Închide

Festivalierii de la Electric Castle pot contribui la restaurarea Castelului Banffy

Actualitate by Kristina Reştea - iul. 13, 2017 0 884

Sunteţi fani de Electric Castle şi vă distraţi la festival? Organizatorii vă propun să vă gândiţi şi la bătrânul castel care găzduieşte distracţia an de an şi să faceţi donaţii. În acest sens, s-a lansat campania „Give me a brick”.

Castelul e acum gazdă de festival Electric și de proiecții și evenimente TIFF, dar administratorii săi îi menționează și trecutul: castelul are o istorie de 600 de ani și își leagă numele mai ales de personalitatea ultimului său proprietar: contele Miklós Bánffy, politician, scriitor, caricaturist și director de Operă

Electric Castle contribuie anual la restaurarea castelului Banffy, prin donații și taxe din bilete. „În condițiile în care festivalul este momentan singura sursă de finanțare pentru lucrările atât de necesare conservării și reabilitării castelului, anul acesta Electric Castle a demarat campania „Give me a brick””, motivează organizatorii Electric Castle. Participanții pot merge la oricare dintre barurile din festival pentru a cere „o cărămidă”, adică să doneze 5 lei, sau „o găleată de mortar”, corespondentul unei donații de 10 lei. Sumele vor fi transmise fundației Transylvania Trust, care administrează, îngrijește și reabilitează castelul. „Efectele implicării festivalului se fac deja simțite: anul acesta, pentru prima dată, câteva încăperi de la parterul corpului principal au fost reabilitate și au putut fi deschise publicului în condiții de siguranță; ele vor găzdui instalații de artă interactivă semnate Klaus Obermeyer”, mai spun oficialii EC.

Anul trecut, la deschiderea ediţiei, domeniul Banffy a fost vizitat de Corina Şuteu, atunci ministru al Culturii. În acest context, Csilla Hegedus, din partea fundaţiei Transylvania Trust (care administrează acum domeniul de la Bonţida), la rândul său fost ministru al Culturii pentru scurt timp, a găsit prilejul să arate că mai e nevoie de bani, în prezenţa unui reprezentant al guvernului. “I-am spus doamnei ministru despre problemele noastre legate de renovarea castelului, pentru care nu avem sprijin de la guvern. Am reuşit să strângem până acum 2,5 milioane de euro şi îi îndemnăm pe participanţi să doneze nu doar pentru Cuminţenia Pământului, ci şi pentru restaurarea castelului. Electric Castle a contribuit cu mulţi bani, reuşim să facem două luni de restaurări cu contribuţia lor recentă, ei sunt, în momentul de faţă, singurii care finanţează restaurarea castelului”, a subliniat Hegedus.

Vezi şi:

FOTO. Cum arată și cum a fost gândit noul Centru de Arte și Meşteşuguri din Castelul Bánffy de la Bonțida

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.