Închide

”Escrocheria jgheaburile”. Un clujean a fost condamnat la închisoare cu executare după ce a furat unei femei pensia agonisită, dându-se instalator de jgheaburi

Actualitate by Actual de Cluj - apr. 02, 2024 0 114

Un clujean de 23 de ani din Câmpia Turzii a fost condamnat în urmă cu câteva zile la închisoare cu executare pentru furt calificat, după ce a ușurat o victimă în vârstă de 85 de ani de economiile din pensie, aproape o mie de euro. Atrage atenția modul de operare.

Astfel, conform datelor de la dosarul în care bărbatul a fost condamnat în urmă cu câteva zile de Judecătoria Turda, fapta s-a petercut în 17 martie 2021, când inculpatul, însoţit de încă o persoană neidentificată de aproximativ 50 de ani s-a deplasat cu un autoturism de culoare gri la imobilul unui bărbat, căruia i-a propus să îi schimbe jgheaburile de la acoperiş, însă acesta din urmă a refuzat şi i-a poftit pe cei doi să iasă din curte. Apoi, inculpatul şi cealaltă persoană au urcat în autoturism şi s-au deplasat la imobilul vecin, la nr. 52, domiciliul victimei, o femeie în vârstă de 85 de ani. Inculpaţii au pătruns fără drept în curtea persoanei vătămate, sub pretextul că doresc să schimbe jgheaburile. Victima a acceptat, moment în care cei doi au luat o scară din şură, s-au urcat pe acoperiş, au demontat jgheaburile vechi şi, pe o distanţă de 6 metri, din colţul intrării în pivniţă, până la intrarea în şură, au montat jgheaburi noi.
La un moment dat, inculpatul a pătruns în bucătăria locuinţei şi dintr-un sertar a sustras suma de 4.800 de lei. Apoi, la finalizarea lucrării, cei doi nu i-au solicitat persoanei vătămate nicio plată, deşi aceasta s-a oferit, după care au plecat.

Vecinul vizitat inițial, bănuind că ceva este în neregulă, a pornit spre locuinţa persoanei vătămate, ocazie cu care a observat că cei doi ies în grabă din curte, urcă în autoturism şi pleacă. Victima a verificat locul în care se aflau banii şi a constatat lipsa acestora. O zi mai târziu la persoana vătămată a venit în vizită fiica acesteia, care a observat jgheaburile noi şi a întrebat-o pe mama sa ce s-a întâmplat, iar aceasta i-a povestit cele arătate mai sus. Martora a constatat la rândul său lipsa banilor, motiv pentru care l-a sunat pe fratele său, iar acesta sunat la 112.

Cu ocazia efectuării cercetării locului faptei au fost ridicate două amprente de pe exteriorul jgheaburilor montate, constatându-se ulterior că urma papilară ridicată de pe jgheabul montat în dreptul uşii de acces în pivniţă a fost creată de regiunea digito-palmară de la mâna stânga a inculpatului. De altfel, inculpatul a fost recunoscut de vecin ca fiind persoana care i-a propus schimbarea jgheaburilor şi pe care a văzut-o ieşind din curtea victimei.

Se reține că în 18 martie, la o zi după evenimente, fiica victimei a scos pensia urmând să pună banii într-un sertar din bucătărie, unde într-un batic avea depozitate sume de bani strânse din pensiile anterioare. Fiica sa nu a găsit suma de 4.000 lei depozitată, moment în care verificând şi un portofel în care se afla suma de 800 lei a constatat faptul că lipsesc şi de acolo banii. Fiind întrebată de fiică ce s-a întâmplat cu banii, i-a povestit că nu ştie, însă i-a spus acesteia că în 17 martie în jurul orei 14, doi bărbați au venit cu o maşină de teren de culoare deschisă şi au intrat în curte, sub pretextul că doresc să îi schimbe jgheaburile. A acceptat, iar aceştia au luat o scară din şură, au demontat jgheaburile din faţa şurii şi au montat altele mai lucioase. După aproximativ 30 minute cei doi au terminat, nu au solicitat niciun ban, le-a oferit acestora bani, dar au refuzat, după care au plecat. La acel moment, a verificat baticul unde ţine sumele de bani şi a observat că aceştia lipsesc, dar nu s-a îngrijorat pe moment, crezând că i-a pus în altă parte, tot atunci observând şi faptul că din portofel lipseau banii. A precizat în cursul urmăririi penale că doreşte recuperarea prejudiciului.

Inculpatul, un clujean din Câmpia Turzii, a fost condamnat de Judecătoria Turda, în 29 martie, la doi ani de închisoare pentru furt calificat, cu executare în regim de detenție. ”În ceea ce gravitatea faptelor reţinute în sarcina inculpatului, instanţa are în vedere modul concret de săvârşire – acel modus operandi specific persoanelor din medii sărace, respectiv prin violare de domiciliu, sustrăgând o sumă apreciabilă de bani din domiciliul unei persoane înaintate în vârstă, profitând de etatea acesteia. În egală măsură, comportamentul inculpatului demonstrează şi o înclinație spre obținerea facilă și ilicită a banilor, fără muncă”, a apreciat instanța. ”Astfel, chiar dacă din punct de vedere al condiţiilor obiective – respectiv pedeapsa de 2 ani închisoare ar permite aplicarea suspendării sub supraveghere a executării, instanţa consideră că inculpatul, prin circumstanţele sale personale, dar şi modul de operare din prezenta cauză, nu prezintă la acest moment suficiente garanţii că simpla sa condamnare – cu suspendarea executării pedepsei îl va determina să nu mai comită alte infracțiuni”.

Decizia poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare