Închide

Expoziție de covoare armenești la Cluj cu Bedros Krucian, ultimul covorar din Gherla

Actualitate by Actual de Cluj - dec. 20, 2021 0 224

Din epocile cele mai îndepărtate, oamenii au simțit nevoia ca pe lângă hrana și îmbrăcămintea strict necesară, să-și împodobească și să-și înfrumusețeze mediul domestic. Așa au apărut în case, pe vremuri doar în cele bogate, covoarele. Cele orientale au adaptat o serie de motive decorative în conținutul lor: florale, geometrice, animale etc.
Covoarele armenești cuprind un motiv aparte, crucea stilizată. Secole întregi, armenii au țesut astfel de covoare, o modalitate de păstrare a identității culturale și religioase. În aceeași notă, apare pe covoarele armenești motivul rodiei, considerat fruct național.

Comunitatea armeană stabilită la Gherla la sfârşitul secolului XVII şi începutul celui următor a fost cunoscută mai ales prin tradiţia meşteşugurilor. Armenii gherleni s-au remarcat şi prin comerţ, dar şi prin arta covoarelor, de o frumusețe apare. Covoarele armenești au avut mereu mare căutare, interes care se menține, pentru cunoscători, până în zilele noastre.

Timp de trei săptămâni, între 13 decembrie 2021 – 6 decembrie 2022, la Centrul de Cultură Urbană Turnul Croitorilor din Cluj-Napoca este deschisă o expoziţie al ultimului covorar armean din Gherla, originar din Gherla, Bedros Krucian. Cele aproape 40 de covoare sunt expuse în generosul spaţiu expoziţional din încinta Turnului Croitorilor, relatează gherlainfo.ro.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu