Închide

Foișorul de căsătorii din Parcul Central unde primarul obișnuiește să facă ocazional ”băi de mulțime”, ridiculizat: „Am fugit repede de acolo, bucuroși că am scăpat”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - iul. 11, 2018 2 1550

Primăria Cluj te pregătește pentru viitoarea viața de familie într-un mod învechit și dezordonat. Mai mult descurajator, decât în favoarea instituției familiei. Fondatorul școlii internaționale Transylvania College, Dan Baciu, spune că foișorul din Parcul Central este desprins dintr-un film de demult cu „doamna de fier”’sau cu ilegaliști.

Am fugit repede de acolo, bucuroși că am scăpat și ne-am adăpostit pe terasa de la Cazino. Laolaltă cu alte familii fericite, pe marginea terasei, ca niște imigranși, am băut un pahar de șampanie și  am servit câte o prăjitură. Soacra mea care umbla cu un cadru nu a putut cobori scările pentru că nu exista nicio rampa și a trebuit să o luam pe sus”, a împărtășit Dan Baciu, fondatorul școlii private Transylvania College din Cluj. 

După ce a participat recent la oficierea unei căsătorii civile în familia sa, Baciu a trecut foișorul la „un nou episod din ce se poate face mai bine în România”. Argumentele oferite au vizat de la atitudinea angajaílor primăriei, la vestimentație și până la mesajele din vremuri de demult care se adresează tinerilor care se căsătoresc. „La căsătoria civilă, în parc, în foișor, nimic aranjat pentru cel mai important moment din viața tinerilor. Doi angajați ai primăriei, îmbrăcați ca la Avicola, plictisiți. Pe podea două sticle de băuturi carbogazoase, în rest dezordine. “Ofițerul” stării civile, exact cum îi spune numele, arată ca un personaj dintr-un film cu ilegaliști de acum 60 de ani. O doamnă “de fier” cu o urmă de zâmbet pe față. “În România statul ocrotește familia (…)” Același text de acum o mie de ani. Nu “iubiții mei tineri, ce frumoși sunteți amândoi, vă felicit pentru curajul de a vă căsători, vă rugăm să aveți și copii în curând pentru că noi vă pregătim creșe, grădinițe, locuri de joacă, poteci prin pădurile de la marginea orașului, piste de biciclete, aer curat, etc”, a mai scris Baciu despre experiența sa de paricipant la oficierea unei căsătorii civile în Cluj-Napoca.

Primarul Emil Boc oficiază și el ocazional căsătorii în foișorul din Parcul Central. De asemenea și noul viceprimar UDMR obișnuiește să facă acest lucru, când este vorba despre nunți importante.

Despre cele sesizate de Baciu, Emil Boc a spus pentru Actualdecluj.ro că lucrurile pot fi îmbunătățite, fără să dea deocamdată alte detalii.

 • author photo two

  Luminiţa Silea

  Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

  2 comentarii

  1. Mda. Din pacate Cluj-Napoca nu este invechit din acest punct de vedere ci mai degraba in epoca de piatra. Tot la fel de pacat este ca nu exista o cladire destinata casatoriilor, aceea Casa a Casatoriilor de care noi clujenii sa fim mândrii. Sala de oficieri din primaria veche e impropie, foisorul e dezastru, noua locatie din Gheorgheni nu are sens sa povestim. E jenant. Clujul are milioane de euro in buget pentru tot ce vreti, de la evenimente, alocari de sume lunar pentru cultura, sport, premieri varstnici etc., dar nu ne permitem o cladire multifunctionala in centrul Clujului care sa ofere serviciile de care se bat mii de clujeni zilnic. La Evidenta Persoanelor si Starea civila e o troacă de porci acel spatiu in care functioneaza, se sta intr-un miros groaznic in holuri. La Pasapoarte la fel, la permise la fel. Culmea e ca toate acestea sunt legate ca si acte una de cealalta, iar noi ne plimbam de la o institutie la alta sa gasim prima data un loc de parcare, mai apoi sa ajungem repede la urmatoarea institutie. Exista in centrul orasului unu teren imens, care din pacate nu stiu cum, nu mai este in domeniul statului. Fostul ștrand municipal de vis-a-vis de Cluj Arena. Propun sa se realizeze o cladire multifunctionala cu acces din Aleea Stadionului unde sa functioneze cele trei institutii necesare noua tuturor iar la ultimul etaj doua sali de oficiere cu un view asupra orasului. Sunt convins ca regimul de inaltime din zona ar permite un office tower acolo. Parcari deja exista cu sutele la Cluj Arena si Polivalenta, mai lipsete vointa si viziunea.

  2. Se cer condiţii şi pentru angajaţii primăriei care participă la oficieri ore întregi de multe ori pe furtuni şi ploi unde în acel foişor din cauza locaţiei şi spaţiului deschis e un curent groaznic iar când plouă trebuie să îşi presteze munca îngheţând de frig, oficierile făcându-se pâna târziu în septembrie..Să nu mai vorbim de faptul ca nu exista intimitatea şi respectul actului administrativ în sine şi nici condiţii antiintemperii sau sanitare pentru angajaţii primăriei care sigur ca da, cum sa arate dupa 6 ore în pădure….ca la avicola! Mai încolo de toate acestea da, e nevoie de o casă a căsătoriilor în Cluj-Napoca amenajată special pentru aceste evenimente care să exprime şi să lase impresii de neuitat momentului unic la care tinerii se aşteaptă şi pe care îl merită fiecare cu ocazia căsătoriei.Când te căsătoreşti vrei să intri intr-un palat..iar în palat nu se intră cu umbrela!

  Scrie un comentariu