Închide

Fabrica de ceramică Sanex se relochează în afara Clujului. Comisia de urbanism a Consiliului Județean a declarat oportună construirea unei noi zone industriale în comuna Săndulești care să preia activitatea de producție a fabricii

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - nov. 10, 2022 1 4890

O nouă unitate industrială urmează să se construiască în comuna Săndulești, pe un teren de 29,1 hectare situat în vecinătatea drumului județean 107L și a carierei de piatră. Specialiștii din comisia de urbanism a Consiliului Județean Cluj au avizat favorabil, în ședința din 10 noiembrie, proiectul urbanistic (Plan Urbanistic Zona – în faza studiului de oportunitate) pentru introducerea terenului în intravilan în vederea construirii respectivei facilități.

Proiectanții de la Arhimar, cei care se ocupă de proiect, au explicat că terenul aparține unor persoane fizice, juridice dar și comunei Săndulești, cu care există deja acorduri și contractate pentru ca pe respectivul teren să fie amenajată o fabrică de ceramică. Aici va fi relocată activitatea actualei fabrici de ceramică Sanex din Cluj-Napoca, pe amplasamentul căreia urmează să se demareze un proiect amplu de investiții. MAS Real Estate (MAS RE) au anunțat deja dezvoltarea unui proiect mixt (spații comerciale, birouri și locuințe) pe platforma industrială a fabricii SANEX (Cesarom), companie care face parte din LASSELSBERGER GROUP, unul dintre cei mai mari producători europeni de plăci ceramice și materiale de construcții.

Arhitectul Valentin Moldovan de la biroul Arhimar a arătat că Planul Urbanistic Zonal, aflat în faza studiului de oportunitate, are ca miză introducerea în intravilan a unui teren de peste 29,1 hectare din nordul localității Săndulești, situat în vecinătatea drumului județean 107L și a carierei de piatră în vederea construirii unei unități industriale, mai precis o fabrică de ceramică. Prin documentație, urmează să se reglementeze și drumurile de incintă, cu realizarea unui nou drum de exploatare pentru cariera de piatră, asumat de către Primăria Săndulești iar indicatorii urbanistici propuși, CUT de 1 și POT de 70%, nu vor fi atinși, a mai arătat proiectantul.

Față în față cu proiectul, Comisia de Urbanism a Consililui Județean a cerut detalii legate de învecinarea proiectului cu un sit Natura 2000. Valentin Moldovan a precizat că deja s-a luat legături cu Agenția de Mediu și custodele rezervației, dar și că în faza următoare se vor realiza toate studiile cerute. „Am înțeles că există mai multe specii de păsări protejate, așa că vom face toate studiile și vom lua măsurile solicitate de Agenția de Mediu. De asemenea, vom prevedea o perdea verde pe limita care se învecinează cu rezervația”, a mai spus proiectantul.

 

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a cerut lămurici cu privire la zona studiată, dacă aceasta este suficient de amplă pentru PUZ. Arhitectul șef al județeului, Claudiu Salanță, a explicat că limitele sunt clare, cu mențiunea că proiectanții ar trebui să propună, la nivel de concept, și ceea ce se întâmplă cu zona rămasă între noua zonă industrială și zona de locuințe din Săndulești. De asemenea, arhitectul Laszlo Tulogdy a solicitat informații cu privire la asigurarea utilităților pentru viitorul amplasament, fiind informați de proiectanți că în ceea ce privește rețeaua electrică și cea de apă există deja soluții, urmând ca și pentru rețeau de gaz să se pregătească racordul la conducta care există după autostrada A3.

Specialiștii din comisie s-au pronunțat unanim în favoarea oportunității proiectului, urmând ca acesta să fie discutat în comisie la faza următoare când proiectanții vor veni cu Planul Urbanistic Zonal.

Facilitatea de producție care se plănuiește la Săndulești urmează să preia activitatea Fabricii Sanex din Cluj-Napoca (Cesarom), companie care face parte din LASSELSBERGER GROUP, unul dintre cei mai mari producători europeni de plăci ceramice și materiale de construcții. Deja pe amplasamentul fabricii de ceramică Sanex s-a anunțat un amplu proiect de investiții de către Prime Kapital și sud-africanii de la MAS Real Estate.

Detalii: Prime Kapital dezvăluie un plan de investiții de peste 330 de milioane de euro într-un amplu proiect de regenerare urbană în Cluj-Napoca

Vezi și: Primarul luminat de la țară care și-a chemat specialiști să îi facă un cartier ca să aibă destui copii în școală

(zona configurată pe planșe unde proiectanții au primit ca temă să propună, la nivel de concept, destinația acesteia)

Un comentariu

Scrie un comentariu