Închide

Finanțare de milioane de euro pentru adaptarea la tehnologiile apicole avansate, proiectul e derulat de un consorțiu european din care face parte și o universitate din Cluj

Educaţie by Actual de Cluj - oct. 17, 2023 0 147

Finanțare de milioane de euro pentru adaptarea la tehnologiile apicole avansate, proiectul e derulat de un consorțiu european din care face parte și o universitate din Cluj.

Proiect cu finanțare de 6,3 mil euro, pentru adaptarea la tehnologiile apicole avansate, din consorțiul care-l implementează face parte și Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Proiectul Better-B e derulat de un consorțiu format din 18 parteneri din 14 țăriși urmărește îmbunătățirea tehnologiei apicole, rezistența la stresul abiotic, la schimbările climatice, pierderea habitatului și la acțiunea substanțelor chimice periculoase. ”Tema principală se referă la coloniile de albine, care sunt adesea slab adaptate pentru a face față stresului extern, cum ar fi schimbările climatice, pesticidele, provocarea și atacul paraziților, exacerbate de practicile apicole moderne. Specialiștii din cadrul proiectului subliniază faptul că reziliența apiculturii este susținută în primul rând de valorificarea puterii naturii, de restabilirea armoniei și echilibrului, atât la nivelul albinei ca individ, cât și la nivel de colonie sau între colonie și mediul ei”, arată USAMV.

”Consorțiul Better-B consideră calea către armonie și echilibru ca fiind reprezentată de coloniile darwiniene: colonii abandonate sau sălbatice, care au supraviețuit în mediul sălbatic sau au fost selectate pe criterii bazate pe potrivirea caracterelor de rezistență”, spune profesorul Daniel S. Dezmirean, decan al Facultății de Zootehnie și Biotehnologii și responsabil pentru implementarea proiectului din partea universității din Cluj. ”Cu toate acestea, astfel de colonii lipsesc de obicei din efectivele de multiplicare și alte multe caracteristici favorabile, importante pentru apicultura modernă. Soluția noastră este să înțelegem procesele și mecanismele care sunt selectate în natură, pentru a putea adapta practicile moderne de apicultură tehnologiilor apicole avansate. Acesta este proiectul Better-B”.

Implementarea va fi întreprinsă în colaborare cu apicultorii români. Proiectul are o durată de patru ani.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu