Închide

Fiul Doinei Cornea vrea fundație în memoria cunoscutei disidente anticomuniste. „Din păcate uitarea a început să-şi spună cuvântul încă înainte de plecarea ei”

Actualitate by Actual de Cluj - iul. 04, 2019 0 342

Fiul cunoscutei disidente anticomuniste Doina Cornea a anunțat că intenționează să înființeze o fundație cu numele acesteia

„Doamna Doina Cornea, în anii `80 a fost printre puţinii opozanţi la politicile distructive ale lui Nicolae Ceauşescu, susţinute şi impuse de Partidul Comunist cu “braţul său armat”, Securitatea şi tolerate de marea majoritate a cetăţenilor României”, a explicat fiul disidentei, Leontin Iuhas. „După 1989 a avut o activitate continuă în direcţia democratizării şi aşezării României pe un făgaş firesc în care îi este locul: crearea statului de drept, poziţionarea României, pe plan internaţional, în Uniunea Europeană, în Alianţa NATO şi, nu în ultimul rând, printre puternicele monarhii constituţionale. De asemenea a militat pentru recunoaşterea statutului de Biserici Naţionale pentru Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Unită cu Roma, Greco-Catolică. Şi pentru curăţarea lor, prin asumarea greşelilor trecutului, atât la nivel instituţional cât şi individual”.

Iuhas adaugă că Doina Cornea a avut şi o activitate artistică, „mai puţin, sau chiar deloc, cunoscută”: „pe lângă cărţile cu caracter politic sau memorialistic, pe lângă traduceri ea a scris şi poezii şi a pictat, având o multitudine de picturi şi desene nepuse încă în valoare”. „Din păcate uitarea a început să-şi spună cuvântul încă înainte de plecarea ei. Paradoxal memoria ei este mai vie acum în exteriorul decât în interiorul României. Paradoxal şi nedrept.
Doina Cornea, decorată cu Steaua României în grad de Mare Cruce, Crucea Casei Regale a României, Legiunea de Onoare a Franţei în grad de Comandor, Ordinul Sancti Silvestri Papae, Steaua de Merit A Ungariei, Doctor Honoris Causa a Universităţii Libere din Bruxeles a fost şi ar trebui să rămână pentru multe generaţii ce ne vor succeda un simbol al demnităţii şi curajului. Pentru păstrarea vie a memoriei Doinei Cornea, pentru cunoaşterea şi promovarea ideilor pe care le-a promovat, în calitate de unic copil rămas în viaţă al acesteia, iniţiez procedurile pentru crearea Fundației Doina Cornea. Doresc, în spiritul mamei mele, ca această fundaţie să unească şi nu să dezbine, să aducă iubire şi nu ură în societatea românească. Scopul Fundaţiei Doina Cornea este păstrarea vie a memoriei doamnei Doina Cornea, inventarierea, arhivarea, conservarea şi punerea în valoare a întregii opere şi a tuturor documentelor rămase la plecarea acesteia, inclusiv cele ale fiicei acesteia, Ariadna Combes, realizarea de acţiuni educative în spiritul doamnei Doina Cornea, realizarea de acte de caritate”.

Iuhas adaugă că urmărește să păstreze vie memoria Doinei Cornea prin organizarea de evenimente cum ar fi simpozioane, conferinţe, prezentări și altele, publicarea sau sprijinul oferit în vederea publicării operei ei prin epublicarea cărţilor apărute deja, publicarea operei rămase ne-publicate cum ar fi jurnalul, corespondenţa și altele, ori publicarea sau sprijinul oferit în vederea publicării de albume cuprinzând desenele şi picturile ei. În fine, printre obiective se numără și realizarea Casei Memoriale Doina Cornea.

Iuhas spune că a înaintat adrese mai multor instituții pentru sprijinirea acestui demers și că de la această corespondență a trecut ceva vreme. Totuși acesta se declară optimist, „mai ales că una dintre ele mi-a dat deja un răspuns foarte pozitiv care m-a încurajat în demersul meu”. Bugetul pe care Iuhas speră să-l obțină, inclusiv prin donații, e 200.000 de lei, adică o sută de salarii minime pe economie.

Doina Cornea e o cunoscută disidentă anticomunistă, fostă asistentă universitară la catedra de limba franceză din cadrul Facultății de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj. În 1980 a realizat primul „samizdat”, un volum fabricat manual, distribuit prin rețele de prieteni, „Încercarea labirintului”, urmat de alte patru traduceri-samizdat din limba franceză, după cum notează wikipedia.org. A intrat în atenția Securității după ce între 1982 și 1989 a difuzat 31 de texte și proteste prin radio „Europa Liberă”. În 1983 a fost destituită de la universitate și supusă unor anchete, interogatorii, bătăi și amenințări.

Împreună cu fiul ei, Leontin Iuhas, a răspândit 160 de manifeste de solidaritate cu muncitorii din Brașov răsculați la 15 noiembrie 1987, ambii fiind arestați pentru cinci săptămâni între noiembrie și decembrie 1987. În septembrie 1988, printr-o scrisoare deschisă adresată papei Ioan Paul al II-lea, scrisoare difuzată de Radio Europa Liberă, a solicitat împreună cu alți cinci intelectuali clujeni scoaterea Bisericii Române Unite cu Roma din ilegalitate. A fost urmărită de Securitate până la Revoluție, când a participat la manifestările de stradă în Cluj-Napoca.

Doina Cornea a murit în 4 mai 2018 în locuința sa din Cluj-Napoca. A fost înmormântată cu onoruri militare în cimitirul central din Cluj-Napoca.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare