Închide

Fanny Ardant, la TIFF, în Cluj: „Orice festival e magnific. Scapă din legile comerţului”

ActualitateTop News by Kristina Reştea - iun. 02, 2018 0 423

 

Fanny Ardant, invitata de onoare a ediţiei de 2018 a TIFF, a revenit în România, la Cluj, după 10 ani de la Cenuşă şi Sânge, proiectul său de debut ca regizoare, filmat în România.

„Sunt foarte impresionată de actorii români, de formaţia lor; fac şi teatru şi cinema. Cred că teatrul e cel care construieşte un actor, iar cinema-ul este un lux. În teatru, noi suntem cei care facem, în cinema suntem manipulaţi”, crede actriţa. Sosită abia de o zi în Cluj, Ardant nu a spus multe despre oraşul gazdă de TIFF, dar a ţinut să promoveze ideea de festival. „Orice festival e magnific. Scapă din legile comerţului. Într-un festival poţi vedea filme din întreaga lume. Dificile poate, mai puţin reuşite, poate; dar pe toate. Sub imperiul legii industriei nu poţi să vezi asemenea lucruri”, subliniază Ardant.

La întâlnirea cu presa, aceasta a răspuns, scurt, şi unei întrebări legate de mişcarea #MeToo, susţinută de multe actriţe de la Hollywood şi din întreaga lume, ca luptă împotriva abuzurilor sexuale şi a discriminărilor împotriva femeilor. „Nu îmi plac partidele, mişcările, chemările la acţiune. Nu îmi place ceea ce e la modă. Nu voi face niciodată parte dintr-o mişcare anume. Viaţa e plină de contradicţii, cred că trebuie să rămânem contradictorii”, a spus Ardant.

Fanny Ardant a vorbit şi despre românca Olga Tudorache, actriţă cu care a lucrat la filmul său de debut în regie – Cenușă și sânge, filmat în România. „Am întâlnit-o şi am rugat-o să vină să joace în acest film, în care la început nu prea avea dorinţa de a lucra. Am fost impresionată de forţa ei, de intensitatea, de caracterul ei mare. De fiecare dată când am revenit la Bucureşti, m-am dus să o vizitez. M-a întrebat „de ce te arunci să fii şi regizoare, când ai putea să te mulţmeşti actriţă?”. I-am spus că nu ştiu. „Cum faci ceva fără să ştii de ce? Înseamnă că eşti nebună”, mi-a spus”, a povestit Ardant.

 

Fanny Ardant despre…

Despre Transilvania, peisaj în care a filmat: „Transilvania a avut imaginea unei lumi eterne, care există de foarte mult timp şi care va continua să existe în forma asta mult timp”.

Despre dificultatea de a face film, ca femeie: „Dificultatea de a face film e din vina mea. Sunt bizară. Nu am dorinţa de a intra în industria cinema-ului. Am dorinţa de a face film aşa cum faci obiecte – filme în care cred, pe care le pot revendica. Nu sunt deloc la modă. Când caut finanţatori pentru proiecte, ei se tem foarte tare. E o stare de fapt care mă face nefericită, dar pe care o înţeleg”.

Despre regizori preferaţi: „Îmi place să lucrez cu regizori care nu scutesc un minut din bucuria de a face un film. Nu îmi plac „profesionştii””.

Despre dragostea pentru lectură: „Cărţile se citesc ca să fii mai puţin singur, autorul unei cărţi care îţi place e cel care a vorbit despre ceva ce e foarte adânc, profund în tine, de care alţii nu ştiu. Am citit Dostoyevsky, Proust, tragicii greci, Shakespeare şi toate acestea m-au hrănit. Mi s-a spus că cei care iubesc cărţile nu iubesc viaţa. Cred că e greşit.

Despre sfaturi pentru noua generaţie: „Am ascultat pe toată lumea, dar, în acelaşi timp, nu am ascultat pe nimeni. Am auzit sunetul clopotelor, dar mi-am urmat propriul instinct. Cred că toţi actorii, fiecare actor tânăr e diferit. E foarte greu să dai un sfat. Le-aş spune doar să îşi facă meseria, această meserie trebuie făcută doar dacă o iubeşti, o iubeşti, o iubeşti”.

Despre François Truffaut: „Mi-a deschis calea cinema-ului, eu făcusem ceva în televiziune. Atunci lucrurile erau foarte strict împărţite, nu exista circulaţie între aceste domenii. Dar el era un om liber, a decis să mă invite să joc fără să ceară permisiunea nimănui”.

 

Anul aceste, TIFF îi dedică artistei franceze un medalion de autor. În cadrul secțiunii Close-up Fanny Ardant se revăd pe marele ecran două interpretări din cele peste 100 de roluri făcute în cinema și două dintre filmele pe care le-a regizat până-n prezent. În cadrul galei de închidere TIFF, Fanny Ardant va primi Trofeul Transilvania pentru întreaga carieră. Spectatorii pot să o întâlnească pe artistă la proiecțiile speciale.

 


Roluri, oameni, filme 

Fanny Ardant a lucrat cu regizori importanți precum Claude Lelouch, Alain Resnais, Costa Gavras, Sydney Pollack, Franco Zeffirelli sau Ettore Scola și i-a avut ca parteneri pe ecran, printre alții, pe Gérard Depardieu, Vittorio Gassman, Jean Rochefort, Catherine Deneuve, Harrison Ford și Cate Blanchett.

Una dintre cele mai importante colaborări, încă de la începutul carierei, a fost cu legendarul cineast francez Francois Truffaut, care i-a devenit și partener de viață. Ultimul lui film, De-ar veni odată duminica! (Vivement Dimanche)i-a adus lui Ardant a doua nominalizare la premiile César și va fi proiectat la TIFF în acest an.

În 2009, Fanny Ardant debutează în regie cu Cenușă și sânge (Cendres et sang), coprodus de Libra Film. Filmul a fost turnat, în proporție de 90% în România, iar din distribuția internațională fac parte și actori autohtoni printre care Adrian Păduraru, Ion Besoiu, Răzvan Vasilescu, Tudor Istodor și regretata Olga Tudorache. Proiecția de la TIFF îi este dedicată acestei mari actrițe dispărute anul trecut dintre noi.

Celălalt film regizat de Fanny Ardant prezentat în programul TIFF este Divanul lui Stalin (Le divan de Stalin, 2016), adaptare a romanului omonim scris de Jean-Daniel Baltassant, ce surprinde ultimele zile ale liderului sovietic (jucat de Gerard Depardieu), urmărind povestea unui tânăr artist angajat să realizeze un monument în onoarea acestuia.

Una dintre cele mai recente și mai temerare apariții pe marele ecran e cea din Lola Pater (r. Nadir Moknèche, 2017), film lansat anul trecut la Locarno. Fanny Ardant interpretează cu o dezinvoltură care arde ecranul un transsexual care se reconciliază cu fiul său, pe care l-a părăsit atunci când a decis să facă operația de schimbare de sex. Încă din stadiul de scenariu, mama regizorului i-a spus acestuia: „Nu pierde timpul căutând. Există o singură actriță care poate juca acest rol. Nu două, nu trei, ci una singură: Fanny Ardant.”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.