Închide

Fondatorul clujean al firmei de tranzacţii cu bitcoin poate fi extrădat în SUA la cererea Secret Service

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 20, 2018 0 396

Vlad Nistor, românul fondator al unei firme de tranzacții cu monede virtuale, va fi extrădat în SUA la solicitarea unui agent al Secret Service, scrie Mediafax, citat de hotnews.ro. Curtea de Apel București a admis, joi seară, solicitarea formulate de autoritățile americane. Decizia nu este însă definitivă.

Tot joi, Curtea de Apel București a admis extrădarea altor români, acuzați de înșelăciuni în SUA. Este vorba de Alexandu Ion, Ionuț Ciobani și Andrei Cătălin Stoica, cei care ar fi apelat la firma lui Vlad Nistor, specializată în schimb de criptomonede.

Vlad Nistor, fondatorul CoinFlux, o firmă de tranzacţii cu bitcoin din Cluj, este solicitat de către autoritățile americane în baza unei note trimise de un agent al Secret Service, în care este acuzat că ar fi ajutat cu bună știință membrii unei grupări să spele bani proveniți din înșelăciuni comise pe teritoriul SUA.

Anatol Pânzaru, avocatul lui Vlad Nistor, a declarat în fața Curții de Apel București că în cazul acestuia nu sunt îndeplinite condițiile tratatului de cooperare judiciară dintre România și Statele Unite.

Mai exact, potrivit avocatului, un agent al Secret Service ar fi depus la dosar o notă în care este descrisă activitatea unui grup de români care ar fi comis mai multe înșelăciuni în SUA.

În esență, sumele în dolari obținute de aceste persoane în urma înșelăciunilor ar fi fost schimbate în bitcoin apoi, cu ajutorul firmei lui Vlad Nistor, înapoi în monedă fiduciară.

Numai că, spune avocatul, firma condusă de Vlad Nistor cu această activitate se ocupă, schimb de monedă fiduciară în criptomonedă și invers, iar clientul său nu ar fi avut de unde să știe că banii – reali sau virtuali – provin din comiterea unor infracțiuni.

„Singurul act relevant este acest e-mail trimis de un agent special al Secret Service în care se arată că domnul Vlad Nistor a schimbat monedă bitcoin în monedă fiduciară și că ar fi știut că (n.r. – sumele) provin din infracțiuni. Dar el cu asta se ocupă, cu schimb de monedă, la fel ca un exchange sau o bancă. (…) Dacă este vorba despre constituire de grup infracțional organizat, infracțiunile trebuiau să fie comise undeva, iar conform acuzațiilor au fost comise în România. Acești cetățeni români s-au gândit să comită infracțiuni, dar pe teritoriul SUA, fără implicarea clientului nostru. Sumele de bani în dolari erau transformate în criptomonedă, apoi alte persoane obțineau schimbarea acestor criptomonede cu ajutorul lui Vlad Nistor. Numai că la acel moment spălarea de bani se realizase deja prin schimbarea dolarilor în criptomonede”, a declarat avocatul în fața instanței.

Astfel, avocatul a solicitat respingerea cererii de extrădare a lui Vlad Nistor și a arătat că infracțiunile descrise de autoritățile americane nu au corespondent în legea românească, o condiție prevăzută expres în tratatul semnat între România și SUA.

Vlad Nistor a arătat în ultimul cuvânt că timp de șapte ani a lucrat în domeniul financiar, apoi a deschis o firmă specializată în schimb de monede virtuale, prin intermediul căreia a efectuat peste 200.000 de tranzacții.

„Când încerci să crești un business nu te gândești că comiți infracțiuni, pentru că valoarea acelui business este diminuată”, a spus Vlad Nistor în ultimul cuvânt.

Pe data de 12 decembrie, Vlad Nistor, fondatorul CoinFlux, firmă de tranzacţii cu bitcoin din Cluj, a fost reţinut la cererea procurorilor din Statele Unite, tânărul fiind acuzat de înşelăciune, fraude informatice şi spălare de bani, potrivit unor surse judiciare.

CoinFlux este o platformă online de tranzacţionare a monedelor digitale care funcţionează precum o casă de schimb valutar. Potrivit informaţiilor de pe site-ul platformei, CoinFlux a fost fondată în anul 2015, în Cluj, şi de la acel moment şi până în prezent, au fost tranzacţionate peste 200 de milioane de euro în monede digitale. Platforma are o cifră de afaceri de peste 3 milioane de euro şi a realizat, anul trecut, peste 30.000 de tranzacţii.​

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags