Închide

Filmul independent ”Experimentul Pitești” intra pe marile ecrane cu proiecție la Cluj peste câteva zile în prezența regizoarei

Cultură by Actual de Cluj - mart. 16, 2023 0 258

Filmul independent ”Experimentul Pitești” intra pe marile ecrane cu proiecție la Cluj peste câteva zile în prezența regizoarei.

Filmul a fost început încă din 2011 de către regizoarea Victoria Baltag și se lansează în acest an cu proiecții caritabile. În 19 martie e programat să aibă o proiecție la Cluj, la cinematograful ”Florin Piersic”, în prezența regizoarei. ”Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri, pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen”, arată echipa de producție.

Proiecția are loc duminică de la ora 7.30 iar biletele de intrare au valoare de donație către asociația Connections România. În distribuție, cu o ultimă prezență cinematografică, clujenii îl pot vedea și pe Ion Caramitru, susținător al acestui proiect. Proiecția e urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu realizatorii filmului.

Despre Experimentul Pitești știm că a fost ”una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, așa cum afirmă istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Experimentul a făcut mii de victime: reeducarea, tortură fizică și mentală a studenților din România, inițiată de comuniști. Scopul: crearea ”omului de tip nou”. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuși reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minții din Europa de Est, după cum consideră echipa de producție.

”Lung-metrajul despre Experimentul Pitesti este un proiect realizat cu suflet, pentru suflet. Vă invit cu drag și sinceritate să urmăriți filmul nostru, să-l așezați cu grijă în inimă, să-l purtați cu demnitatea cu care merită un astfel de subiect și să priviți spre orizonturi deschise, cu mintea limpede, cu gânduri calde, cu puterea și curajul de-a realiza bijuterii …..în artă, știință, cultură”, spune regizoarea Victoria Baltag.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu