Închide

Epidemie de rujeolă în România: Numărul cazurilor s-a dublat din decembrie și până acum/ Ministrul Sănătății spune că lipsa vaccinării e cauza principală

Sănătate by Actual de Cluj - ian. 25, 2024 0 325

Rujeola amenință Europa și Asia Centrală, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Și în România, situația e îngrijorătoare: numărul cazurilor aproape s-a dublat de la declararea epidemiei, în decembrie anul trecut, și până în prezent, conform Eurnoews. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, spune că lipsa vaccinării e cauza principală.

Epidemie de rujeolă în România: numărul cazurilor s-a dublat din decembrie și până acum

În România, potrivit statisticilor recente, într-o singură săptămână, s-au înregistrat peste 400 de cazuri noi de rujeolă.

Ministrul Alexandru Rafila, la Euronews România: Cunosc un adolescent cu o formă agresivă de rujeolă. Părinții n-au vrut să-l vaccineze
Organizația Mondială a Sănătății anunță că este important ca măcar 95% dintre copii să fie vaccinaţi, pentru a evita apariția focarelor.

Alexandru Rafila a vorbit în direct la Euronews România despre situația din țară. Rata de vaccinare împotriva pojarului, în România, este pe un trend descendent în ultimul deceniu, iar acest motiv cauzează numărul mare de bolnavi.

„Da, este singurul motiv pentru care avem un număr atât de mare (n.r. de cazuri de rujeolă). Se înregistrează, însă, cazuri de rujeolă în rândul copiilor de diferite vârste care nu au fost vaccinați și, uneori, chiar în cazul adulților care nu au fost vaccinați. Chiar cunosc, recent, un caz de copil mare, de 14 ani, cu o formă severă de rujeolă. Am discutat cu părinții și mi-au spus că au avut o reticență să-l vaccineze, pentru că există o campanie negativă împotriva vaccinării antirujeolice. Acum regretă”, a spus ministrul.

„Cred că lucrul ăsta trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea: rujeola sau pojarul e una dintre bolile cele mai transmisibile și ea poate să aibă două consecințe: în primul rând că, dacă nu îți vaccinezi copilul, riscul de a se îmbolnăvi la o vârstă mai mare decât cea la care se îmbolnăvesc, de obicei, copiii și fac forme relativ ușoare, este crescut. În loc să te îmbolnăvești, să zicem, la doi-trei ani, cum se întâmpla pe vremuri când nu exista vaccin, te îmbolnăvești la 14, 16 ani sau la 18 ani, când forma de boală e mult mai gravă sau te îmbolnăvești ca adult și, din nou, forma e foarte gravă la adult. Iar pe de altă parte, cei care se îmbolnăvesc de rujeolă au un risc – unul la 1000 de cazuri ajung să facă o boală foarte gravă, se numește panencefalită sclerozantă subacută. O boală care este, din păcate, mortală, și apare la câțiva ani după infecția cu virusul rujeolic”.

Articolul integral AICI

Nici un comentariu

Scrie un comentariu