Închide

EXCLUSIV: Începe lupta pentru supremație în PNL Cluj. Capul cui va cădea?

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - iun. 15, 2016 0 855

Liderii PNL cer ca până în 15 iulie să fie desemnați președinți unici la nivelul organizațiilor locale de partid, mai exact să se renunțe la varianta actuală de conducere, cu co-președinți și co-vicepreședinți, variantă rezultată în urma fuziunii PNL-ului cu vechiul PDL. Miza PNL? Alegerile parlamentare din toamnă, de la care se așteaptă un scor electoral cu mult peste cel realizat la alegerile locale din 5 iunie.  Decizia nu poate decât să-i încânte pe vechii PDL-iști de la Cluj, care au acum argumente serioase pentru a pretinde șefia organizației județene a PNL, având în vedere rezultatul electoral excelent pe care Emil Boc l-a adus partidului. De altfel, conform surselor Actualdecluj.ro, oamenii din tabăra PDL se pregătesc să ceară decapitarea mai multor organizații locale liberale, și inclusiv să solicite un președinte unic la nivelul PNL Cluj. Senatorul Marius Nicoară, liderul vechii tabere a PNL se arată, însă, mulțumit de rezultatele alegerilor obținut la Cluj și spune că nu e necesară nicio schimbare.  Nicoară a uitat rapid că PNL risca să rămână fără președinția Consiliului Județean Cluj și că partidul are noroc doar cu sprijinul UDMR, sprijin obținut oricum cu chiu cu vai din ghearele social-democraților.

Se caută vinovații pentru scorul electoral dezastruos din județ

Primarul Emil Boc le-a adus liberalilor, la Cluj, un scor pe care aceștia nu l-ar fi putut visa în veci. Iar dovada stă inclusiv în rezultatul votului politic, pe care PNL l-a obținut la nivel de județ, rezultat influențat categoric de numărul voturilor din municipiul Cluj Napoca.  Altfel spus, doar cu voturile obtinute în județ, PNL Cluj ar fi pierdut elegant alagerile în favoarea PSD, având în vedere că trei municipii importante, Dej, Gherla și Turda, au ajuns în ograda social-democraților. Evident că cel puțin pentru scorul electoral dezastruos din Gherla și Dej, se vor căuta responsabili în tabăra vechilor liberali. Unul dintre aceștia este Marius Mânzat, în prezent președinte al Consiliului Județean Cluj, lider important al organizației PNL Dej. Deși ocupă funcția de președinte de Consiliu Județean de câteva luni, Mânzat n-a reușit să se remarce prin absolut nimic la nivel administrativ, iar politic pare că nici n-a existat, de vreme ce organizația sa de partid a luat o bătaie cruntă la Dej. Mai concret, în timp ce PSD a obținut 7266 de voturi, PNL a luat doar 3784, pierzând inclusiv posibilitatea de a nominaliza un viceprimar. În ciuda acestui rezultat, Mânzat are pretenția să fie numit din nou vicepreședinte de Consiliu Județean, iar din toamnă visează chiar la un mandat de deputat. Co-președintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară este cel care îl promovează în continuare și îi ia apărarea lui Mânzat:  „Nu Marius Mânzat s-a ocupat de alegerile din Dej, el a fost repsonsabil de alte comune și și-a făcut treaba. Este un lider foarte bun”, s-a grăbit să spună Nicoară. Cei din tabăra Boc-Tișe nu gândesc, însă, așa, iar sursele Actualdecluj.ro spun că se va face o analiza drastică, urmând ca cei care au scos rezultate proaste la algerile locale din 5 iunie să fie trași pe linie moartă. Soarta lui Mânzat o va avea cu siguranță și candidatul PNL de la Dej, Aurelian Mureșan. Vechii PDL-iști spun că acesta a avut mereu interese în zona PSD, având în vedere că a scos un scor sub cel obținut de partid. Mureșan se află pe lista de consilieri județeni și cel mai probabil i se va cere să se retragă, pentru a lăsa locul unui alt liberal.

Nicoară și argumentele lui

Liderul taberei liberale, Marius Nicoară, admite că lui Emil Boc i se datorează scorul electoral favorabil obținut la Cluj, însă, nu e de acord cu vreo schimbare la nivelul organizației de partid. N-a negat că de la nivel central s-a cerut să fie numți președinți unici, dar susține că ar fi vizate strict organizațiile locale care au scos rezultate electorale foarte slabe. „Noi am avut rezultate foarte bune la Cluj. Potrivit scorului electoral obținut de PNL, ne situăm pe locul trei în țară, deci este foarte bine. Nu văd de ce ar trebui să se schimbe ceva. Actuala conducere a funcționat foarte bine, am contribuit cu toții: domnul Emil Boc, domnul Alin Tișe, eu, Adrian Oros, Marius Mânzat. Nu avem nevoie de schimbări. Până când sunt programate alegerile interne (adică anul 2017 – n.red), rămânem în această formulă”, a spus Nicoară. De cealaltă parte, vechii PDL-iști sunt pregătiți să ceară schimbări la nivelul unor organzaiții locale și chiar să pretindă președinția PNL Cluj, spun sursele Actualdecluj.ro.  Taberei conduse de Emil Boc, Alin Tișe și Daniel Buda i se poate imputa pierderea primăriei Turda, în timp ce liberalii lui Nicoară au girat/mizat pe mai mulți perdanți la nivel de județ, inclusiv pe cel de la Gherla, Marius Sabo. Acesta a fost susținut chiar de Marius Nicoară, în ciuda faptului că liberalii aveau semnale că Sabo va pierde Primăria Gherla.

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.