Închide

Fondatorul BitDefender anunţă la Cluj că lansează un incubator de afaceri. Ce spune antreprenorul despre piaţa locală „supra-încălzită”

EconomieITTop News by Kristina Reştea - iun. 12, 2018 0 1423

 

Am trecut de la outsourcing („lohn IT”) la centre de dezvoltare, dar mai e de lucru: România și Clujul trebuie să se concentreze pe inovare. O spune unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori români din Tehnologie, Florin Talpeș, CEO și fondator BitDefender. Cu echipă la Cluj și implicat deja pe piața de aici, Talpeș vorbește și despre piața locală: clujenii sunt tot mai scumpi, ceea ce nu e neaparat o veste bună pentru piața locală – una deja supra-încălzită.

Fondatorul uneia dintre puţinele companii din Tehnologie recunoscute internaţional a vorbit azi al Cluj, în cadrul conferinţei Techsylvania, cu moderatorul Philipp Kandal (Telenav), el însuşi investitor pe piaţa locală.

Pe o piață încă în curs de maturizare, Talpeș se implică într-un proiect de accelerator de afaceri, care urmează să fie lansat în toamnă. „Putem furniza și finanțare, dar nu acesta este punctul-cheie. Acum cinci ani, aş fi zis că problema era de finanțare. Acum mentoratul e cel mai important, cunoștințele pe care le putem transmite”, spune antreprenorul. Compania și-a păstrat sediul la București, unde se iau încă decizii, în ciuda faptului că modelul afacerii de succes în România e, de obicei altul: echipe de ingineri aici, apoi sediu mutat în alte țări, cu deschidere mai mare spre piețe internaționale, după cum arată Philipp Kandal, moderatorul întâlnirii la Techsylvania. „Suntem foarte competitivi pe abilități tehnice. Căutând în toată lumea, românii sunt la fel de competitivi ca cei mai buni. Problemele, la noi, sunt legate de partea de afaceri. Vorbind cu tineri antreprenori, te lovește faptul că nu avem o școală solidă pe acest domeniu, piața locală furnizează puține abilități și cunoștințe pe partea de afaceri, pe a înțelege foarte bine piața şi temele pieței. Începem să inovăm, dar nu pe ceva ce e parte din curentul general, nu știm să dezvoltăm la nivel internațional. Ne lipsește acel gen de cunoștințe”, a constatat Talpeș.

Primul sfat pentru un antreprenor în domeniul Tehnologiei, unde ținta ar trebui să fie la nivel internațional: caută oameni care au experiența de a înțelege piața globală! „Ideal ar fi să găsești un român, dar asta e greu, fiindcă sunt doar câțiva sau să găsești pe cineva din afară. Cele mai multe eșecuri sunt legate de partea de business, nu de produs. Când inovezi, prima întrebare ar trebui să fie: e problema pe care o abordez una reală, mainstream? O dată ce rezolvi asta, ai piață. Apoi trebuie să te gândești cum poziționezi asta. Sigur sunt și alți competitori pe aceeași piață. Dacă nu ai răspunsuri corecte, poți să eșuezi serios”, spune Talpeș.

Piața locală ajunge într-un punct sensibil, constată omul de afaceri. Asta în contextul în care multe dintre companiile cu birouri la Cluj angajează constant și au ajuns să se confrunte tot mai mult cu probleme în ceea ce privește găsirea celor mai buni oameni. „Salariile developerilor sunt un pic mai mari decât în București. E o veste bună, dar și una proastă, în același timp. Piața aici e supra-încălzită, ne lovim de o limită în ceea ce privește resursele”, a constatat antreprenorul. „Ideea, de aici, e să mergi în sus pe lanțul valoric. Sunt deja multe companii cu centre de dezvoltare aici, puteți găsi cercetare pe teme fierbinți în lume. Am urcat pe lanțul valoric. Ce urmează? Și cu centre de Cercetare-Dezvoltare, cantitatea de resurse e limitată; trebuie să mergem mai sus. Asta înseamnă inovare. Startup-uri. De aici vine ideea cu incubatorul. Noi am decis să mergem pe securitate cibernetică, fiindcă aici e interesul nostru central”, spune Talpeș.

Cât despre piața care crește de câțiva ani, după cum constată și Kandal, chiar și cei din domeniul vedetă al Tehnologiei ar trebui să fie pregătiți să facă față şi în condiţii mai dificile. „Dacă mergem bine acum, să ne pregătim pentru zile mai noroase.  Schimbările de acum sunt oportunități pentru startup-uri”, adaugă Talpeș.

Alături de domenii ca maşini inteligente conectate, eHealth și securitate cibernetică, Talpeș le mai recomandă antreprenorilor să se uite spre un alt sector, ceva mai vitregit. „Inovați în servicii publice, pentru administrația locală și centrală! Trebuie să intervenim aici”, îndeamnă antreprenorul.

 

Sursa foto: Techsylvania

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.