Închide

Festivalul filmului maghiar începe diseară la Cluj, proiecțiile sunt gratis

CulturăTop News by Actual de Cluj - oct. 04, 2017 0 560

Zeci de filme la cinematograful Victoria din Cluj-Napoca, din această seară, la a 17-a ediție a Zilelor Filmului Maghiar.

Festivalul numără 50 de proiecții, între 4 și 8 octombrie, dar nu doar în Cluj-Napoca, ci și în alte 13 localități din Ardeal – Timișoara, Arad, Oradea, Sibiu, Satu Mare, Covasna, Miercurea Ciuc, Gheorgheni în , Sfântu Gheorghe, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc, dar și localitățile clujene Săvădisla și Mera. Lungmetrajele proiectate sunt filme maghiare recente, multe nominalizate sau premiate la festivaluri internaționale de profil, între care câteva în premieră în România. Intrarea la proiecții e liberă iar filmele sunt subtitrate în română ori engleză.

Proiecții au loc și la universitatea Sapientia. E vorba în total de 12 lungmetraje, documentare, scurtmetraje și filme de animație pentru copii. În acest an Filmtettfeszt are numeroși invitați din echipele care au participat la realizarea lungmetrajelor, astfel că, la finalul proiecțiilor, publicul va avea parte sesiuni de întrebări și răspunsuri, traduse în limba română. Deschiderea e programată diseară la ora 17.30 la cinema Victoria, unde e proiectat filmul „Kojot”, regizat de Kostyál Márk, producție care vorbește despre o luptă dură pentru pământ, pentru familie, pentru viață, pentru viitor și mai ales despre o luptă cu sine însuși a protagonistului. Duminică, 6 octombrie, după Gala de închidere a festivalului, de la ora 18:30 va putea fi vizionat, în premieră în România, filmul „Brazilienii” (foto), regizat de Rohonyi Gábor și M. Kiss Csaba – „un film în spiritul lui Kusturica, o poveste optimistă despre depășirea prejudecăților și despre provocările de zi cu zi ale relațiilor între maghiari și romi” (filmtett.ro). Din a doua jumătate a lunii octombrie, producția Brazilienii va rula în cinematografe din mai multe orașe din Transilvania, iar distribuția este realizată de Asociația Filmtett.

Pentru al doilea an consecutiv vor avea loc și proiecții speciale în două localități din apropierea Clujului: la Mera vineri 6 octombrie, la Casa de Cultură, și la Săvădisla o zi mai târziu, tot la Casa de Cultură.

Perioadele și locurile de desfășurare ale Zilelor Filmului Maghiar în funcție de localitate:

– Cluj-Napoca: 4-8 octombrie, Cinema Victoria, Universitatea Sapientia
– Timișoara: 2–3 octombrie, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely
– Arad: 12-13 octombrie, Cinema Arta
– Oradea: 13-15 octombrie, Universitatea Creștină Partium
– Sibiu: 5–7 octombrie, Centrul Cultural Maghiar din Siviu, Sala Studio AstraFilm
– Sfântu Gheorghe: 6-8 octombrie, Cinema Arta
– Satu Mare: 6–7 octombrie, Casa de Cultură G. M. Zamfirescu
– Gheorgheni (județul Harghita): 8 octombrie, Centrul cultural din Gheorgheni
– Covasna: 5-8 octombrie, Casa de Cultură
– Odorheiu Secuiesc: 5–8 octombrie, Biblioteca Orășeneacă, Cinema Studio
– Miercurea Ciuc: 6-8 octombrie, Muzeul Secuiesc din Ciuc
– Târgu Secuiesc: 6–8 octombrie, Casa de Cultură Vigadó
– Mera: 6 octombrie, ora 19:00, Casa de Cultură
– Săvădisla: 7 octombrie, ora 19:30, Casa de Cultură

Nici un comentariu

Scrie un comentariu