Închide

Festival despre arhitectură, oraș și viața urbană la Cluj, se mută de la București

Cultură by Actual de Cluj - mai 03, 2022 0 200

După opt ediții în București, UrbanEye Film Festival – festival despre arhitectură, oraș și viața urbană – ajunge pentru o primă ediție la Cluj-Napoca, în perioada 11-15 mai 2022, unde va fi găzduit de cinematograful Arta.

Ediția din acest an are ca subiect central distrugerea orașelor și ce presupune reconstruirea lor. ”Distrugerea locuințelor, monumentelor și chiar a orașelor în ansamblu sunt în ultima perioadă realități din vecinătatea noastră. Prin filmele selectate dorim să reflectăm asupra valorii materiale ale acestor locuri pierdute în diverse conflicte armate, dar mai ales asupra valorii simbolice, emoționale și a relațiilor din comunitățile care le locuiau”, arată organizatorii festivalului. În completarea temei principale, în cadrul acestei ediții sunt proiectate și filme specifice direcțiilor tematice recurente din cadrul celorlalte ediții ale festivalului care au avut loc la București precum locuirea, dezvoltarea urbană sau lucrări ale anumitor arhitecți și artiști consacrați.
Pornind de la filmele selectate, organizatorii festivalului invită publicul clujean la tururi ghidate, ateliere pentru copii și dezbateri alături de invitații festivalului. Abonamentele costă 75 de lei, iar studenții, elevii și pensionarii plătesc 50 de lei. Accesul la o proiecție costă 20 de lei.

Filmul care deschide festivalul, în 11 mai, e ”Where to with History” (Urmele trecutului), un documentar care explorează tema principală a acestei ediții: cea a monumentelor, arhitecturii și memoriei. Un oraș cu o istorie tulbure, care încearcă să reconstruiască ce a pierdut în bombardamentele din cel de-al Doilea Război Mondial, Dresda este din 2015 scena unui apariții îngrijorătoare: membrii mișcării de extremă dreapta Pegida mărșăluiesc în fiecare seară de luni pe străzile orașului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare