Închide

Expoziție în muzeul de istorie a Transilvaniei, închis de mai bine de un deceniu, se scoate de la naftalină mumia egipteană

Actualitate by Actual de Cluj - aug. 26, 2022 0 315

Expoziție în muzeul de istorie a Transilvaniei, închis de mai bine de un deceniu, se scoate de la naftalină mumia egipteană.

Expoziția ”Zei și muritori din Egiptul Antic” face parte dintr-un proiect de cercetare și restaurare a pieselor din Colecția Egipteană a  muzeului și se deschide vineri 2 septembrie la ora 13, la sediul muzeului de pe strada Constantin Daicoviciu. ”Colecţia egiptenă, una dintre colecțiile aflate în preferințele publicului clujean, vine în fața vizitatorilor într-un spaţiu amenajat inovativ cu aplicații multimedia, tehnică modernă și interactivă”, arată instituția de cultură. Expoziția în sine aduce în prim plan piesele din colecția egipteană a MNIT, donate Muzeului Ardelean în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în prima jumătate a secolului al XX-lea, piesa centrală reprezentând-o o mumie umană în sarcofag de lemn pictat, descoperită la Gamhud, în Egiptul de Mijloc. Piesele ilustrează o istorie de peste două mii de ani. Pe lângă obiectele funerare, în expoziție sunt puse în valoare și obiecte votive , dar și de uz cotidian.

Pentru a fi pregătite pentru expunere, cele 49 de artefacte au fost supuse procedurilor de conservare și restaurare, iar mumia umană, împreună cu organe umane mumificate și animale mumificate, au fost supuse și unor investigații de imagistică medicală.

În România există doar două mumii: una e cea de la Cluj, iar o alta – la Sibiu. Despre prima dintre acestea, specialiștii spun că ar data din epoca ptolemeică; sarcofagul său de lemn de sicomor are o înălțime de doi metri și o lățime de aproape 60 cm; a intrat în colecțiile muzeului din Cluj ca donație a omului de afaceri Fülöp Back, care a sponsorizat misiunea arheologică maghiaro-austriacă din perioada 1907-1909 de la Gamhud, în Egipt.
Sarcofagul e pictat cu roșu și albastru pe fond alb și datează în a doua parte a perioadei ptolemeice, secolele II-I î.e.n. Scena centrală de pe capacul sarcofagului redă imaginea unei zeiţe cu aripile întinse, în semn de protejare a defunctului. În interiorul sarcofagului a fost pictată o altă scenă, ce ilustrează mumia aşezată pe un pat mortuar sub care sunt reprezentate cele patru vase în care au fost depuse organele interne ale defunctului în timpul îmbălsămării. Capacele vaselor îi reprezintă pe fiii lui Horus, fiecare fiind răspunzător pentru protejarea câte unui organ. Cei doi şacali redaţi faţă în faţă îl înfăţişează pe zeul Anubis, cel care, conform tradiției, a efectuat îmbălsămarea şi l-a condus pe defunct pe lumea cealaltă.

Citește și:

Misterioasa mumie de la Cluj: adusă din Egipt acum 100 de ani, nimeni nu știe cine a fost

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare