Închide

Festival de filme despre mediu la un cinematograf din Cluj, în această săptămână

Cultură by Actual de Cluj - mart. 17, 2025 0 72

sala polivalenta

Festival de filme despre mediu la un cinematograf din Cluj, în această săptămână.

Green Film Days revine la cinematograful Arta din Cluj-Napoca în 22 și 23 martie, a ajuns la a doua ediție, propune o selecție de filme despre mediu pentru toate vârstele, cu discuții, ateliere, activități și plimbări sonore și în natură. ”Programul Green Film Days a fost conceput pornind de la ideea că filmul are potențialul uriaș de a aduce oamenii împreună, de a stimula conștientizarea și reflecția, de a crea un spațiu fertil dialogului și de a încuraja gândirea critică și creativitatea. Prin participarea la proiecțiile, dezbaterile și activitățile organizate, publicul are ocazia să dobândească o înțelegere mai profundă a problemelor ecologice care afectează lumea în care trăim”, arată organizatorii.
Filmele din program sondează subiecte de interes major din domeniul ecologiei, cum ar fi efectele schimbărilor climatice analizate din perspectiva stabilității globale, pericolele industriei fast food sau impactul zgomotului asupra vieților. Programul include trei animații cu mesaje puternice, cu nominalizări și premii la Oscar, Emmy sau César.

Sâmbătă 22 martie la ora 11 copiii sunt așteptați la filmul ”The Blue Tiger / Tigrul albastru” (foto), în regia lui Petr Oukropec, un basm urban care surprinde natura și habitatele construite, orașele. Proiecția este urmată de o plimbare tematică până în parcul Cetățuia cu Marius Mornea și Selma Dragoș, în care sunt explorate temele lansate de film: cum navigăm orașul, cum se dezvoltă acesta sau ce relație avem cu ceilalți locuitori.

De la ora 13:15, Green Film Days continuă cu proiecția filmului ”Le chêne / Stejarul și locuitorii săi”, regizat de Laurent Charbonnier și Michel Seydoux, o odă poetică adusă vieții și naturii prin surprinderea universului unui stejar vechi de 210 ani și a importanței sale pentru toate viețuitoarele care îl consideră casă.

”Fast Food Nation / Poporul fast food, documentarul care va face publicul să se gândească de două ori înainte de a mânca un hamburger, va fi proiectat de la ora 17:30. De la un regizor consacrat, regia Richard Linklater, filmul prezintă societatea de consum. Clujul Sustenabil va organiza un atelier dedicat relației cu alimentația, rapidă sau lentă, și ritmul vieții prin exerciții de imagerie și o surpriză gustativă.
Ultima proiecție a zilei de sâmbătă este programată de la ora 20:30. ”The Age of Consequences / Era consecințelor”, în regia lui Jared P. Scott, oferă o perspectivă asupra modului în care schimbările climatice influențează direct conflictele și încurajează o nouă linie de gândire cu privire la aceste probleme. Filmul va fi urmat de o discuție participativă facilitată de Marius Mornea, în care se abordează îngrijorările și anxietatea prezente în aceste zile în mentalul colectiv legat de securitatea socio-politică internațională și locală.
Duminică, 23 martie, în a doua zi de Green Film Days, de la ora 14, publicul este invitat la ”Flow”, în regia lui Gints Zilbalodis, o parabolă a vieții moderne. După proiecție, Selma Dragoș, coordonatoarea YoungARTA, îi invită pe spectatori la o discuție despre film.

Între orele 15 și 17, la Arta Café, actrița păpușar Alina Neagoe va susține atelierul Reciclart în două sesiuni a câte 60 de minute, în cadrul căruia participanții vor crea din materiale reciclabile ”Albinuțe breloc” și ”marionete Recicleți”. Programul continuă cu o plimbare sonoră prin oraș, cu atenție la dinamica vieții urbane din Cluj și la straturile sonore care se întrepătrund și ajung la urechile noastre, cu artista interdisciplinară Oana Hodade. Plimbarea sonoră începe la 17:30, în Parcul Feroviarilor și se încheie la cinema Art.
În încheierea evenimentului, va fi prezentat de la ora 19:30 filmul ”In Pursuit of Silence / În căutarea tăcerii” (regia Patrick Shen), un documentar  meditativ despre nevoia de liniște într-o lume supra-agitată, plină de zgomote și distracții. La finalul proiecției, Marius Mornea va modera o discuție de tip panel în care se abordează sunetul atât din perspectiva din film, cât și bazat pe experiența invitaților, aducând în atenție teme importante precum nivelul de zgomot al orașului, culoare de liniște, igiena sunetului sau efectele zgomotului/liniștii asupra sănătății.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu