Închide

EXCLUSIV. Tranzacţie pe piaţa de birouri: Clădirea – „fantomă” de la Tăietura Turcului îşi schimbă proprietarul. Vezi cine preia imobilul

ActualitateEconomieRecomandarea redacțieiTop News by Kristina Reştea - feb. 23, 2016 0 2160

Lansat cu planuri de hotel internaţional şi birouri clasa A, transformat apoi în posibil „schelet” pe care să se construiască un nou plan de centru medical, proiectul din Tetarom I ridicat de CBC a rămas de fapt abandonat. Dezvoltatorul a intrat în faliment. În acest început de an, în scenă a intrat un nou investitor.

Compania clujeană Transilvania Construcţii preia clădirea ridicată de CBC Development Design în parcul industrial Tetarom de la Tăietura Turcului, care stă neutilizată de câţiva ani. Mircea Timofte, preşedintele companiei de construcții și dezvoltări imobiliare, a confirmat informaţia pentru Actualdecluj.ro şi spune că în scurt timp noile birouri vor fi pe piaţă. Tranzacţia nu e încă finalizată.

CBC Development Design Cluj-Napoca, compania care a ridicat clădirea din Tetarom, a intrat în faliment anul trecut, iar lichidatorii judiciari (TZA Insolvenţă şi Solventdi) au programat şi în 2015 şi în 2016 o serie de licitaţii pentru valorificarea imobilului. Proprietate imobiliară de tip Comercial-Administrativ este compusă din două corpuri: o clădire de birouri (Corp A) cu regim de înălțime subsol, parter şi trei etaje, în suprafață utilă de 8.794 mp, înscrisă în CF şi o clădire cu destinație cazare (Hotel: Corp B – nefinalizat și neintabulat) cu regim de înălțime subsol,parter şi 7 etaje, suprafață utilă 7.382 mp, și teren aferent în concesiune, în suprafață de 10.870 mp.

„Am cumpărat o creanţă, în care e inclusă şi clădirea. Tranzacţia cu clădirea nu e încă închisă, mai sunt formalităţi şi termene, dar estimăm că asta se va întâmpla cam într-o lună”, a precizat pentru Actualdecluj.ro Mircea Timofte. Imobilul a fost ridicat cu destinaţie hotel-birouri, dar apoi omul de afaceri care controla CBC, Valentin Nica, a avansat varianta transformării sale în centru medical. Planurile nu s-au mai concretizat, însă noul proprietar consideră că varianta cea mai nimerită pentru actuala piaţă a Clujului este cea de birouri. „Pentru partea care e aproape gata şi e şi recepţionată vrem să facem birouri. Probabil tot birouri vom face şi în celălalt corp de clădire, unde trebuie reactualizat proiectul”, a spus Timofte. Acesta nu a dorit să facă precizări pe marginea preţului tranzacţiei, invocând clauze de confidenţialitate, însă ceea ce putem spune este că, potrivit anunţului de licitaţie din februarie, prețul de pornire (global pentru toate bunurile) fusese stabilit de lichidatori la 30 de milioane de lei, plus TVA.

Anunţul pentru licitatia din 12 februarie:

Anunţul pentru licitatia din 12 februarie

„Erau mai multe opţiuni, aceasta ni s-a părut cea mai avantajoasă pentru noi. Am luat în calcul mai multe lucruri când ne-am orientat spre această clădire, inclusiv locaţia, posibilitatea oferirii de locuri de parcare şi accesul. Centrul de oraş nu e cea mai bună variantă pentru birouri, acestea funcţionează mai bine în afară”, crede Timofte.Totuşi, trebuie spus că zona este una care s-a aglomerat în ultimii ani, cu o serie de imobile noi construite pe Tăietura Turcului şi cu noi ocupanţi în Tetarom I – adică noi generatori de trafic. „Sunt căi de acces care vin dinspre stadionul CFR şi dinspre Grigorescu, dar şi din Baciu. Se poate ajunge destul de bine aici. În plus, clădirea mai are alături şi un teren, unde vrem să facem tot un parking”, a spus Timofte. Despre recentele incidente cu alunecările de teren care au apărut deasupra parcului industrial, înspre pădurea Hoia, preşedintele firmei de construcţii precizează că se fac intervenţii de consolidare şi că nu vor fi probleme.

Aşa că urmează şantier pe fostul „Global Plaza”. Potrivit preşedintelui TC, corpul de clădire aflat deja aproape de finalizare (care mai are nevoie de unele amenajări) ar putea să fie operaţional chiar în această vară. „În 4 luni îi dăm drumul”, spune Timofte.

Tetarom aşteaptă serviciile

Administratorul parcului industrial Tetarom a fost informat de către cei de la Solvendi despre o „înţelegere” şi o posibilă viitoare tranzacţie.  „Am fost informaţi că la ultima licitaţie s-au înţeles cu cei de la Transilvania Construcţii, dar mai sunt de făcut hârtii, acte şi proceduri. Şi să se facă plata, desigur. Tranzacţia nu e finalizată, din ceea ce ştim noi. Sper să se fi vândut destul de sus, să se recupereze ceva din investiţie. Pe noi ne interesează cel mai mult să se întâmple ceva acolo, să nu mai vedem clădirea aceea goală, să se creeze locuri de muncă. Şi servicii. Servicii pentru tot restul parcului – de la restaurant la farmacie. În contract acestea erau prevăzute, iar acest contract trebuie respectat”, a subliniat Viorel Găvrea, directorul Tetarom.

De la Global Plaza la Centru Medical şi apoi la faliment. Concluzia primilor investitori: „nu mă mai interesează”

La momentul lansării, complexul botezat Global Plaza avea ca termen de finalizare august 2008, cu o investiţie estimată la 25 de milioane de euro. Conform planurilor iniţiale, complexul urma să includă un hotel Ramada, de 4*, cu 120 de camere, restaurante de 500 de locuri, un centru de conferinţe de 994 mp, cu o capacitate de 500 de locuri. Spaţiile comerciale vor ocupa 1.562 mp, iar birourilor le-au fost alocaţi 7.185 mp. Ulterior, asociaţii CBC au regândit planul: ar fi vrut centru medical şi chiar spital regional de urgenţă, în asociere cu Consiliul Judeţean, plan la care autorităţile însă nu au marşat. Chiar şi în aceste condiţii, dezvoltatorii ar fi vrut să continue pe ideea unui business în Sănătate şi să amenajeze un centru medical privat. Toate planurile s-au prăbuşit însă, iar societatea a intrat în faliment. Întrebat de Actualdecluj.ro despre soarta clădirii construite în Tetarom, omul de afaceri bucureştean Valentin Nica s-a limitat să ne spună concluzia după anii de business la Cluj: „Nu mă mai interesează acest subiect, nu mă interesează zona. De un an jumate nu mai ştiu nimic despre asta şi e o uşurare că nu mai ştiu”, a spus Nica. „S-a vândut creanţa, din câte ştiu, cineva tatonează să ia clădirea”, a spus celălalt fost asociat, Nicolae Badiu.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.