Închide

Facultatea de științe politice întreabă 500 de clujeni dacă sunt mulțumiți de orașul în care trăiesc. Jumătate n-au auzit de proiectul de bugetare participativă

Administrație by Actual de Cluj - aug. 13, 2018 0 149

Degeaba trâmbițează Primăria din Cluj-Napoca pe tema proiectului în premieră națională de bugetare participativă, unde clujenii pot alege unde se investesc o parte din banii publici locali: mai bine de jumătate dintre clujeni n-au auzit de el iar din cealaltă jumătate, care a auzit, doar jumătate a votat proiectele înscrise în program.

Un sondaj realizat de Facultatea de Științe Politice de la UBB Cluj, în cadrul căruia sunt întrebați peste 500 de clujeni, arată că în ceea ce privește bugetarea participativă, majoritatea clujenilor (58,2%) nu auziseră despre procesul prin care pot vota proiecte pentru finanțare din partea Primăriei, iar dintre cei care ştiau despre acest proces 56,6% nu au participat la vot.

Studiul arată între altele că clujenii sunt mulțumiți de calitea mediului, apei și aerului, dar și de nivelul curățeniei din oraș – nu mai puțin de 4 din 5 repondenți s-au declarat mulțumiți de acestea. În ce privește încrederea în instituțiile publice, același studiu arată că instituțiile cu cele mai mari probleme de imagine sunt Parlamentul (doar 7,1% dintre respondenți au declarat încredere multă sau foarte multă), respectiv partidele politice (5,2%), în vreme ce clujenii au nivelurile de încredere cele mai ridicate în Primărie (44%), Biserică (42,3%) și Președinte (42,3%).
Persoanele intervievate au o părere bună despre calitatea spațiilor pentru petrecerea timpului liber, peste două treimi dintre respondenți evaluându-le pozitiv. Elementele de infrastructură (rutieră, canalizare, transport public, iluminat și salubritate) au avut de asemenea evaluări preponderent pozitive. Cele mai mari probleme cu care se confruntă clujenii la acest capitol sunt, conform studiului realizat de reprezentanţii FSPAC, parcările şi locuinţele sociale. Aceasta în condiţiile în care doar 29,8% dintre cei intervievaţi au o opinie bună despre situația parcărilor în Cluj-Napoca, în timp ce peste jumătate din respondenți evaluează situația locuințele sociale ca fiind neutră sau proastă. Dintre măsurile propuse pentru decongestionarea traficului rutier, respondenții au preferat construcția pistelor pentru biciclete, 81,5% dintre aceștia considerând măsura potrivită, construcția mai multor parcări cu plată (81,4%) și remorcarea mașinilor parcate ilegal (71,7%).
Măsurile cele mai nepopulare au fost restricționarea accesului mașinilor pe anumite străzi și condiționarea accesului în centrul orașului de existența unui abonament, doar 46,5%, respectiv, 39,8% dintre respondenți le-au considerat potrivite pentru reducerea aglomerației.
Studiul a fost realizat la finalul anului 2017 și începutul anului 2018, reprezentanţii Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB aplicând peste 520 de chestionare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Tags