Închide

Exclusiv: O societate clujeană de stat se transformă în mare producător de energie

AdministrațieEconomieRecomandarea redacției by Cosmina Fernoaga - ian. 14, 2015 0 338

Până în prezent societatea clujeană Tetarom, aflată în subordinea Consiliului Județean, era doar un simplu proprietar și administrator de parcuri industriale. Începând de anul anul acesta, a anunțat directorul Viorel Găvrea, societatea va face demersuri ca să obțină licența de producător de energie, pentru că intenționează să investească într-un parc fotovoltaic, pe teritoriul comunei Feleacu. „Din suprafața de care dispunem în comuna Feleacu – pentru crearea celui de-al patrulea Tetarom – ne-am rezervat 15 hectare strict pentru a investi noi, pe cont propriu, într-un parc fotovoltaic”, a detaliat Găvrea. Societatea Tetarom deține licență de furnizor de energie electrică, astfel că mai are nevoie doar de licența de producător. „Pentru noi va fi foarte rentabil să investim într-un parc de energie verde, având în vedere că deținem deja licența de furnizare de energie electrică și avem clienții noștri în parcurile pe care le administrăm. Iar costurile pentru a pregăti investiția în acest domeniu au scăzut enorm. Inițial investiția pe un hectare ajungea undeva la 1 milion de euro, acum este undeva pe la jumătate”, a completat Găvrea. Pentru realizarea parcului fotovoltaic, Tetarom intenționează să acceseze chiar și un credit bancar.

Costurile pentru infrastructura parcului cresc din pricina unei erori de proiectare

Vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Oleleu, a anunțat în premieră pentru Actualdecluj.ro, că proiectul Tetarom IV întâmpină un blocaj din pricina modului în care au fost gândite unele detalii tehnice. „S-a greșit proiectarea. Pur și simplu nu s-a calculat corect cantitatea de pământ care necesită a fi taluzat și terasat. E nevoie de o corecție, iar firma de proiectare Civitas are termen până mîine să facă acest lucru. Eu am transmis proiectantului că nu sunt dispus să accept costuri suplimentare. Dacă, însă, se va ajunge în acest punct, cineva va trebui să răspundă pentru erorile comise”, a spus Oleleu. Lucrările la Tetarom IV au început încă de anul trecut și au fost câștigate prin licitație publică de societatea clujeană de construcții ACI. Suprafața de pe teritoriul comunei Feleacu, dedicată TEtarom IV, este de 60 de hectare, din care 15 hectare vor fi ocupate de investiția parcului fotovoltaic. Valoarea investiției este 54.812.000 de lei, din care 36.350.000 o reprezintă partea de execuție a lucrărilor. Având în vedere că finanțarea este suportată în proporție de 50% din fonduri europene (Programul Operațional Regional), administrația județeană are obligația să încheie acest proiect cel târziu până în 31 decembrie 2015, ca să nu piardă banii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.