Deși în 7 țări au loc alegeri concomitent, cadrul legal nu a fost schimbat la scurt timp ca în cazul României. Mai mult, în unele state, reglementările sunt constituționale.

Doar Ungaria are o situație asemnătoare, însă și acolo Constituția a fost modificată din timp.

Experții critică riscul de confuzie și avantajul indirect pentru mari partide. Alternativa ar fi revenirea la calendarul obișnuit, ca să nu existe suspiciuni de motiv politic în spatele modificării din grabă a legislației electorale.

”EFOR a identificat șapte țări unde alegeri locale sau regionale au loc în paralel cu cele europarlamentare. În mai multe dintre aceste țări, legislația nu pare să fi fost modificată cu doar câteva luni înaintea alegerilor, precum se întâmplă în România. În nici un alt stat nu s-a luat decizia de comasare arbitrar, în premieră pe 2024 și cu 4 luni înainte. În unele țări reglementările care stabilesc organizarea alegerilor în aceeași zi se regăsesc în Constituție. (…) Cel mai apropiat caz de cel românesc pare a fi Ungaria. Motivele comasării sunt similare, dar acolo Constituția a fost schimbată în 2022 pentru alegerile din 2024. Chiar dacă modificarea a fost făcută din timp, există critici privind efectele negative pe care le vor aduce aceste schimbări. Ungaria va mai avea mandate suprapuse la primari după alegerile din iunie (cei in funcție mai stau 3 luni până intra ceilalți), o inovație FIDESZ pentru care sunt criticați de opoziție și observatori externi”, precizează EFOR.