Închide

CJ Cluj: Femeia care și-a omorât în bătaie copilul de 9 ani era diagnosticată cu retard mintal, dar psihologul DGASPC a recomandat integrarea în familie a copiilor ei

ActualitateTop News by Actual de Cluj - iul. 09, 2019 0 676

foto muzica-instantelor.ro

Femeia din Cluj care și-a bătut copilul până l-a lăsat fără suflare și a fost apoi arestată 30 de zile era diagnosticată cu retard mental și a recunoscut că aplica pedepse fizice copiilor săi, arată Consiliul Județean Cluj azi după un control la Direcția de Protecție a Copilului, instituție din subordinea acestuia. Cu toate acestea psihologul a considerat că e în beneficiul copiilor reintegrarea lor în familie.

„Documentele ridicate relevă faptul că psihologul de caz menționează faptul că mama copilului este diagnosticată cu retard mintal și tulburare de personalitate asociată cu tulburări de comportament. Doamna este încadrată în grad de handicap grav fără însoțitor. Alte aspecte menționate: impulsivitate, toleranță scăzută la frustrare, (…) în trecut a experimentat episoade de incoerență, comportament inadecvat/agresiv, ideație suicidară”. Cu toate acestea, în condițiile în care mama copilului a recunoscut că aplica pedepse fizice, psihologul de caz a considerat „că este în beneficiul copiilor reintegrarea lor în familie””, arată CJ Cluj după controalele de ieri.

Instituția arată că în ultimele câteva luni au fost efectuate nu mai puțin de nouă controale la DGASPC Cluj, o parte dintre acestea finalizate cu plângeri penale si opt comisii de disciplină.

Amintim, un copil de nouă ani, Luca, a fost găsit mort în noaptea de sâmbătă spre duminică într-o locuință din Cluj-Napoca, de către medicii chemați de urgență la fața locului de către mama acestuia, care l-a găsit fără suflare; aceștia au găsit urme de violență pe corpul său și au contactat Poliția care a descoperit că acesta fusese bătut de mama sa, atât de rău încât a decedat ca urmare a traumelor suferite. Moartea copilului a fost una violentă, au stabilit anchetatorii, în urma necropsiei. „În urma necropsiei, s-a stabilit că moartea copilului a fost una violentă, ca urmare a agresiunilor suferite”, au transmis reprezentanții Poliției Cluj. Mama acestuia a fost reținută 24 de ore și ulterior arestată 30 de zile, acuzată de violență în familie sub forma omorului calificat. Copilul avea doi frați, un frate geamăn și un alt frate de 12 ani, care au fost internați într-un centru al Direcției de Protecție a Copilului.

Consiliul Județean a dispus un audit general la DGASPC Cluj și a sesizat Avocatul Poporului după incidentele tragice din weekend. Președintele instituției Alin Tișe a cerut un control de urgență la instituție, și spune că după o analiză preliminară concluziile arată „deficiențe generale de sistem, deficiențe care provin dintr-o legislație neclară, excesiv birocratică ce nu analizează în profunzime situația copiilor pe tot parcursul evoluției cazurilor”. Totodată Tișe spune că aceasta nu e prima acțiune de control a CJ Cluj la DGASPC Cluj – de fapt, din septembrie anul trecut și până în prezent numărul controalelor a ajuns la 9, o parte fiind finalizate cu plângeri penale și nu mai puțin de opt comisii de disciplină. „Totodată, la acest moment, există și suspiciuni cu privire la abordarea superficială a interesului superior al copilului de către specialiștii instituției în cauză. În ultimii patru ani conducerea DGASPC Cluj a dat deseori dovadă de tratare superficială a cazurilor, analizând hârtii, nu copii. Aceste situații au dus la destituirea directorului general în anul 2017. Decizia de destituire a fost atacată, procesul fiind și acum pe rolul instanței de judecată”, arată CJ Cluj. „În contextul controalelor din ultimele luni, președintele Consiliului Județean Cluj a dispus un audit general extern la DGASPC Cluj, efectuat de o societate specializată neutră, audit care să releve situația clară a instituției, anume: proceduri de protecție socială, managementul de caz, personal, angajări, investiții. De asemenea, având în vedere gravitatea cazului cât și deficiențele de sistem care au dus la această situație, președintele Consiliului Județean Cluj sesizează instituția Avocatului Poporului și pune la dispoziția acesteia toate documentele necesare”.

Citește și:

Femeia care și-a omorât în bătaie băiețelul de 9 ani a fost arestată. Anchetatori: „Copilul avea vânătăi pe aproape tot corpul. L-a zdrobit în bătaie pur și simplu”

Copil de 9 ani omorât în bătaie de mama lui. Femeia a fost reținută. Cei doi frați ai băiețelului, între care unul geamăn, internați într-un centru social

Nici un comentariu

Scrie un comentariu