Închide

Festival al filmului maghiar, la Cluj, cu intrarea liberă

Actualitate by Mihai Prodan - sept. 14, 2020 0 81

Începe festivalul filmelor maghiare la Cluj, în curtea Muzeului de Artă și la cinematograful Victoria, dar și online, iar intrarea e liberă.

Un număr de zece lungmetraje, două evenimente de istoria filmului, o competiție cu nouă filme înscrise, dar și scurtmetraje și filme pentru copii îi așteaptă pe clujeni în acest an la Zilele Filmului Maghiar, Filmtettfeszt. Festivalul are loc între 16 și 20 septembrie, cu proiecții în aer liber – în curtea Muzeului de Artă și la cinematograful Victoria, dar și online. Zilele Filmului Maghiar se vor desfășura simultan în 15 orașe din Transilvania.
Intrarea la toate proiecțiile – o selecție din cele mai bune producții maghiare recente – este gratuită și fiecare film este subtitrat în limba română. Biletele, cu valoare zero, se obțin fie prin rezervare online pentru filmele în aer liber, fie de la casieria cinematografului Victoria.

Deschiderea oficială a festivalului e programată miercuri, 16 septembrie, de la ora 18.30, la Cinema Victoria, iar în cadrul acesteia va fi proiectat documentarul lui Visky Ábel, ”Povești din închisoare”.

La Cinema Victoria vor putea fi văzute și producțiile ”FOMO – Fear Of Missing Out”  în regia lui Hartung Attila și ”În liniște”, regizat de Nagy Zoltán. Cinefilii vor putea urmări, tot la Victoria, și ”Prizonierii”, o dramă istorică semnată de Deák Kristóf, care a câștigat premiul Oscar cu scurtmetrajul ”Mindenki” (”Cântecul”), sau filmul romantic ”Povești mărunte”, regizat de Szász Attila. SÂmbătă este programată producția ”Treasure City”, un film de antologie, format din mai multe povești legate, care tratează aspecte ale dominației și dependenței, la limita dintre ficțiune și realitate, fie că e vorba de relația de cuplu, de prietenie, relația părinte-copil sau de cea între stat și cetățean.

Curtea Muzeului de Artăva găzdui vineri, sâmbătă și duminică, de la ora 20, drama ”Eden” (regia Kocsis Ágnes – foto), ”Valan – Valea Îngerilor városa” (regia Bagota Béla) – un film polițist care se petrece în Ardeal, dar și comedia ”Belea la Budapesta” (regia Lóth Balázs). ”Cinefilii vor putea descoperi și în acest an, la Zilele Filmului Maghiar, adevărate delicatese de istoria filmului”, arată organizatorii. ”Filmul englez Ghost Train a avut premiera în 1931, iar doi ani mai târziu a fost lansată o versiune maghiară și una românească a acestuia. Remake-urile din 1933 au fost regizate de Lázár Lajos și, respectiv Jean Mihail, iar componența echipelor implicate în producția celor două filme este aproape identică. Remake-urile filmate cu actori maghiari și români preiau mai multe înregistrări din filmul original, iar scenariul rescris și limbajul filmului sunt foarte similare în cele două versiuni mai noi. Cele două remake-uri vor fi proiectate într-un montaj paralel de 65–70 de minute realizat de Kővári Szabolcs”.

Proiecția filmului ”Fotografie”, al lui Zolnay Pál, apărut în 1972, e un alt eveniment special al festivalului. Filmul aparține unei mișcări spectaculoase din istoria filmului maghiar: documentarismul anilor ’70, așa-numita ”Școală din Budapesta”. ”Însă chiar și în cadrul acestui trend care a înglobat multiple feluri de creație, filmul lui Zolnay rămâne un fenomen aparte și izolat. Producția amestecă evenimente create și evenimente observate într-o măsură în care granița dintre ficțiune și realitate devine greu de identificat”, arată organizatorii.

Festivalul programează și filme pentru copii, în weekend, înainte de prânz: ”Povești de pe malul lacului 2. – Iarna în Marea de Stuf” și ”PălărieTare și NasDeCartof”, la cinema Victoria.

Competiția Filmgalopp va avea loc pentru a șasea oară la Zilele Filmului Maghiar și va include nouă producții, creații ale unor tineri din Transilvania dintre care mulți sunt studenți sau au absolvit recent facultăți de regie. În selecție sunt cuprinse producții diverse: de la dramă de carantină ori SF la studiu experimental și film de animație. Publicul va putea vota filmele din competiție pe zilelefilmuluimaghiar.ro unde vor putea fi vizionate și producțiile și programul festivalului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.