EXCLUSIV Boc vrea să forțeze aprobarea unor proiecte legate de patrimoniu în ultima ședință a actualului for legislativ, când mai poate smulge voturile a două treimi dintre consilieri: Vânzarea locuințelor ANL, care o implică pe liberala Loredana Pop, proiectul controversat care ar trebui să treacă înainte de învestirea noului CL
ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - sept. 17, 2024 0 535
Primarul Clujului va încerca să aprobe în ultima ședință a actualului Consiliu Local, proiecte de hotărâre care obligă la o majoritate de peste două treimi (19 voturi), având în vedere că spre finele lunii octombrie va fi învestit noul for legislativ, în conformitate cu rezultatele alegerilor locale din luna iunie. În acest nou Consiliu Local, primarul Boc de abia adună o majoritate simplă (de 14 voturi, 10 de la PNL și 4 de la UDMR), și aceasta extrem de fragilă având în vedere că unii consilieri PNL se află oricum în diferite situații de incompatibilitate fiind obligați să se abțină de la vot.
Ca să-și creeze un oarecare avantaj, Boc a avut grijă acum pe ultima sută de metri să modifice proiectul de organizare și funcționare a Consiliului Local. Această mișcare – adoptată în ședința de la finele lunii august – n-a prea fost sesizată, deși ea are o deosebită importanță pe viitor, pentru că le va permite consilierilor locali să facă „act de prezență” online, nu doar fizic, astfel încât primarul să își poată asigura maximul de voturi la fiecare ședință. Conform prevederilor Hotărârii adoptate în 29 august, „se consideră prezenți în ședință și consilierii locali care participă prin utilizarea oricăror mijloace electronice”. Altfel spus, primarul Boc a instituit ședințe hibrid, în speranța că va putea compensa pe cât posibil handicapul unei majorități confortabile.
Cu această nouă armă, unul dintre proiectele pe care Boc ar vrea să încerce să-l adopte în ședința de la începutul lunii octombrie (ultima ședință a actualului for local), este cel privind vânzarea către chiriași a celor apartamentelor ANL de pe strada Taberei, proiect care anul trecut a stârnit o aprigă controversă în spațiul public, având în vedere că printre chiriașii beneficiari de această decizie se numără și consiliera locală PNL Loredana Pop (avocată de profesie), membră de partid cu state vechi. Sursele Actual de Cluj informează că pe parcursul acestui an Boc ar mai fi vrut să introducă la vot, în Consiliul Local, acest proiect, dar a evitat să o facă, cu toate că – cel puțin în teorie – el dispunea de o majoritate confortabilă (inclusiv „calificată”), respectiv se putea baza pe 21 de voturi (adunate de la cei 16 consilieri PNL și cei 5 UDMR).
De ce n-a fost adoptat acest proiect? Mai ales din pricina fragilității majorității enunțate, având în vedere că din cei 21 de consilieri, unii sunt nevoiți să se abțină în procesul de vot, aflându-se în diferite situații de incompatibilitate. De exemplu, consiliera PNL Loredana Pop a avut și are obligația să se abțină de la vot, numărându-se printre chiriașii ANL care vor beneficia de pe urma Hotărârii. În consecință, numărul voturilor scade la 20. Pentru aprobare erau și sunt necesare 19 voturi (adică voturile a peste două treimi dintre consilierii în funcție), or dacă mai lipsesc doi consilieri din ședință – din varii motive, cum de altfel s-a tot întâmplat pe tot parcursul verii – majoritatea pe care miza Boc pică. Un alt motiv are legătură cu atacurile opoziției, fiind semnalat faptul că vânzarea apartamentelor ANL, apartamente cu o cameră și cu unul sau două balcoane, au prețuri speciale de vânzare, de numai 21.000 de Euro, chiriașii având apoi posibilitatea de a le vinde mai departe la prețuri mult mai mari.
Primarul Boc e conștient că dacă în actualul for legislativ n-a putut să se bazeze pe un vot confortabil, de peste două treimi, în viitorul Consiliu Local va fi aproape imposibil. Chiar dacă ar lua încă două voturi de la REPER, ajunge la numai 16 voturi, adică mai puțin de 19, cât presupune majoritatea de peste două treimi. În consecință, e evident că pentru restul de voturi, Boc va fi nevoit să negocieze cu consilierii locali ai PSD, AUR sau cu cei de la USR.
Trebuie subliniat că lipsa unei majorități calificate de peste „două treimi” în forul Consiliului Local al municipiului Cluj Napoca e mult mai dramatică pentru primarul Emil Boc decât lasă el să se înțeleagă, pentru că multe dintre proiectele pe care le are în derulare și care implică patrimoniul nu pot fi aprobate altfel. Și nu e vorba doar de proiectele precum cel de mai sus, ci și de investiții care obligatoriu au legătură cu patrimoniul municipal, inclusiv faza de exproprieri pentru Centură, ori construcțiile/investițiile pe terenuri ale municipiului.
Unul dintre foștii primari de top ai României, în prezent președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, sublinia într-un interviu recent, cât de vitală este o majoritate în Consiliul Local, atunci când executivul Primăriei are un plan serios de investiții care se întinde pe mai mulți ani:
„Gândiți-vă că în București, unul din motivele pentru care nu s-a reușit să se facă lucrări care să fie sesizabile de către bucureșteni este faptul că mandatele primarilor au fost relativ scurte – unul, două mandate – niciodată n-au avut majorități de două treimi. Nu vorbesc de majoritățile unui singur partid, vorbesc de coaliții de două treimi, pentru că orice proiect de infrastructură serioasă, un drum urban, pasaje subterane, supraterane, lucrări care pot influența major, înseamnă majorități în Consiliu de două treimi pentru că trebuie să expropriezi… Dacă n-ai această majoritate, te șantajează o opoziție care pune probleme, nu te lasă să votezi…Ca să poți absorbi fonduri europene trebuie să ai o capacitate de reacție rapidă, pentru că se anunță deschiderea unei sesiuni de depunere de proiecte și dacă n-ai capacitatea de a fi după logica „primul venit primul servit”, primul care depui proiectul, deci sa-ți fi rezolvat toate problemele: ai votat, ai expropriat, ai pregătit documentații și așa mai departe, dacă n-ai această capacitate de reacție tu nu poți performa”, a explicat Ilie Bolojan.