Închide

Emoții mari pentru PNL: se întoarece Seplecan la șefia Consiliului Județean?

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 24, 2016 0 1146

PNL a ajuns din nou la mâna prefectului de Cluj, Gheorghe Vușcan, în demersul anihilării fostului președinte al Consiliului Judetean, Mihai Seplecan. Când liberalii deciseseră să-l dea afară pe Seplecan din partid și să-l înlocuiască din funcția de președinte al Consiliului Județean, prefectul Vușcan (omul PSD-ului) s-a dovedit extrem de coopereant, declarând că Hotărârile adoptate de Consiliul Județean sunt legale – chiar dacă, anterior, când în joc era pielea colegului său de partid Ioan Oleleu, abordase cu totul alte argumente juridice, reușind să-i salveze scaunul de vicepreședinte.

Astăzi, prefectului Vușcan i se dă din nou ocazia să se pronunțe în privința lui Seplecan, pentru că liberalii insistă să scape definitiv de el, de teamă ca nu cumva instanța să le facă o „bucurie” și să-l repună în funcția de președinte. Rămâne de văzut dacă prefectul se va grăbi și de data aceasta să-i retragă lui Seplecan mandatul de consilier județean, dacă este să avem în vedere că ne aflăm în plină campanie electorală, iar PSD-ului nu i-ar strica deloc să-i vadă plecați din conducerea Consiliului Județean pe liberalii Marius Mânzat și Călin Tuluc.

Cum se joacă Seplecan cu emoțiile liberalilor

Fără școală multă și fără a avea vreun merit deosebit, Mihai Seplecan s-a descurcat, totuși, să se cațăre până în vârful politicii locale, având mai ales sprijinul liderului PNL Cluj, Marius Nicoară. După ce a fost poziționat în funcția de președinte de Consiliu Județean, tânărul Seplecan și-a imaginat că și-a câștigat „independența” și a început să-și asume din ce în ce mai multe decizii pe cont propriu. A intrat imediat în conflict cu liderii de partid, cu Alin Tișe și cu Marius Nicoară, care l-au avertizat în mai multe rânduri. Fără să țină seama de ei, Seplecan a continuat pe drumul lui până când la nivel de PNL s-a decis că e momentul să fie scos din joc. Seplecan a fost exclus din PNL și a fost înlocuit și din funcția de președinte de Consiliu Județean. A rămas doar cu calitatea de consilier județean. Politicienii tot insistă să afirme că Seplecan nu mai există din punct de vedere politic, mai ales după ce au apărut informațiile că și-a cumpărat o diplomă de absolvent de facultate. Ce evită, însă, să spună liderii politici e faptul că în ultimul sondaj efectuat la comanda PSD, Mihai Seplecan (care nu are nici un partid în spate și care în ultimele luni n-a mai avut deloc apariții în spațiul public) e cotat, în intențiile de vot ale clujenilor, cu un procent de aproximativ 5%. Prin urmare, dacă ar fi să ne luăm după aceste date, în cazul în care Seplecan s-ar decide să candideze la Primărie/Consiliu Local, la alegerile din 5 iunie, ar putea avea șanse reale să prindă un mandat de consilier în forul gurvernat de primăria lui Emil Boc. Iar povestea nu se încheie aici. Decizia Tribunalului privind suspendarea Hotărârilor prin care Mihai Seplecan a fost schimbat din funcția de președinte de Consiliu Județean a rămas în pronunțare. Dacă această decizie va fi una favorabilă, Mihai Seplecan va putea reveni în funcție în maxim două săptămâni. Aici devină extrem de important rolul prefectului Vușcan.

Ce spune prefectul Gheorghe Vușcan

În prezent, Mihai Seplecan stă îngropat în rugăciuni, sperând că o minune se va întâmpla și că va fi repus în funcția de președinte al Consiliului Județean. El a cerut în instanță suspendarea Hotărârilor prin care a fost schimbat din funcție, iar până săptămâna viitoare se va pronunța o decizie în sensul acesta. Seplecan a făcut o contestație și la nivelul forurilor superioare de partid, privind excluderea sa din PNL. Numai că această contestație nu a fost admisă.  Liderii partidului au avut grijă să transmită imediat decizia finală către prefectul Gheorghe Vușcan, în speranța că acesta va face toate demersurile legale pentru a-i retrage lui Seplecan mandatul de consilier județean. Fără mandat de consilier, Mihai Seplecan nu va mai putea să revină în funcția de președinte de Consiliu Județean, chiar dacă instanța îi va da câștig de cauză. Chestionat de Actualdecluj.ro, prefectul Vușcan a confirmat că a primit decizia PNL privind excluderea lui Seplecan din partid. „Încă nu am analizat toate actele. Urmează să ne pronunțăm, după ce vom verifica fiecare detaliu. Sigur, dacă toate prevederile sunt respectate, îi vom retrage mandatul de consilier”, a comentat Vușcan.  În ipoteza în care instanța decide că plenul Consiliului Județean a încălcat procedura când a decis să-l înlăture pe Sepelcan din funcție, dacă și prefectul întârzie să dea curs solicitării PNL (din varii motive), PSD capătă un avans clar în competiția electorală cu PNL, la nivel de județ. Actualul președinte de Consiliu Județean, lMarius Mânzat este acum principala locomotivă a PNL în interiorul județului, mai ales pe zona Dej-Gherla. Eliminarea lui de la la șefia Consiliului Județean, în plină campanie electorală, i-ar avantaja, în mod cert, pe social-democtați.

 

 

 

 

 

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.