 2008 şi 2011 la CFR Cluj, câştigând un campionat (2009-10), două Cupe ale României (2008-09, 2009-10) şi Supercupa României (2009, 2010).

 

  • author photo two

    Catalin Suciu

    Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu