Închide

Eurovisionul și Fed Cup sunt o pierdere pentru Cluj. Dar Polivalenta n-avea cum să le câștige: „Nu suntem implicați politic …și s-a pornit din start cu ideea preconcepută de a nu fi la Cluj”

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 03, 2015 0 663

Clujul pierde teren și nu reușește să atraga aici evenimente de anvergură, nici din tenis, nici din lumea muzicală. Cu cea mai mare Sala Polivalentă din România. Fed Cup a mers la Galați pe un patinoar demontat cu târnăcopul, iar competiția națională pentru Eurovision la Craiova, într-o sală mai mică. Scârție managementul de la polivalentă? Conducerea societății care administrează noua sala cu peste 7000 de locuri de la Cluj recunoaște pierderea dar spune că „nu te poți pune în calea ideilor preconcepute și a culiselor politice”. Chiar dacă știi pe unul sau altul sau ai oameni buni pe marketing, unele lucruri sunt bătute în cuie dinainte și poți avea șapte săli polivalente că tot nu reușești să le atragi la Cluj. O spune directorul Constantin Răduță.
Cel care conduce societatea care administrează Sala Polivalentă a explicat pentru Actualdecluj.ro de ce a pierdut Clujul Fed Cup sau Eruvisionul și dar și cum arată calendarul de evenimente din acest an. Întâlnirea de Fed Cup între echipele feminine de tenis ale României și Spaniei a fost programată la Galați pe 7-8 februarie. Motivația: popularizarea tenisului în cât mai multe orașe din România, susținea Federația Națională de Tenis. Am avut Cupa Davis la Cluj.

Raduta

Constantin Răduță explică de ce Sala Polivalentă a ratat două evenimente majore

– De ce nu avem Fed Cup la Cluj?

– Da, ai citit, Fed Cup la Galați, pe patinoar. Ai citit și articol cu târnăcopul când au dat cei de acolo ca să spargă patinoarul pentru tenis? Îți spun o chestie, din punctul meu de vedere, acum un an, tu știi că eram director. Atunci au fost două meciuri aicea la Cluj. Am dat toate competițile la o parte pentru Cupa Davis, în vechea Sală a Sporturilor. Al treilea meci urma să se dispute tot la noi. Între timp au avut loc alegerile la Federația Română de tenis. Ciprian Porumb care era de-al nostru și cu Sorin Matei care era secretarul general al Federației dorea foarte mult să fie aici meciul al treilea. Ca atare, eu am avut o ședință cu toți managerii și directorii de cluburi și le-am cerut să mă înțeleagă că va veni din nou un meci pentru a reprezenta România și a fi Clujul acolo unde merită. Sus. Cât mai sus. Am rezevat sala și domnul președinte nou de la Federația de Tenis care e și acum mi-a trimis o adresă. Cred că o am și acum. În adresă ne spunea că le pare rău, dar ținem meciul la Brașov. Vă spun și de ce. El e de acolo. S-a dus acolo și au și pierdut. La Cluj au câștigat. Asta e una. Acum cu asta au vrut să meargă la Galați. Au plecat cu ideea preconcepută de a nu se juca la Cluj tenis. Fără nicio reținere spun asta. Eu doream să vină la Cluj.

– Din cauza culiselor am pierdut evenimentul?

– A…nu. Puteam eu să mă duc cu șapte mii de săli. Dacă el mi-a luat competiția când anunțasem deja toate echipele de aici și le-am făcut loc. Aveau și condițiile. Am un administrator foarte bun aici pe care l-am adus de la Sala Sporturilor. Erau condiții. În mometul în care au jucat două meciuri și au câștigat nu erau condiții, să fim serioși. Verificam și atunci tot, ridicam capacurile de la WC-uri pentru că asta ne interesa, ca sportivii să aibă condiții la vestiare. Aveam și susținere, acum, pe Cipri Porumb l-au dat afară. Se pregătește oricum și la Cluj un turneu de mare slem. În aprilie vom avem însă un eveniment de anvergură la Cluj pentru tenis. Unde inclusiv capul de afiș de la Galați (Simona Halep – n.red.) va fi aici și va juca. Poate o să o aducem pe altă tenismenă și mai bună. Și Halep a avut o ascensiune surprinzătoare. Poate se relansează și un alt nume. Avem un număr 45 în clasament, pe Irina Begu. Oricum ne interesează să-i aducem pe cei mai buni, nu pe niște amatori.

