Închide

Eveniment cu mii de participanți pe Cluj Arena în weekend, au venit din toată țara ba și din străinătate. ”Suntem uniți ca popor chiar dacă sunt limbi diferite”

Actualitate by Mihai Prodan - aug. 24, 2024 10 12532

Eveniment de proporții în aceste zile pe stadionul Cluj Arena din centrul Clujului, dar nu e vorba de un meci ori de un concert, ci de un eveniment religios – congresul Martorilor lui Iehova, sunt în total aproape zece mii. Acesta se încheie mâine iar intrarea e liberă, după o campanie în care voluntarii au distribuit mii de invitații în oraș și nu numai.

Din studioul TV de la etajul 5 al Cluj Arena se vede aproape tot stadionul. Sunt trei scene în fața tribunelor cu transmisie pe cinci ecrane de mari dimensiuni, plus o transmisie în sala de conferințe. Congresul e organizat simultan în patru limbi: română, cu asistența de șase mii de persoane, maghiară – cu aproximativ două mii, rusă cu câteva sute și rromani – cu aproximativ 1.100. Dacă la primele două secțiuni asistența e una regională, cu participanți din Cluj și județele limitrofe, în limba rusă și rromani e vorba de o asistență internațională, din județe din toată țara și din afară, unde mulți dintre delegați au făcut eforturi considerabile ca să ajungă.

Între ei e Iuri Popșa, 35 de ani, constructor. E refugiat din Ucraina cu soția, de unde a plecat din calea războiului în urmă cu doi ani. A venit la Cluj din București împreună cu un grup de zece persoane – cu trenul. ”Am venit un grup de zece persoane din aceeași congregație, București Orzari”, spune el. ”Am venit cu trenul pentru că am vrut să ne bucurăm de companie, să fim împreună și pentru călătoria plăcută, am trecut munții, ne-am bucurat de creația pe care am văzut-o”. Vorbim cu el în sala multifuncţională a stadionului, unde e difuzat congresul religios în limba rusă, înregistrat în prealabil în filiala din Ucraina a Martorilor lui Iehova. În cele două zile de când a venit la Cluj Iuri spune că a găsit un oraș ”foarte frumos și primitor” ”și mi-a plăcut cum sunt oamenii, adaptabili și dispuși să ne spună locații pe care nu le știam. Amabilitatea mi-a plăcut foarte mult”. Ieri a făcut o ”excursie scurtă” în centrul vechi al orașului. ”Mi-a plăcut arhitectura”, spune el.

 

La sectorul de limba rromani o găsim pe Luiza Hornea, care acum locuiește în Lyon, dar e din Craiova. ”Am venit la Cluj special pentru congres, sunt prima dată aici. Suntem uniți ca popor chiar dacă sunt limbi diferite”.

”Asta e clar”, completează Thiery Gautier care a venit cu soția Karine în Cluj, și el, special pentru congres, ”am venit joi și plecăm înapoi mâine seară după congres”. Cei doi sunt francezi, dar au învățat românește și rromani. ”Conducem studii biblice în limba rromani cât de cât, sunt oameni care progresează, fac pașii necesari”, spune el. I-am întrebat ce au văzut și ce le-a plăcut în oraș. ”Puțin am vizitat Cetățuia aseară, joi seara în centru și azi la fel. Profităm de ocazie să putem lega prietenii, e o ocazie să ne facem noi prieteni mai ales printnre rromi. Ce e minunat e că ei exprimă niște emoții mai mult decât alte culturi”.

Să adăugăm că deși aceste congrese sunt organizate anual, e prima dată în aproximativ zece ani când se desfășoară pe stadionul Cluj Arena. Aceasta deoarece Martorii lui Iehova au propria sală de congrese la ieșirea din Turda, cu o capacitate de mii de locuri; în această vară însă clădirea se modernizează, astfel că a fost închisă pentru organizarea congreselor.

Mâine e ultima zi de congres, programul începe dimineață la 9.30 dar ușile se deschid la 8 dimineața; organizarea a cerut eforturi substanțiale nu doar în ce privește curățenia – sute de voluntari, către o mie, s-au pus la dispoziție pentru curățarea suplimentară a stadionului înainte de congres, dar și în ce privește montajul și demontajul scenelor. S-a făcut un anunț, e nevoie de voluntari duminică după terminarea programului, cu îndemnul de a avea haine de schimb. Înainte de congres pe pistă au fost montate cinci ecrane de mari dimensiuni, trei scene acoperite, a fost nevoie în sala multifuncțională de instalarea echipamentelor audio-video și totul va trebui demontat mâine după congres. Montajul a durat trei zile – ecrane, boxe, sistem de sonorizare, cu aproximativ două sute de voluntari, iar demontarea echipamentului e de așteptat să dureze aproximativ opt ore, până duminică la miezul nopții.

Foto Bogdan Crişan

10 comentarii

  1. Extraordinar! Nu am alt cuvânt care să descrie mai bine acest eveniment. Extraordinar!
    Români, maghiari, rromi, ucrainieni și ruși împreună. Și nu simți nimic altceva decât iubire. Nu ură.
    Se poate. Este posibil. De aceea, zic „Extraordinar „

  2. Hai să îi întrebam cum e posibil ca ,în timp ce ucrainienii și rusii duc o luptă ce implica atâtea națiuni,doar la martorii lui Iehova ,ei se îmbră
    țișează bucuroși că sunt împreună!!!

  3. Un eveniment mult așteptat. Bine organizat. Bine pregătit cu teme încurajatoare și exacte din cuvântul lui Dumnezeu. Minunat și extraordinar!

  4. Cristina, e foarte simplu. În timp ce fraierii ortodocși și catolici lupta pentru supraviețuirea natiumii, „frații” iehovisti fug sin u lupta, joaca după propriile reguli ce mai. Ei sunt pe stadioane iubindu-se cu rusii.

    • Fratii iehovisti, cum spui tu, respecta porunca lui Isus de a se iubi unii pe altii. Daca si fratii ortodocsi ucraineni si rusi ar face la fel, nu ar mai fi niciun razboi in care sa moara atatia oameni nevinovati. Regulile dupa care joaca „fratii” iehovisti nu sunt regulile lor ci regulile lasate de Isus si apostoli. Bine ar face si ortodocsii sa joace dupa aceste reguli si atunci ar fi pace pe pamant.

    • Claudiu, sunt de acord cu ce ai scris la partea cu fraierii. Totusi, rectific unele lucruri cu o experienta din Ucraina anilor 1940 – 1950:
      《În 1948, Dan a fost condamnat sub acuzaţia de trădare a patriei. Când a auzit aceasta, el le-a spus judecătorilor: „M-am născut în Ucraina când aceasta se afla sub guvernare cehoslovacă, iar mai târziu am trăit sub conducerea ungurilor. Acum, pământul nostru este sub ocupaţie sovietică, iar eu sunt român de origine. Care este patria pe care am trădat-o?“》

      (Extras din https://wol.jw.org/ro/wol/d/r34/lp-m/302002012#h=101 )

  5. Mulțumesc din tot sufletul pt.toate eforturile pe care le-au făcut frații pt.organizarea acestui program care este spre gloria Adevăratului Dumnezeu Iehova prin Isus Cristos Domnul!!!

  6. Este minunat ce se întâmplă în acest loc Acești oameni trăiesc cea ce învăța din Biblie .adică arata iubire. nu doar in vorbe ci în fapte

  7. Minunat și incurajator acest congres.Parcă a fost internațional cu atâta prezență.Temele au fost pt a ne intări credința.Excelentă ,,masă,,spirituală ne-a pregătit Tatăl nostru Ceresc Iehova.Putem chiar spune cum ,,carul lui Iehova este in continua mișcare”

  8. Claudiu, n-am nicio obiectie cu privire la acei fraieri. Noi doi gandim la fel.

    Am niste completări cu privire la ce ai scris după aceea.

    《Dan a fost condamnat sub acuzaţia de trădare a patriei. Când a auzit aceasta, el le-a spus judecătorilor: „M-am născut în Ucraina când aceasta se afla sub guvernare cehoslovacă, iar mai târziu am trăit sub conducerea ungurilor. Acum, pământul nostru este sub ocupaţie sovietică, iar eu sunt român de origine. Care este patria pe care am trădat-o?“》

    (Extras din https://wol.jw.org/ro/wol/d/r34/lp-m/302002012#h=101 )

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

Articole similare