Închide

Festival internațional de teatru de păpuși în Cluj începe azi cu buget de 130.000 de lei

Cultură by Actual de Cluj - oct. 17, 2016 0 319

A 15-a ediție a unui festival internațional de teatru de păpuși a început în această dimineață la Cluj și s-a extins și în Mănăștur – dar nu și în Mărăști, căci aici nu există destui copii. Chiar dacă, spun organizatorii, festivalul se adresează și adulților.

Festivalul e organizat de teatrul de păpuși „Puck” din Cluj-Napoca și, în acest an, are un buget de 130.000 de lei, bani ce vin integral de la Consiliul Județean, instituție în subordinea căreia se află. Teatrul are și o sală de spectacole chiar în centrul orașului, pe semipietonala Eroilor – dar e cea mai mică din țară și în numeroase cazuri părinții veniți cu copii s-au văzut în situația de a nu mai avea locuri în sală.

Directorul Emanuel Petran spune acum într-o conferință de presă în care detaliază ediția din acest an a festivalului, sătul să meargă cu jalba la instituțiile de care depinde pentru un sediu nou, că pentru multe dintre producții e bun și acesta, chiar dacă e cel mai mic din țară. L-am întrebat, uitându-ne peste programul festivalului, dacă recomandă spectacole și pentru adulți, și spune că merită să mergeți la cele de seară, de la ora 18: „spectacolele de seară, în care sunt invitați actori și spectacole din străinătate, sunt adresate și publicului matur. Încet ne-am gândit și începem să implementăm ideea că teatrul de păpuși nu e adresat doar copiilor. Și încercăm să arătăm că arta păpușărească poate avea savoare și poate fi înțeleasă și de publicul matur. În România din păcate nu există lucrul acesta la nivel foarte înalt, dar va trebui să obișnuim publicul că mesajele din spatele păpușilor pot fi adresate oamenilor maturi și pot fi percepute ca spectacole de artă”, spune el.

În acest an, pentru prima dată, festivalul se extinde și în Mănăștur, la cinematograful Dacia din cartier – dar nu și în Mărăști, unde există de asemenea o sală multifuncțională. De ce? „În Mărăști sunt doar două licee; dar în Mănăștur sunt o grămadă de școli și licee și vom începe o campanie de jucare a spectacolelor în Mănăștur, cu atât mai mult cu cât scena e foarte ofertantă”, spune Petran.

Biletele la fiecare spectacol costă 10 lei.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu