Închide

Fenomen între absolvenții de liceu: la Cluj sute nu susțin Bacul. „Unii n-au chef de învățat”

Educaţie by Actual de Cluj - iul. 01, 2017 0 376

Fenomen între absolvenții de liceu, în Cluj: mulți dintre aceștia preferă să nu mai susțină examenul de bacalaureat, căci e prea mult de învățat – și nu e vorba de excepții, ci de sute de elevi.

Bacalaureatul nu e obligatoriu: există și varianta unei școli postliceale pentru care nu ai nevoie de diplomă – chiar dacă, astfel, nu te vei putea înscrie la facultate. Cam aceasta e singura variantă în care un absolvent de liceu poate obține o calificare fără diploma care certifică luarea examenului maturității. Cu toate acestea, sute de elevi clujeni aleg să nu susțină examenul de Bacalaureat – în acest an e vorba de nu mai puțin de 200, ceea ce la totalul de 4..400 ce susțin examenul în acest an înseamnă cinci procente. „Eu nu recomand această variantă”, spune inspectorul școlar general Valentin Cuibus. „Dacă vreau să fac o școală postliceală, care e o variantă și o soluție, pot da bacalaureatul și să mă înscriu după aceea. Nu poți spune că sunt cazuri foarte izolate, discutăm de 200-300 de oameni care au această opțiune, care înseamnă undeva la 5%. E un număr dintre ei care nu-și doresc. Nu strică, dar trebuie să te și pregătești. Unii n-au chef de învățat, dacă-i vedeați pe unii dintre ei care declarau la ieșire <<am știut tot, a fost extraordinar, dar dar abia aștept să merg la mare>>.”

În Cluj susțin examenul de Bacalaureat un număr de 4.204 candidați, dintre care aproape 3.800 sunt din promoția curentă și 400 din promoțiile anterioare – o creștere cu 200 față de anul trecut.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare