Închide

Experiment pentru pietoni cu bani europeni într-un cartier din Cluj

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 27, 2019 0 1359

Administrația locală clujeană a contractat serviciile biroului de proiectare care a făcut studiile pentru prima stradă pietonală smart pregătită la Cluj ca să lanseze un proiect de reabiliare pentru a da prioritate pietonilor și bicicletelor în fața traficului auto. Este vorba despre un proiect care vizează o suprafață de 3,5 hectare din cartierul Grigorescu care urmează să fie amenajată unitar în așa fel încât oamenii să fie încurajați să meargă pe jos spre Someș, râul din localitate pentru care administrația are alte proiecte ambițioase de reamenajare a malurilor, tot pentru a atrage oamenii către apă.

Biroul de proiectare Planwerk a fost contractat la finalul lunii octombrie de către Primărie  pentru a se ocupa de studiile (proiectare peisagistică, arhitecturală si urbanistică) necesare pentru realizarea spațiului pietonal.

Studiile vizează o suprafață de 2,5-3,5 hectare și au fost contractate pentru 135.000 lei, fără TVA. Arealul care își va schimba fața este zona piața 14 Iulie, str. Garibaldi, str. S. Toduță, str. T Grozăvescu, str. Milcov, str. Octavian Goga, str. G. Enescu. 

Proiectanții s-au angajat că dezvolte cu prioritate  deplasările pietonale și spațiile destinate acestora, a zonelor verzi, a modalităților de deplasare velo, să organizeze mobilierului urban, dotările, vegetația,  dar și să configureze relația cu râul Someș care se află în apropiere. 

„Este un nou proiect din cadrul programului de investiții „Walkable City”. Îl pregătim pentru noua perioadă de bugetare a UE 2021-2027. Vrem să demonstrăm că pietonii merită să fie prioritari în oraș prin trasformarea acestei prime zone din cartierul Grigorescu. Este un proiect complementar cu cel de reamenajare a malurilor Someșului și se leagă de pietonalizarea străzii Muzicescu și de  reamenajarea străzii Sigismund Toduță pe care le pregătim în cadrul proiectului de reamenajare a malurilor Someșului ce se va realiza cu bani europeni”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare din Primărie.
Primăria a contractat și servicii de proiectare și studiu de fezabilitate pentru reamenajarea parcului din Piața 14 Iulie de la Garden Center Grup pentru peste 36.000 lei.
Primăria mai are în șantier un proiect de transformare a unei străzi de cartier (din Mărăști), în zona caminelor studențești ale Univesității Tehnice din Cluj-Napoca tot după un concept propus de cei de la Planwerk. Este vorba despre artera Molnar Piuariu care a intrat în șantier toamna aceasta și care urmează să devină prima stradă semipietonală smart din România.
Biroul de proiectare Planwerk lucrează și în cadrul proiectului privind reamenajarea malurilor Someșului cu spaniolii de la Practica, cei care au câștigat concursul de soluții și contractul de proiectare pentru Masterplanul Soneșului.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.