Închide

Film independent produs la Cluj bate „The Revenant” cu DiCaprio la încasări în cel mai mare cinematograf din țară

Actualitate by Actual de Cluj - feb. 04, 2016 1 2215

Un film independent din Cluj are încasări mai mari decât un pretendent la Oscar: mii de spectatori plătitori de bilete la filmul independent, cu 20% mai multe încasări decât „The Revenant”.

„După ce Patria (corectați-mă dacă greșesc) din București s-a închis, cinema Florin Piersic a rămas cel mai mare din patrie: 700 de locuri. Din 11 proiecții avute aici, patru au avut loc la ore favorabile, ora 20, restul cum s-a nimerit (ora 17:00, ora 14:00). Total spectatori plătitori? Peste 2.600. Cifre oficiale RADEF, nu dume de blogger”, explică producătorul Radu „Groparu” Băzăvan și adaugă: „Cinema Florin Piersic este primul care ne-a primit în programul normal și nu ne-a pus de la ora 14 toată săptămâna, pentru ca mai apoi să ne scoată, să ne spună că filmul românesc nu aduce spectatori și să bage ceva fantasy comedy cu CIA condusă de illuminati la ora de maximă audiență. Din 11 proiecții, 4 au fost la ore normale. Media? Peste cea a celui mai recent blockbuster american cu 12 nominalizări la Oscar. La cinema Florin Piersic, am avut mai multe încasări decât Revenant! Cu vreo 20 și ceva la sută, după calculele mele (The Revenant a avut cu 300 mai puțini spectatori, deci mai puțin cu 11%-n.red.)”.

Sunt calcule făcute de când filmul a intrat în rețeaua RADEF, din urmă cu două săptămâni; filmul a făcut sală plină și la proiecții de gală, cum ar fi la festivalul de comedie Comedy Cluj ori în cinematografele Mărăști și VIctoria.

În plus, adaugă Băzăvan, filmul ajunge gratis peste trei luni pe platforma vimeo.com. Până atunci, filmul va fi difuzat la cinematograful Florin Piersic și în weekend – vineri, sâmbătă și duminică, dar la orele 23.

Diferența față de The Revenant e de aproximativ 300 de bilete, spune managerul cinematografului, Ioana Călin, pentru actualdecluj.ro, și adaugă că a făcut programul proiecțiilor în așa fel încât ambele pelicule să aibă aceeași vizibilitate. „Au fost și la The Revenant foarte mulți, dar Usturoi e local și cred că a fost și simpatia localnicilor, habar nu am. Și eu am fost surprinsă de câtă lume a venit, mai ales că promovarea nu a fost făcută decât online”, explică ea, și adaugă: „explicația e că a plăcut filmul”.

Filmul intră în circuitul RADEF RomâniaFilm și va fi proiectat în sălile de cinematograf pe care le deține regia în țară – Craiova (Patria), Târgu Jiu (Sergiu Nicolaescu), Pitești,  București (Scala), Deva (Patria), Botoșani (Unirea), Iași (Republica, Victoria) și Piatra Neamț (Dacia), plus alte orașe unde discuțiile n-au fost încă finalizate – Băzăvan menționează Pallas Oradea, încă cinci cinematografe în București, în Baia Mare, Orăștie, Reșița, Oravița și Târgu Mureș, dar și Tulcea și Constanța, plus tatonări în Brașov, Bârlad, Alba Iulia, încă un cinematograf în Craiova, și Satu Mare, Odobești, Focșani, Gura Humorului și Lugoj.

Iată sinopsisul filmului:

Ieremia Ceapă, un băiat rrom dintr-un sat pierdut al Transilvaniei, România, se plânge celui mai bun prieten, Nicușor, de sărăcia pe care o îndură familia sa și de faptul că fratele său vrea să se căsătorească cu fiica bogatului Usturoi, dar nu are bani pentru asta. Cei doi fug de la școală către marele oraș pentru a deveni actori și a-și creea un trai mai bun. Drumul lor este presărat cu aventuri, de la situații periculoase cu oameni dificili, la o posibilă întâlnire cu Poliția atunci când încearcă să meargă fără bilet cu trenul, dar în final ajung teferi la Cluj. Din păcate planul lor de a deveni actori se năruie și cei doi sunt trimiși acasă cu mașina Poliției. Pe drum află un secret ce va salva ziua și va facilita căsătoria fratelui lui Ieremia cu frumoasa fată a lui Usturoi.

Scrie un comentariu