Închide

Eșecul unui sistem. Detalii înfiorătoare în cazul băiatului de 9 ani ucis în bătaie de mamă

ActualitateTop News by Catalin Suciu - iul. 10, 2019 0 1437

foto muzica-instantelor.ro

Un băiat de 9 ani este găsit mort în casă în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu urme de agresiune pe tot corpul. Mama acestuia e arestată și în prezent se află în custodia Poliției, fiind acuzată de omor. Detalii șocante ies la iveală în anchetă, din motivarea arestării. Filmul evenimentelor poate fi oricând transcris într-un scenariu horror. Mama și-a pus ceilalți doi copii să-l lovească în mod repetat pe Luca, băiețelul care a murit agonizant, în chinuri cumplite.

Dincolo de tragedie rămâne eșecul răsunător al sistemului social din România. Mama și tatăl copiilor au crescut în orfelinate, copiii au fost, la rândul lor, dați în grija statului. Mama e diagnosticată cu afecțiuni psihice grave, dar cu toate acestea, își primește în custodie copiii pe care tot ea i-a lăsat în sistem.

Cine răspunde pentru moartea lui Luca, băiețelul de 9 ani ucis în bătaie pe 6 iulie la Cluj? Mama acestuia, o femeie bolnavă, cu afecțiuni psihice grave, diagnosticată cu tulburări de personalitate și tendințe suicidale, a fost arestată pentru 30 de zile și probabil că își va petrece în închisoare următorii ani. Femeia și-a abandonat cei trei copii și i-a dat în plasament, aceștia crescând mai mulți ani în sistemul de protecție cu asistenți maternali.

Peste o vreme, femeia i-a dorit înapoi. În ciuda unui raport psihologic în care se precizează că mama copiilor „suferă de retard mintal, e impulsivă, are episoade de incoerență, comportament agresiv”, îi primește pe copii în custodie.

Sonia Maria Alb este numele său. Copilăria și-a petrecut-o toată în sistemul de protecție socială din România, la casa de copii. Acolo și-a cunoscut și soțul, care este și tatăl celor trei copii. Între timp, ei divorțează, copiii ajung în grija asistenților maternali, iar apoi sunt redați mamei în grijă. Ce face Sonia Maria Alb? Îi pune să se bată între ei de mai multe ori. Vecinii acestora știu ce se petrece în casă, dar nu ia nimeni atitudine.
Pe 6 iulie, Luca, băiețelul de 9 ani e bătut, pe rând, de mamă și de frații săi și moare în chinuri îngrozitoare. Aflăm asta din motivarea arestării femeii.

Potrivit anchetatorilor, doi dintre copii au început să se certe sâmbătă după-masa, pe 6 iulie. În loc să intervină, Sonia,mama acestora, îi spune unuia dintre copii să-l bată Luca, fiindcă ar fi furat. Fiul cel mare, la îndemnul mamei,  îi dă o palmă fratelui său în vârstă de 9 ani. Nu e suficient. Mama, enervată fiindcă Luca ar minți, ia o coadă de mătură și își lovește de două ori copilul în zona capului. Coada măturii se rupe, dar femeia ia o bucată și-l lovește pe luca în zona umerilor pe băiat. Aruncă apoi pe jos bucățile de lemn, după care își pune ceilalți copii să continue tortura. Fratele geamăn al lui Luca și fratele mai mare îl bat neîncetat pe Luca. În apartament se află și iubitul femeii, care intră în încăpere și îi spune unuia dintre frații copilului să nu-l mai lovească. Mama intervine: „Lasă-l să-i dea!”

Nu e suficient.

Unul dintre copii insistă să-și ia ghetele de fotbal fiindcă îl dor picioarele de la cât și-a lovit fratele. Mama îl încurajează. Supliciul continuă.

Iată motivarea cap-coadă:

„În după-masa zilei 06.07.2019, C s-a luat la ceartă cu L dintr-un motiv neprecizat, iar inculpata, în loc să intervină între aceştia, din cauza unor probleme invocate de inculpată cu privire la situaţia lui L, respectiv că începuse să fure, i-a indicat fiului ei cel mare, C, să îl bată pe L. Fiul cel mare i-a aplicat o palmă victimei, dar deoarece aceasta a început să mintă, inculpata s-a simţit provocată, astfel că a luat o bucată de lemn, o coadă de mătură şi l-a lovit pe fiul ei, L, de două ori în zona capului. În urma celei de-a doua lovituri, aceasta fiind extrem de puternică, coada măturii s-a rupt iar cu bucata rămasă, i-a mai aplicat fiului ei o lovitură în zona umărului. După aceste lovituri aplicate de inculpată, a aruncat pe jos bucăţile de coadă de matură rupte, iar fiul ei cel mare, C a luat o bucată de lemn, inculpata solicitându-i să îl lovească pe L, iar celuilalt fiu, D, să îl ţină pe L pentru ca fratele lui cel mare să îl bată, astfel că D s-a aşezat în spatele victimei şi a ţinut-o cu mâinile la spate în timp ce fratele lor C, exercita acte de violenţă cu bucata de lemn, cu mâinile şi picioarele asupra întregului corp al victimei, la nimereală. În acest moment în care agresiunea era în desfăşurare, în bucătărie a intrat concubinul inculpatei, martorul MIV care a observat cum C îl lovea pe L peste tot corpul, cu palmele şi picioarele, surprinzând şi 2 lovituri cu pumnul în zona capului. LLca i-a spus tatălui său vitreg să nu-l mai lase pe C să îl bată, astfel că la solicitarea sa, agresiunile au încetat, însă a intervenit inculpata care i-a spus martorului „lasă-l să-i dea!” Potrivit inculpatei, agresiunea din bucătărie a durat 10 minute, iar apoi C a întrebat-o pe inculpată dacă poate să încalţe ghetele de fotbal din hol, cu crampoane, să continue loviturile pentru că îl dureau picioarele să îl tot lovească pe fratele său. Inculpata i-a permis, spunându-i să dea în fratele său deoarece nu moare, astfel că în timp ce acesta a ajuns pe hol, cu intenţia de a merge la baie, s-au reluat agresiunile, de data asta şi mai violente ale fratelui său.
Astfel, suspecta a asistat la toată agresiunea fiului cel mare în vârstă de 10 ani asupra fiului cel mic în vârstă de 9 ani, mergând în dormitor şi acordându-i în permanenţă susţinerea morală şi permisiunea agresorului de a îşi agresa victima, uşa fiind deschisă. A observat ferocitatea cu care agresorul în vârstă de doar 10 ani îşi lovea victima, pe fratele său în vârstă de 9 ani, acte de violenţă asupra capului, trunchiului şi membrelor, ba chiar l-a şi călcat şi apăsat cu tărie cu picioarele pe tot corpul în timp ce victima era la pământ, rămânând urme de crampoane ale ghetelor de fotbal. Singura acţiune a inculpatei a fost de a îi spune fiului ei agresor să nu îl mai lovească la cap, dar în concret nu a făcut nimic pentru stoparea agresiunii, a rămas pasivă”

Ultima parte a motivării are o însemnătate aparte. „Acest comportament era unul obişnuit, îi mai lovea pe copiii săi, dar de cele mai multe ori îşi punea copiii să se bată între ei, îi încuraja în acest sens, motivând că şi ea la rândul ei a fost bătută crescând la casa de copii.”

Mama a contestat decizia arestării sale preventive iar cauza se judecă chiar în aceste momente la Curtea de Apel Cluj.

Incheierea Penala Nr. 483-2019 Dosar Nr. 2362-117-2019 by actualdecluj on Scribd

  • author photo two

    Catalin Suciu

    Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.

    Nici un comentariu

    Scrie un comentariu