Închide

Expoziție cu picturi rare la muzeul etnografic, se deschide joi: ‘aveți rar posibilitatea să le admirați’

Cultură by Actual de Cluj - oct. 15, 2016 0 566

Expoziție de pictură de amploare la muzeul etnografic din Cluj, unde în 20 octombrie se deschide o expoziție despre satul și țăranul reprezentați în pictura românească.

Expoziția e realizată la inițiativa unor prestigioși colecționari de artă care vor să aducă în atenția publicului o selecție de lucrări „extrem de interesantă” așa cum spun organizatorii, „pe care publicul larg nu are decât arareori posibilitatea de a le admira”, căci majoritatea sunt expuse în case particulare.

Displaying Afis.jpgÎntre altele, expoziția prezintă lucrări ale lui Nicolae Vermont, prieten și coleg al cunoscutului Ștefan Luchian și unul dintre inițiatorii Expozițiunii Artiștilor Independenți. A studiat la București și Munchen, fiind prezent în 1900 la Expoziția Universală de la Paris. A trecut, de-a lungul vieții, de la neoclasicism la impresionism și fauvism.

Mai pot fi admirate lucrări de Jean Neyles, născut și școlit în Franța, stabilit de tânăr la București, sau Gore Mircescu – a studiat la București, Barbizon și Paris și expune compoziții realiste de țărani. Expoziția mai include lucrări de Nicu Enea – a studiat la București, participând la Tinerimea Artistică, Salonul Oficial și Salonul Moldovei, culminând în străinătate cu expoziții la Belgrad, Zagreb și Expoziția internațională de la Paris, Sever Burada – craiovean prin naștere, a fost prezent la Salonul oficial de la Paris și la Salonul de la Versailles, a pictat flori, nuduri, peisaje și interioare decorative -, Alexandru Satmary – cu studii la București și Munchen, temele preferate sunt peisajele, naturile statice și florile.

Expoziția include și lucrări de Magdalena Rădulescu, școlită la Munchen și Paris, care a expus în mari galerii din Veneția, Paris, Cluj, București, Nisa, Lyon, Marsilia, Londra, Monaco, Roma și Milano. Mai găsiți lucrări realizate de PEtre Abrudan, sălăjean la origini, de meserie electrician și strungar. În 1926 studiază la Școala de Arte Frumoase din Cluj. A avut numeroase expoziții personale și participări la expoziții colective.

Alți autori:

Theodor Harșia este un pictor emblematic pentru Ardeal, cu studii la Institutul I. Andreescu din același oraș, acolo unde a ajuns și profesor. Serios și cultivat ca artist, operele sale sunt prezente în aproape toate colecțiile serioase din Transilvania.

Mariana Bojan și Vasile GHeorghiță sunt o familie de pictori care reprezintă valul artistic al anilor 70-80. Sunt prezenți în multe galerii de artă, muzee și colecții private.

Emil Cornea a studiat la Budapesta, București și Paris. La întoarcerea în țară a fost numit profesor de desen la Cluj. A participat la numeroase saloane de pictură din 1921 până în 1960, majoritatea la Baia-Mare și la Cluj. S-a remarcat îndeosebi prin peisaje realiste și postimpresioniste.

Gheorghe Ilea s-a născut în 1958 în satul Bucea din Cluj și a studiat pictura la Facultatea de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca, e un reprezentant remarcat al artei contemporane românești.

Alexandru Popp a fost profesor la Şcoala de Belle-Arte din Cluj (1925-1933) şi la cea din Timişoara (1933-1938). Student al lui Karoly Lotz la Budapesta și al lui Lenbach la Munchen, opera sa a primit influențe romantice, dar a fost în acelaşi timp marcată și de un spirit monumental, prin multiplele proiecte murale la care a contribuit, printre care Parlamenul şi Teatrul din Praga.

Expoziția se deschide joi la ora 17 și poate fi admirată până în 20 noiembrie.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu