Închide

Exclusiv: Soarta „Cluj Arena”, tranșată la Consiliul Concurenței. Ce urmează dacă societatea se desființează

ActualitateAdministrațieTop News by Cosmina Fernoaga - ian. 26, 2016 0 667

Datoria imensă pe care Societatea Cluj Arena o înregistrează pentru neplata  impozitului către Primărie poate conduce la dizolvarea ei. Intervenția administrației județene pentru achitarea acestei datorii ar putea fi dezaprobată de Consiliul Concurenței, considerând-o drept „ajutor de stat”. Din acest motiv, administrația județeană se va vedea forțată să opteze pentru falimentare acestei societăți. Varianta transferului stadionulului către Primărie e prea complexă și ar presupune, oricum, dizolvarea societății care-l administrează. În prezent, suma datorată Primăriei se ridică la peste 9,5 milioane de lei, debitul plus penalitățile pentru neplata impozitului din ultimii patru ani, pentru clădirea și terenul stadionului. La aceasta sumă se adaugă tariful pentru impozitul din 2016, respectiv suma de 1,7 milioane de lei. Ce alternative îi rămân Consiliului Județean privind gestionarea stadionului?

Dacă și Consiliul Concurenței spune „pas”, adio Societate Cluj Arena

Vicepreședintele Consiliului Județean, Călin Tuluc, a precizat pentru Actualdecluj.ro că se fac demersuri pentru obținerea avizului Consiliului Concurenței, în vederea achitării debitului și a penalităților pe care Societatea Cluj Arena le înregistrează la Primăria Cluj Napoca. „Discutăm bugetul acum și sigur că prima opțiune pentru Cluj Arena ar fi să achităm noi această datorie. Doar că vorbim de o sumă foarte mare și nu ne permitem să adoptăm o asemenea decizie fără a dispune de avizul Consiliului Concurenței. Dacă acest aviz va fi favorabil, mergem mai departe. Dacă nu, atunci nu mai avem nimic de făcut din acest punct de vedere„, a subliniat Călin Tuluc. Altfel spus, dacă administrației județene i se interzice să plătească, Primăria se va vedea forțată să ceară executarea Societății Cluj Arena, lucru  care va duce implicit la falimentul ei, pentru că aceasta nu deține active sau alte bunuri care să-i poată asigura o procedură de reorganizare. Consiliul Județean, în calitate de proprietar, va deveni responsabil direct de administrarea stadionului, iar Călin Tuluc a dat asigurări că procesul de funcționare a acestui obiectiv nu va fi afectat în nici un fel. Ulterior se vor căuta noi soluții pentru administararea stadionului. Există posibilitatea concesionării acestui serviciu unei firme private, după modelul aplicat de Primăria București pentru National Arena. E luată în calcul și varianta transferului stadionului în custodia Primăriei, care însă e mai complexă și presupune și implicarea Guvernului.

Cum poate ajunge Stadionul Cluj Arena în rețeaua de adminsitrare a Primăriei

Având în vedere că stadionul Cluj Arena a fost construit din bugetul administrației județene, nu poate fi trecut în mod direct în patrimoniul Consiliului Local și al Primăriei Cluj Napoca, fără un aport financiar din partea lor. În schimb, dacă s-ar implica Guvernul, procedura s-ar putea simplifica mult. Concret – a arătat vicepreședintele Consiliului Județean Călin Tuluc – legea permite ca stadionul Cluj Arena să fie transferat în custodia statului, respectiv a Guvernului. Condiția ar fi să existe un terț care să-l preia, adică un Minister, de exemplu cel al Tineretului. Ulteiror, acest Minister ar putea transfera stadionul în custodia Primăriei Cluj Napoca, care la rândul ei l-ar putea introduce în propria rețea de administrare, care include și Sala Polivalentă. Pentru tot acest demers e nevoie, însă, de un consens politic atât la nivel local, cât și central.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.

Articole similare