– Dar nu se poate sparge monopopul lui „așa vrea cutare?

– Nu pot să-i oblig pe cei de la Federație să vină. Așa merg lucrurile.

– A ofertat cineva Eurovisionul-național să vină la Cluj?

– Sigur a existat interes pentru Cluj, mai ales că e e Capitală Europeană a Tineretului.  Numai că noi nu suntem implicați politic. Aici este problema, la Craiova este altceva. O am aici pe Carmen Amariei care a fost antrenoare acolo și să îți zic cum era susținută de cea care a făcut sala, Olguța Vasilescu. Asta este una. Apoi și TVR-ul decide în astfel de chestiuni și are un cuvânt greu de spus. Ei au făcut contractul și ei trimit reprezentantul, iar acesta decide. Nu e așa cum e normal nici cu această competiție că în fiecare an este cu scandal pe cine câștigă. Când ei au anunțat Craiova, am zis, uite mă, eu știam asta, că au dat acuma că 2021 Capitală Culturală Europeană. Au făcut-o ca să se justifice. Cine e la TVR? Stelian Tănase. Eu credeam că el este un om echidistant. Probabil i s-a pus în față chestiunea asta și n-a avut ce face. Directorul TVR e susținut de majoritatea din Parlament. Dacă aceasta votează, el zboară. Lobby mai important decât s-a făcut Clujului n-a avut niciun alt oraș din țară. E Capitală a Tineretului și are cea mai mare sală.

– Sunt o piedere pentru Cluj?

– Da, clar, dar avem alte evenimente aici, evenimente de anvergură. O să aducem și alte evenimente.
– Cine se ocupă de atragerea evenimentelor la Cluj, în noua sală?

– Am pe cineva, adică am salariați la marketing și comunicare și ei au datoria asta să atragă competiții la Cluj. Acum le fac evaluarea. Eu cu Zoli (Kinizsi Zoltan – adjunct) lucrez, el e plecat la două firme pentru publicitate și închirierea spațiilor publicitare. Pot să vă spun un lucru: Julio Iglesias. Concertează la București și concertează și la Cluj. Cu spaniola mea și cu engleza unui coleg de-al meu l-am adus aici și am negociat cu impresarul. Noi doi.
– La ce ne așteptăm anul acesta?

– Câte două evenimente de anvergură pe lună. Îmbinare între sport și evenimente culturale. La sfârșitul lunii vom avea aici Campionatul European de Judo, categoria 18 ani. Apoi Trofeul Carpați la handbal feminin și meciul de calificare cu Serbia al naționalei de handbal a României. Acestea sunt deja bătute în cuie. Dar mai sunt și altele. Cu meciul naționalei de handbal în ultimul moment am împăcat și capra și varza. Când era programat se suprapuneau două chestiuni și a rămas meciul de baraj în vară, iar celălalt eveniment care era programat a fost decalat cu două săptămâni, vorbesc despre meciul pentru pregătirea calificărilor la campionatul național de paralimpici din Brazilia. Care va fi tot aici la noi. Partea bună e că nu ducem lipsă de evenimente. Avem un concert al celor de la Midi și apoi Electric City. În trei luni, am avut deja 70.000 de oameni contabilizați la Polivalentă, pe toate evenimentele. Dacă se lua decizia ca Eurovision să fie în aprilie, îl aveam la Sala din Cluj. Avem calendar cu evenimente și pe următoarele luni, o să le anunțăm. Pentru unele încă nu s-au finalizat negocierile.

 

Meci de gală în Sala Polivalentă! România va înfrunta Serbia la Cluj în barajul pentru Mondialul din Danemarca

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.