Închide

„Explozie” de locuri de muncă în HoReCa. Clujul, printre județele cu ofertă ridicată

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 03, 2022 0 254

Din data de 9 martie, când au fost eliminate restricțiile legate de răspândirea pandemiei Covid-19, angajatorii din HoReCa au scos la bătaie peste 11.000 de locuri de muncă în țară și în străinătate, arată datele platformei de recrutare eJobs. Acest lucru plasează industria ospitalității pe locul 2 în topul sectoarelor cu cele mai multe oferte de angajare publicate pe eJobs în această perioadă, după Retail. Sute de locuri de muncă sunt în Cluj.

Numărul joburilor din HoReCa din perioada 9 martie-prezent este cu 153% față de același interval al anului trecut și cu 22% mai mare comparativ cu 2019, arată datele eJobs România.

Cu toate că oferta de angajare e una explozivă, candidații rămân sceptici față de acest domeniu, spun cei din piață. Numărul aplicărilor înregistrat în perioada 9 martie-prezent este în scădere cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Se observă însă o creștere de 11% față de ultimul an de normalitate, nonpandemic, 2019.

„Se resimte un deficit acut de forță de muncă în domeniu, ca urmare a instabilității acestuia din ultimii ani. O bună parte dintre cei care lucrau în acest sector au ales să se orienteze către altele în ultimii ani, care au crescut în pandemie sau au fost mai stabile. Cei mai mulți candidați care au decis să părăsească HoReCa s-au reorientat către Retail, zona de curierat, livratori sau ride sharing”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Cele mai multe oferte de angajare din HoReCa au fost publicate de angajatorii din marile centre universitare, dar și în orașele care, de regulă, atrag un număr semnificativ de turiști, fiind început de sezon estival. Capitala este pe primul loc în topul orașelor cu cele mai multe joburi în domeniu, cu peste 6.000 de oferte de angajare. Ea este urmată de Constanța, Timișoara, Cluj-Napoca și Sibiu. O căutare pe platformă arată că în Cluj Napoca sunt disponible 985 de locuri de muncă în sectorul HoReCa.

Specialiștii estimează că numărul de joburi va crește și mai mult în sezonul estival, dar deficitul de forță de muncă va rămâne o problemă.

Merită menționat că 9,4% din totalul de locuri de muncă din HoReCa sunt oferte de angajare în afara țării. Cele mai multe locuri de muncă scoase în acest sector sunt în Grecia, Germania, Olanda, Cipru, Arabia Saudită, Franța, Danemarca și Norvegia.

Salariile în domeniu sunt însă mici în România. În luna februarie 2022, câştigul salarial mediu net a fost de 3721 lei, în ușoară creștere faţă de luna precedentă: cu 23 lei, arată datele Institutului Național de Statistică.  Valorile cele mai mici ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în sectorul hoteluri şi restaurante (2016 lei).

În județul Cluj, în perioada 27 aprilie – 2 mai, sunt anunțate 3930 de locuri de muncă vacante, potrivit datelor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Multe job-uri disponibile sunt în retail și HoReCa: se caută zeci de agenți de vânzări, casieri, lucrători comerciali, bucătari, ajutori de bucătari, barmani, ospătari.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.