Închide

Escroc care a păcălit zeci de persoane prin metode diferite și a furat bani donați unor cauze sociale, condamnat la 7 ani de închisoare cu executare la Cluj

ActualitateTop News by Mihai Prodan - oct. 26, 2021 0 1759

foto eBihoreanul.ro

Un escroc care a furat zeci de mii de euro din banii strânși pentru tratamentul unui copil a fost condamnat definitiv la Cluj la câțiva ani de închisoare, cu executare. Inculpatul are la activ o căruță de infracțiuni pentru care a fost deja condamnat sau încă e judecat, unele cu același mod de operare, altele nu – inclusiv conducerea unui autovehicul fără permis, cu care a provocat un accident. Acesta a înșelat zeci de persoane până acum.

Infractorul, Florin Marcel Manciu, a făcut apel la Curtea de Apel Cluj asupra deciziei instanței inferioare, cerând strămutarea dosarului și motivând că ar fi rudă cu judecătoarea care analiza cauza. Cererile sale au fost respinse. Instanța de la Cluj a arătat că apelul a fost formulat împotriva sentinței Tribunalului Sălaj, dată în luna mrtie, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și fraudă informatică.

Tribunalul Sălaj l-a condamnat pe inculpat la un an și șase luni de închisoare pentru acces fără drept la un sistem informatic (4 acte materiale), doi ani de închisoare pentru acces fără drept la un sistem informatic – 11 acte materiale, un an și șase luni de închisoare pentru efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos – patru acte materiale, doi ani de închisoare pentru efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos – 11 acte materiale, un an și șase luni pentru fraudă informatică, contopindu-le în pedeapsa cea mai grea, de doi ani de închisoare plusu o treime din totalul celorlalte pedepse aplicate, adică patru ani și două luni de închisoare. Infractorul fusese deja condamnat în alte cauze cu suspendare, iar aceste infracțiuni au fost comise în perioada de supraveghere, astfel că e considerat recidivist postcondamnatoriu și a mai fost încărcat cu doi ani și zece luni de închisoare, la șapte ani de închisoare în regim de detenție, sentință rămasă definitivă, fără căi de atac.

Despre Manciu presa din Bihor a relatat că a păcălit zeci de bihoreni, luând bani în numele unor vedete TV, cazuri sociale şi chiar în calitate de pretins călugăr, a înşelat 57 de locatari ai unor blocuri din Oradea pe care i-a mințit că firma sa ar fi partener exclusiv al companiei Electrica şi că trebuie să-i achite abonament pentru servicii de mentenanţă inventate.

Știrile Kanal D arată că după ce le câștiga încrederea și obținea datele lor bancare, individul le golea conturile fără nicio remușcare. Aşa a păţit şi Lavinia, o mamă din Deva, al cărei copil suferă, la vârsta de numai 3 ani, de cancer la măduva osoasă, într-o formă rară.
Disperată, femeia a cerut ajutorul unei asociații pentru a începe strângerea de donații necesare pentru ca micuțul să poată beneficia de operația salvatoare. ”Așa am considerat noi, ca părinți, am făcut-o pentru copilul nostru. Ne-am gândit să cerem un ajutor, o sumă cât de mică”, a zis mama. O altă femeie a fost sunată de Manciu care s-a prezentat, de această dată, drept un tată fără posibilități care are nevoie de bani pentru a-și ajuta copilul. Așa, a reușit să spargă contul victimei de unde a retras tot 4.000 de lei, fiind suma maximă autorizată de bancă. În faţa unei alte femei de la care voia să fure banii strânşi din donaţii, individul a pretins că este inspector de Poliţie, în Prahova.

Până acum pedepsele date de instanțe au fost cu suspendare, aceasta, dată de Curtea de Apel Cluj, fiind prima cu executare.

Pentru a pronunța această hotărâre, instanța Curții de Apel Cluj a reținut următoarea stare de fapt, pe care o redăm așa cum apare în motivarea deciziei de condamnare:

Prin rechizitoriul nr. 30/P/2021 întocmit la data de 19.03.2021 de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj, a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, inculpatul Florin Marcel Manciu – sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și fraudă informatică (…)

În actul de sesizare s-a reținut următoarea stare de fapt:

1. Numiții PMF și BBV au împreună o fiică, care suferă de „scolioză”, boală care necesită pentru vindecare o intervenție chirurgicală la spitalul Monza din București, aceasta fiind programată în luna aprilie 2021. Pentru plata tratamentului medical persoanele vătămate au demarat o campanie de strângere de fonduri, anunțată atât în presa scrisă, cât și prin intermediul platformei de socializare Facebook. În acest sens inculpatul EEE în data de 19 februarie a luat legătura cu martora PMF pe aplicația ”Whatsapp”. În acea împrejurare inculpatul s-a prezentat ca fiind contabilul unui om de afaceri și că acesta dorește să o ajute cu o donație de 24.655 de euro, pentru fiica sa care urma a fi supusă intervenției chirurgicale menționate mai sus. Pentru plata intervenției persoana vătămată PAV a postat anunțuri în presă și pe internet, în vederea obținerii de donații, scop în care a publicat codurile IBAN a două conturi bancare deschise în lei și euro.

În continuarea conversației, inculpatul i-a solicitat martorei PMF o poză cu cardul bancar emis de BCR, aspect cu care susnumita nu a fost de acord și nu a mai transmis poza cu respectivul card, dar a transmis o poză cu buletinul soțului ei, BBV, care este titularul celor două conturi bancare  care aveau soldul de aproximativ 57.620 lei și aproximativ 600 euro.

În continuare inculpatul folosindu-se de aceste date personale a apelat call-center-ul BCR și a solicitat schimbarea datelor de acces la aplicația folosită de clienții BCR pentru a avea acces la conturile lor. Având control deplin asupra aplicației informatice inculpatul  și-a transferat în contul său bancar deschis la Alior Bank suma de 601 euro, într-o singură tranșă, și 57.620 lei, în trei tranșe.

Potrivit procesului-verbal de redare în formă scrisă, inițial inculpatul a vorbit cu un operator call-center, însă din cauza faptului că nu a putut furniza în întregime datele de identificare ale persoanei vătămate acest operator nu i-a comunicat și nu i-a facilitat actualizarea numărului de telefon pentru aplicație. Acest apel a avut loc la orele 19:27. Inculpatul a apelat din nou call-centerul BCR la ora 20:19 furnizându-i operatorului numele persoanei vătămate și codul numeric personal al acestuia. Deoarece nu i-a putut spune ultimele șase cifre de pe partea din față a cardului, motivând că nu îl are asupra sa, motiv pentru care a fost întrebat cu privire la locul nașterii persoanei vătămate și a răspuns în mod corect orașul Jibou, județul Sălaj, precum și adresa corectă de domiciliu, fapt ce l-a determinat pe operatorul call-center să schimbe numărul de telefon al persoanei vătămate din sistem cu numărul lui.

Conform procesului-verbal de percheziție domiciliară, la locuința inculpatul Manciu a fost găsită o cartelă cu numărul de telefon același cu cel de mai sus.

La scurt timp persoana vătămată și-a verificat soldul conturilor bancare sus-menționate, prin intermediul aplicației instalată pe telefonul mobil, moment în care a constatat că fuseseră efectuate mai multe tranzacții frauduloase într-un cont al cărui număr nu îl cunoștea. Tranzacția din contul în euro a fost în valoare de aproximativ 601 euro, efectuată într-o singură tranșă, iar tranzacțiile în lei au fost efectuate în trei tranșe, fiind în valoare de aproximativ 69.912 lei.

Prejudiciul cauzat a fost recuperat integral prin restituirea către persoana vătămată, a sumelor transferate în contul inculpatului.

2. La data de 9 februarie 2021 inculpatul Manciu l-a apelat, pe aplicația Whatsapp pe persoana vătămată DD, aflând despre acesta anterior că a organizat o strângere de fonduri pentru plata unui tratament medical într-un centru de recuperare din Zalău. Este de menționat că inculpatul s-a recomandat a fi un inspector de poliție din cadrul IPJ Cluj, afișând totodată și o imagine cu o legitimație de serviciu găsită ulterior în telefonul mobil marca Samsung M11 cu ocazia percheziției informatice. Acest fapt l-a determinat pe persoana vătămată DD să îi transmită tot pe aplicația Whatsapp fotografii cu partea din față și spate a cardului său bancar, inculpatul precizându-i că nu are nevoie de alte informații deoarece îi va vira direct pe card suma de 6000 de euro. Ulterior, inculpatul a virat în contul său deschis la Alior Bank suma de 4995 de lei, prin 11 operațiuni distincte.

S-a procedat la interogarea bazelor de date ale Poliției Române, rezultând că inculpatul a avut sau are deschise un număr de 74 de conturi bancare la diverse bănci de pe teritoriul României.

Prejudiciul în sumă de 4.955 lei nu a fost recuperat până în prezent.

(…)

După soluționarea camerei preliminare, primul termen de judecată s-a stabilit la data de 23 iunie 2021, când inculpatul a solicitat judecarea prezentei cauze potrivit procedurii simplificate, arătând că recunoaște faptele reținute în sarcina sa, însă a solicitat termen pentru pregătirea apărării, arătând că dorește să dea o declarație, însă cu prezență fizică în sala de judecată, având în vedere că legătura audio-video nu a fost foarte clară.

În urma demersurilor efectuate în vederea asigurării prezenței inculpatului arestat preventiv în fața instanței, nu s-a reușit transferul acestuia din Arestul Central al DGPM București pentru a fi adus la Tribunalul Sălaj, iar la termenul din 30 iunie inculpatul a arătat că nu dorește să mai dea declarație.

”În primul rând, sunt avute în vedere împrejurările și modul de comitere a infracțiunilor –precum și mijloacele folosite – accesarea de sisteme informatice prin utilizarea, fără consimțământul titularilor, a datelor personale de identificare ale acestora, restricționarea accesului la aplicația BCR prin modificarea datelor titularului contului și efectuarea repetată de operațiuni financiare în mod fraudulos – gradul ridicat de pericol social al infracțiunilor fiind redat de modalitatea concretă în care a acționat inculpatul, respectiv profitând de starea de nevoie în care se aflau părțile civile, care organizaseră strângeri de fonduri pentru a putea plăti tratamente medicale urgente. Inculpatul nu s-a limitat la săvârșirea unei singure infracțiuni, ci a acționat cu mai multă îndrăzneală, în sensul repetării de fapte similare, după un plan bine pus la punct, inculpatul dovedind nu numai o totală lipsă de scrupule și de empatie, ci și faptul că poate comite astfel de infracțiuni oriunde și oricând, fără teama că va fi prins de organele judiciare”, a arătat instanța Curții de Apel Cluj.

Privitor la circumstanțele referitoare la persoana și conduita inculpatului s-au reținut următoarele:

Inculpatul Florin Marcel Manciu are 23 de ani, are studii liceale, nu este căsătorit, apare ca fiind integrat social, susține că are ocupație – muncitor în telecomunicații – tehnician de rețea, la momentul arestării sale susține că avea loc de muncă – a depus la dosarul de urmărire penală un înscris nedatat, care reprezintă, de fapt, o fișă cu atribuțiuni de serviciu, iar nu contract de muncă, iar într-o altă cauză, aflată recent pe rolul Judecătoriei Marghita în cursul anului 2021, a susținut că are loc de muncă în cadrul unui cabinet de expertiză contabilă.

S-a constatat că faptul că inculpatul nu se află la prima confruntare cu legea penală, este cunoscut cu multiple antecedente penale. Între altele e acuzat de tentativă de înșelăciune cu ocazia vânzării unui imobil la prețul de 16.000 euro, în urma unui anunț postat pe site-ul olx.ro, preț care însă nu a fost achitat, căci cumpărătorul a sesizat autoritățile la timp.

Faptele în acst caz datează din 2018, când o persoană a găsit postat pe site-ul olx.ro un anunț însoțit de imagini cu privire la vânzarea unei case pentru 16.000 de euro. A luat legătura cu vânzătorul prin intermediul mesageriei olx, care i-a spus că este executor judecătoresc, iar imobilul se află sub sechestrul ANAF. Câteva zile mai târziu vânzătorul a sunat pe telefonul mobil persoana vătămată și i-a cerut să completeze o declarație, iar apoi să îi trimită prin intermediul unui curier, într-un plic sigilat, copia cărții sale de identitate și suma de 16.000 de euro. Persoana vătămată a sesizat grupa de intervenție operativă din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Bihor, care l-a identificat pe presupusul vânzător în persoana suspectului Manciu. Infracțiunea a rămas în stadiul tentativei, fără a se produce un prejudiciu material, ”însă acest fapt nu s-a datorat conduitei suspectului, ci a persoanei vătămate care a sesizat grupa de intervenție operativă din cadrul IJJ Bihor și a contribuit la prinderea în flagrant a suspectului”, după cum notează instanța Curții de Apel Cluj.

În alt dosar, judecat la Judecătoria Oradea, Manciu a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată – nu mai puțin de 29 acte materiale,  la o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare cu suspendarea, după ce prin folosirea unor pagini a rețelei de socializare Facebook, aparent ale emisiunii ”Acces Direct” sau ale unor persoane ce prezentau diferite cazuri sociale, prezentându-se sub diverse nume și titulaturi, inclusiv un avocat, sau alte asemenea persoane publice ce solicitau donații pentru diferite persoane ce erau sprijinite de o fundație, sau ca fiind tatăl unui copil cu probleme ori altele, a indus în eroare mai multe persoane cărora le-a solicitat sprijin financiar pentru oamenii cu probleme sau pentru vindecarea presupusei boli a unei jurnaliste, determinându-le să depună într-un cont bancar deschis pe numele inculpatului, despre care le-a specificat că ar apartine directorului emisiunii ”Acces Direct” sau postului de televiziune Antena 1. Prejudiciul total – 4.500 de lei și 87 de euro, bani pe care inculpatul și i-a însușit în scop personal.

Într-un alt dosar Manciu a fost condamnat tot cu suspendare după ce ar fi înșelat mai mulți orădeni dându-se drept reprezentant al Electrica Furnizare SA, având asupra sa contracte, facturi și chitanțe. Manciu a indus în eroare un număr de 30 persoane vătămate pe care le-a determinat să încheie contracte de prestări servicii cu societatea Electrica Service SRL- D, reprezentată de el în calitate de administrator, inducând ideea că acele acte întocmite și semnate de persoanele vătămate, reprezintă anexe la contractele actuale de furnizare a energiei electrice și acestea au caracter obligatoriu, sub rezerva de a nu mai beneficia pe viitor de mentenanță de la societatea Electrica Furnizare SA Oradea, societate ce furnizează energia electrică, cauzând persoanelor vătămate diferite prejudicii. În aceeași perioadă, Manciu a falsificat contracte de prestări servicii, facturi și notificări, prin menționarea în cuprinsul acestora al unui alt sediu al societății pe care o administra Electrica Service Bihor și a unor servicii care nu au fost prestate. ”S-a reținut, în esență, că, după ce în data de 05.11.2018, pentru a da o aparentă de legalitate acțiunilor sale, a înființat societatea Electrica Service Bihor srl-D, cunoscând ca această societate nu are autorizație emisă de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei pentru a presta servicii de verificare, mentenanță si reparații instalații electrice, nici posibilitatea de a efectua astfel de servicii cu personal specializat și nici nu avea încheiate contracte de subcontractare servicii pentru întreținerea si reparația sistemului electric cu alți prestatori, în realizarea aceleiași rezoluții infracționale si în scopul de a obține pentru sine în mod injust diverse sume de bani, s-a prezentat ca fiind angajat al societății Electrica Distribuție, susținând că lucrează la proiectare, a indus in eroare 17 persoane vătămate cu ocazia încheierii unor contracte de prestări servicii prin care societatea Electrica Service Bihor se obligă să le asigure întreținerea si repararea instalației electrice la imobilele în care locuiesc, si în aceeași împrejurare a solicitat si primit diferite sume, după care le-a notificat să achite facturi, în condițiile în care nu a prestat acestora nici un serviciu”, se arată în motivarea instanței. Cauza se află în curs de judecată.

În fine, în alt dosar, Manciu e acuzat de conducere a unei mașini fără a poseda permis de conducere, după ce în ianuarie 2021 a condus prin Oradea fără a poseda permis de conducere, iar la o intersecție a intrat în coliziune cu altă mașină. În toate aceste cauze inculpatul a recunoscut și a declarat că regretă comiterea faptelor.

Manciu a fost arestat preventiv în iunie 2021 de către Tribunalul București pentru efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos. ”În ceea ce privește conduita procesuală a inculpatului în prezenta cauză, s-a reținut că acesta a dat mai multe declarații până în prezent, a recunoscut cele reținute în sarcina sa, invocând faptul că scopul urmărit de el a fost cel de a arăta vulnerabilitățile sistemului bancar”, mai precizează documentul.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Mihai Prodan

Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Specializări la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.