Închide

Enklava dintre două lumi. Primul magazin din România creat exclusiv de persoane cu dizabilități

SocialTop News by Catalin Suciu - mart. 25, 2018 1 594

Peste 50 de persoane cu dizabilități s-au unit într-o asociație -Handicope – și și-au deschis un magazin cu produse handmande, primul de acest fel din România.

Gelu Stănculescu și Elena Ilea își așteaptă înfrigurați clienții la o expoziție de la Casa Matei Corvin, din Cluj, înfofoliți bine și înghesuiți într-un spațiu minuscul, de nici trei metri, atât cât măsoară standul lor. Cu 10 lei poți cumpăra de la ei căni, bijuterii sau tricouri personalizate.

Gelu își pregătește produsele și aranjează cu cea mai mare grijă umerașele cu tricouri într-un dressing artizanal. „Some angels have wings and some have wheels”, e mesajul inscripționat pe un tricou. Magazinul Enklava a fost deschis la începutul anului și e unic în România, fiind realizat exclusiv de persoane cu dizabilități – locomotorii sau neurologice. Sunt membri activi care muncesc și până acum au realizat în jur 1600 de produse ce pot fi cumpărate online.

Enklava se dorește a fi o legătură între două lumi, spune Gelu.
„Nu poți face intregrarea persoanelor cu handicap, există foarte multe bla-bla-uri care se discută de-a lungul anilor, sunt organizații care iau bani grei pentru integrare…. după 20 și ceva de ani, 30 de ani de la revoluție, ce intregrare s-a făcut? În realitate e un singur lucru: există două lumi și foarte greu comunică, dacă se poate numi comunicare asta.” 

Gelu e designer grafic în viața de zi cu zi, dar jobul său cel mai nou e de vânzător, într-o societate tot mai crudă. El vorbește despre excludere socială și lipsa accesibilității pentru persoanele cu dizabilități. Cu un scaun poți urca o rampă, dar cea mai grea luptă o duci în societate. Privirile compătimitoare, ochii mirați și aruncarea unui fișic de mărunți precum unui cerșetor, te zdruncină puternic.

„Am avut cazuri în familie, cu un membru al familiei, care avea un handicap locomotor, o mână paralizată și babele îi băgau bani în mâna paralizată. Persoana asta nu era cerșetoare, era îmbrăcată foarte bine, era membru al familiei și să ajungi în halul ăsta.. Prietana mea are handicap locomotor.. mă aștepta lângă o biserică și alții i-au dat bani.”

Elena își întâmpină clienții cu un zâmbet cald precum o zi frumoasă de primăvară. Ea este educatoare specializată la un centru de recuperare pentru copii cu deficiențe severe, iar acum e la standul cu produse. Această inițiativă îi domolește supărările și ea fiind încadrată la grad de handicap. Ea vrea doar să fie arate că toată lumea merită o șansă la o viață obișnuită.

„Enklava este o declarație, o dovadă că persoanele cu dizabilități își pot depăși limitele,  pot crea ceva, pot să fie utili,  să treacă de rolul de asistat social care le este atribuit de obicei.” Atunci când trăieşti zi de zi experienţa excluderii şi a prejudecăţilor – o bordură peste care nu poţi să treci, treptele din faţa unui magazin îţi refuză accesul, “cercetarea” pe care trebuie să o faci atunci când vrei să pleci undeva ca şi cum ai pleca într-o expediţie, priviri care par să te întrebe ce cauţi pe stradă, frustrări de tot felul), trebuie să lupţi. Continuu. Cu bordurile, cu scările, cu pragurile, cu ceilalţi, cu tine însuţi. Înfiinţată în 2013, de persoane cu dizabilităţi , Asociaţia Handicope transformă această luptă personală într-un efort comun de a depăşi barierele şi stigma pentru a trăi, împreună, într-o comunitate, care este, în mod real, a tuturor !

 

Un comentariu

  1. Mulțumim din toată inima , Cătălin Suciu și Actual de Cluj că ați scris despre noi. Povestea noastră , a oamenilor cu dizabilități de la Handicope și a magazinului – http://www.enklava.ro – va ajunge, astfel, la cât mai multă lume . Ne străduim să depășim bariere și prejudecăți prin implicare și determinare . Cu gânduri de bine , echipa Handicope

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.